Stilhed med intensiv Mindfulness praksis


10 dage i stilhed

Erfaringer fra  et 10 dages langt Vipassana-silent retreat med ni timers daglig meditation - her er lidt efterfølgende refleksioner

En meget givende oplevelse. Forestil dig ikke at sige et ord ti dage i træk. Forestil dig at blive vækket hver morgen klokken fire, for derefter at bruge ni timer af dagen på at sidde stille i meditation. Forestil dig kun at få to måltider om dagen, og i øvrigt hverken læse, skrive, bruge computer, se tv eller lytte til musik.

Kan du det? Og hvis du kan, tiltaler det dig så at bruge 10 dage i træk på måde? Formentlig ikke. Det tiltaler de færreste. Og det er formentlig som det skal være. Som en klog mand siger det, så er det ikke alle, der skal uddanne sig til læger, og det er ikke alle læger, der skal være speciallæger. På samme måder er det ikke alle, der intensivt skal undersøge sindets natur.

Men nogle skal. Og jeg er åbenbart en af dem. Jeg ved ikke helt hvorfor. Men det er sådan, det er. Og det er derfor, at jeg jævnligt tager på retreats, for i stilhed at meditere mange timer om dagen.

Et 10 dage langt silent retreat med ni timers daglig meditation er hård kost. Især de første dage, hvor hverken sind eller krop er specielt rolige på trods af daglig meditationspraksis (ni timer pr. dag er voldsomt for de fleste). Faktisk går der – altså også selvom man har en daglig meditationspraksis hjemme i hverdagen – ofte tre dage, før sindet falder reelt til ro og kroppen ikke længere smerter over at sidde stille ni timer om dage. Og det er først derefter, at det egentlige arbejder begynder.

Arbejdet med virkelig at observere sig selv – se på sine tanker og kropsfornemmelser, se dem rejse sig, se dem opløses igen. Arbejdet med at få direkte oplevelser af, at alting er forgængeligt. Arbejdet med at være med det, der er. Arbejdet med at blive lidt med venlig, for at sige det lidt populært. Venlig over for sig selv. Venlig overfor alt andet levende.

Hvorfor? Fordi der som bekendt er en masse smerte ved ikke at være med det, der er. Måske er følgende definitionen på helvedet: at ønske sig at være en anden end den, man er; at være et andet sted, end der man er; tænkende og følende noget andet, end det man tænker og føler.

Meditation er træning i at være den, man er med de tanker, følelser og kropsfornemmelser, man har – uden at knytte sig til noget af det, uden at have modstand på noget af det. Ingen holden fast. Ingen skubben væk.

Det styrker selvsagt processen at lave det arbejde i stilhed. Det fordyber processen at bruge flere dage i træk uden samtale, læsning og skrivning. Ti dage i træk med ni daglige timers meditation er ikke for alle. Men givende for dem, det er for.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hej Bo Jeg vil give dig ret i at 10 dages retreat ikke er for alle. Men helt sikkert for de fleste der haver mediteret en smule. Er selv lige kommet tilbage fra ett af slagsen, og her fandtes der repræsentanter fra alle deler af samfundet. Bestemor på 75 med dårlig kne og hofte. Bande medlemet fra Leeds på 21. Slag patienten der var lam i halve kroppen. Den unge gravide. Begyndere og erfarne i en dejlig blanding. At være på retreat er hårdt arbejde både fysisk og psykisk, og som du er inde på, så er de tre første dage svære, uanset hvor meget man har mediteret. Ikke desto mindre vil jeg andbefale alle at gøre det et par gange i året.... Henrik

AH, det lyder dejligt. Jeg ville nu nok, hvis jeg skal være ærlig, indimellem savne papir og blyant.

Stilhed med intensiv Mindfulness praksis. Læs mere