Konfliktmægler Signe Saxe Jessen

Stærke kvinde - genfind din ridder

Hun: ”Kunne vi ikke godt sætte os ned og få talt sammen og planlagt de fælles ting.” Han: Jeg orker ærligt talt ikke sidde og høre på dit one-woman show; du taler konstant og pludselig har du lavet en masse planer”.

Stærk kvinde klarer livet, arbejdet og børnene i stiv arm. Er du en af dem der anstrenger dig alt hvad du kan og har fuld kontrol over jeres fælles planer og aktiviteter? Og hvad opnår du? Stigende modvillighed fra din mand. Beder du om hans hjælp, virker det ikke. Stadig mere frustreret og opgivende tænker du; han bremser jo det hele! Jo mere du fuser frem, jo mere bakker han; bliver fraværende og helliger sig sine egne ting. I denne artikel ser jeg naturligvis bort fra enhver mandlig barnlig umodenhed. Det er ikke mit ærinde her. Mit ærinde er at mange stærke kvinder uforvarende gradvist skaber svækkede og passive mænd.

Hvor blev ridderen af fra begyndelsen af jeres forhold, ham der tilbød dig nærhed, støtte og hjælp? De fleste mænd har en indre ridder der oprigtigt ønsker at sørge godt for sin kvinde. Det er på tide at genfinde ham.

Jeg oplever ressourcestærke men også desperate kvinder der er ulykkelige. De forstår ikke hvorfor deres mand er så passiv og viser så lidt indlevelse og engagement. Kvindernes nok ubevidste strategi er ofte at kompensere; blive endnu mere styrende og planlæggende, tage over der hvor han ikke gør, prøve at kalde ham frem og bede ham gøre ting. Men dén typiske strategi er som kviksand – jo mere du kæmper, jo mere synker du.

Ringer der en klokke?

I hvert fald en klassisk situation mange kvinder havner i. Følelser af isolation; mangel på omsorg; forståelse, hjælp, nærvær. Måske bare et ønske om at han var mere hjemme?

Jo mere du kompenserer og tager over, jo mere overlader han til dig. Selvbevidst som du er, ligger det dig måske ikke længere så fjernt at vælge en alenemor-tilværelse. I så fald står du ikke alene. Mener du at det er din mand der er problemet og skal ændre sig, er du heller ikke alene. I ca. 75 % af skilsmisserne er det kvinden der går - omkring 4 år efter de har fået børn. De kan selv.

Men sjældent forstår vi kvinder – eller indser vi - at vi selv er medskabere af rollemønstrene med den mand vi er sammen med. Ikke bare over tid, men i hvert minut vi er sammen. Parforholdets psykiske fællesøkonomi har konsekvenser. Fylder du 70 %, er der kun 30 % tilbage til ham, hvad enten det er tale- eller styringskvoten. Det nytter ikke at bede ham komme mere på banen. For at komme ud af kviksandet skal der en helt anden strategi til.

Du kan kun ændre dig selv – ikke ham
Der er et par tigerspring, du selv må tage. For du kan kun ændre dig selv, sjældent ham. Ændre din egen rolle, og så vil du opleve forandringen ske. Forstå at I er hinandens spejlbillede. Indstil dig på at I retter jer ind efter hinanden.

En kvinde fortalte mig at hun havde planlagt en fælles biltur til Polen – planlagt overnatning undervejs osv. Hun var dybt frustreret over at han var modvillig og på en ukonkret måde ville det hele anderledes. Jeg foreslog hende at acceptere situationen (oprigtigt); opgive sine planer; bede ham foreslå hvad han synes de så skulle gøre. I det øjeblik hun slap sine planer og styring, slap han sin modvilje. Pludselig var planerne ikke længere vigtige. Nu kunne de let arrangere sammen ud fra hendes forarbejde.

Giv ham rum
Læn dig lidt tilbage: spørg ham åbent hvad han har lyst til – for det har han sikkert glemt! Giv det tid, så han vænner sig til at være medspiller. Stol på at han kan noget – vil noget. Få ham frem fra hjørnet ved at give rum. Lad der blot være et talende tomrum, så snart din mand mærker en roligere energi bliver det hilst velkomment. Snart mærker han, at gør han ikke noget, sker der ikke noget – som de fleste mænd har det svært med.

Knib dig selv i armen; udvis al den tillid du formår – så du udfordrer dig selv! - særligt når han mærker at du ikke retter ham – eller har bedre forslag. Ikke hvis, men når, han begynder at komme på banen, vil tingene naturligvis tage en anden form – nok ikke efter dit hoved – men det hører med til din nye velvillighed for forandring, ikke ;-) Det tager tid at ændre roller – og det begynder med dig og dine handlinger!

For som en klog har sagt: ”mød nuet med modstand, og det er hvad du øjeblikkelig får”.

af Signe Saxe Jessen
Konfliktcoach og Konfliktmægler, cand.mag.

__________________________

Signe Saxe Jessen, cand.mag.
Professionel Konfliktmægler, kognitiv coach og mindfulness træner.
www.goderelationer.dk

Medstifter af Levlykkeligt

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stærke kvinde - genfind din ridder. Konfliktløser Signe Saxe Jessen skriver på Levlykkeligt.dk