Stilhedens gave

Vi kan kun redde verden ved at redde os selv fra vores egne helveder.Det kræver, at vi bliver fortrolige med stilheden - for det er istilheden, at en unik mulighed for at møde sig selv opstår.

Den største gave, vi kan og bør give os selv og hinanden, er vores fulde opmærksomhed. Men det er desværre synd at sige, at det er det, vi giver hinanden mest af! Vi er sjældent nærværende. Mange af os lever et liv, der bedst kan sammenlignes med et stykke tøj, der bliver hvirvlet lynhurtigt rundt ude langs siderne af vaskemaskinen, når den centrifugerer: Der er fuld fart på, men tomt i midten.

Vi er klasket op ad siderne og hvirvles rundt af job, børn, parforhold, ambitioner, faste udgifter og vores tanker og følelser. Derfor er visom regel mere fraværende end til stede, hvor vi er. Vi er altid delvis optagede af noget andet. Opslugt af tanker. I gang med noget tredje. Vi er der ikke. Vi er væk.

Vi er blevet væk fra både os selv og andre. Det betyder ikke kun, at vi har fået svært ved at mærke os selv, hvad vi egentlig tænker og føler, men det betyder også, at vores relationer lider. Vi har ikke den kontakt med vores nærmeste, vi egentlig gerne vil have.

Vi lytter til vores elskede, men er reelt mere optagede af vores egne tanker. Vi taler med vores børn samtidigt med, at vi læser avis, tjekker sms´er eller ser fjernsyn. Vores krop er til stede, men vi lytter hverken til den, vores følelse eller intuition.

Mange af os er alt for ofte i gang med at tænke frem og planlægge i morgen, på mandag og næste måned. At være forberedt, på forkant og foran er vigtigt for mange af os. Vi er i fremtiden, selvom fremtiden aldrig vil eksistere andre steder end i vores sind.

Andre af os er mere optagede af de ting, der allerede er sket. Hvad der blev gjort og sagt i går eller sidste uge. Optagede af tanker og teser om, hvorfor det blev gjort og sagt. Vi er i fortiden, selvom fortiden for længst er forbi. Det sker desværre ofte i parforhold, hvor vi, bevidst eller ubevidst, kommer til at fastholde hinanden i ´plejer´ - vores partner er som vores partner altid har været, og sådan skal det blive ved med at være. Forandring fryder faktisk ofte ikke!

Og hvis vi ikke direkte er i fortid eller fremtid, så er vi så optagede at tanker om, hvad de andre mon tænker om os, eller om vi nu lever op til vores egne idealer om os selv, at vi ikke kan være nærværende.

Tilbage til stilheden
Vi har brug for at vende tilbage til roen, langsomheden og stilheden, hvis vi skal bryde den onde cirkel.

Vi skal huske, at vores verden er en fysisk manifestation af vores indre verden. Vores værdier og overbevisninger bliver til tanker, der leder til ord og handling. Kun ved at blive klogere på vores eget sind, kan vi ændre på vores virkelighed. Kun ved at begynde indefra med os selv - ved at kaste bevidsthed på vores personligheder, vores identitet, vores overbevisninger og værdier - kan vi i sidste ende forandre verden.

Men centrifugen kører. Det mest oplagte er selvsagt at arrangere os anderledes med konkrete ting, hvis vi vil stoppe den - fx slukke for de evigt tændte telefoner, computere og fjernsyn.

Dernæst kan vi med fordel gøre noget andet, end vi plejer. Det er jo sådan - selvom vi som regel er for tykhovede til at forstå det - at hvis vi bliver ved med at gøre det samme, så bliver resultatet også det samme. Vi må og skal gøre noget andet, hvis vi vil have et andet

resultat. Vi kan gå en tur eller elske i stedet for at gøre rent eller se fjernsyn. Vi kan tale og være sammen i stedet for at arbejde så meget, som de fleste af os gør. Vi kan vågne op, komme ud af for- og fremtid og være åbent til stede her og nu.

Opsøg den larmende tavshed
Måske skal vi også opsøge inspiration og nye kvalifikationer – blandt andet yoga, meditation og forskellige slags sport er med til at sætte fokus på nærvær og opmærksomhed. Måske ligefrem opsøge stilheden flere dage i træk på et silent retreat.

Også selvom stilheden er et voldsomt fænomen for os moderne mennesker, der kender så lidt til den. Blot tre døgn i stilhed, lange meditationer og fysiske øvelser vil betyde, at et retreat -

paradoksalt nok, for det handler om at give slip og blive rolig - vil blive oplevet som krævende for de fleste. Et stort og ægte ønske om ro, fordybelse og selvindsigt er derfor en præmis for deltagelse.

Undervejs vil du som deltager på et retreat formentlig opleve perioder med glæde, perioder med frustration, perioder med sorg? og alt der ind i mellem. Disse tanke- og følelsesmæssige udsving vil kunne virke voldsomme og overvældende, men er helt naturlige og en almindelig del af processen, når centrifugen stopper.

Du vil på et retreat kunne rette al opmærksomhed mod dit indre liv - og derfor få en unik mulighed for at undersøge dig selv: Hvem jeg er? Hvilke historier fortæller jeg om mig selv og verden? Hvad er vigtigt for mig? Hvor er jeg på vej hen?

Så er du allerede i gang med at være opmærksom, og i gang med at finde stopknappen til vaskemaskinens centrifugeprogram. Det er først, når farten tages af, at vi kan falde ind i midten af os selv og vores liv. Det er dér, livet er.

Bo Heimann, journalist (mDJ), psykoterapeut og NLP Master, beskæftiger sig som selvstændig konsulent med coaching og kommunikations- og ledelsesrådgivning.

Bo Heimann har rejst gentagne gange i meditationens hjemland, Indien, hvor han har udforsket meditation, yoga og stilhed i forskellige ashrams. Han er inspireret af lærere som Osho, Eckhart Tolle, Genpo Roshi og Richard Moss.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Nogle gange skal man "slås oven i hovedet" med det åbenlyse. Tak for det Jeg har lige tilbragt en forlænget weekend på den måde, nemlig med at være 100% tilstede, med at være fuldt opmærksom, med at være oprigtig interesset. Nogle gange må man skabe sig en tidslomme og rive sig selv ud af hverdagen et øjeblik, men det er det hele værd. Man tror man lever, men ofte løber man blot efter sit eget liv. Stop op - lyt efter stilheden, mærk efter og mærk livet der midt i stilheden, - Bo har fuldstændig ret. Og endnu en gang tak for din gode tekst. Den er også en gave! - karin_phokus
Stilhedens gave. Bo Heimann skriver om Eckhart Tolle, Genpo Roshi og Richard Moss på Levlykkeligt.dk