Psykoterapeut København Hanne Christensen

Sorg - få hjælp af Psykoterapeut i København

Blog forfatter

Psykoterapeut Hanne Christensen - om sorg og livskriser

Som psykoterapeut støtter og hjælper jeg dig gennem svære tab, sorg og andre livskriser.

Trøst

Hvis du virkelig vil trøste, må du ikke bagatellisere sorgen, ikke prøve at snakke den sørgende fra sin smerte. Vi kan også trøste uden ord, ved at lade den sørgende have sine følelser og ved at acceptere og udholde dem sammen med den sørgende. Trøst kan også være at være tilstede, at have tid, at sidde ved siden af, at lægge armene om den sørgende, at græde sammen. Du trøster, når du vil rumme alle den sørgendes følelser igen og igen, når du tør være tilgængelig, når den sørgende har behov for støtte. Når du spørger hvordan det går og lader den sørgende bestemme, om han har lyst til at tale om tabet og sorgen eller blot tale om alt det andet der forgår i livet. Pres aldrig på, men lad den sørgende bestemme, hvornår sorgen skal fylde og hvordan...

Børn

Man skal ikke udelukke børn fra sin egen sorg og smerte. Forældre tror tit, at de skal være stærke for at skåne deres børn. Men det kan føre til, at barnet oplever sine egne følelser som forkerte og fortrænger dem. Forældre kan ikke skjule deres sorg og smerte for børnene. Selv om børnene ikke får noget at vide om de faktiske hændelser, mærker de alligevel, at der er noget galt. De bliver smittet af de følelser, der er i hjemmet, situationen bliver uhyggelig og skræmmende, fordi de ikke kan forstå sammenhængen og ikke tør spørge, mor og far lader jo som ingenting over for mig. Hvis barnet er ked af det, men alle andre tilsyneladende er bedre til at klare situationen, føler det sig utilstrækkeligt og meget ensomt. Et barn der får lov at deltage i de voksnes sorg og smerte, lærer at stå ved sine egne følelser. Det er en lettelse at kunne tale med hinanden om sorgen for alle parter, her vil barnet opdage vi har forskellige behov på forskellige tidspunkter og at alle er ok med denne forskellighed, vi sørger ikke ens og lige åbentlyst.

Sorg 

Sorg er kærlighedens og adskillelsens pris.

Sorg er ikke kun noget man oplever når et elsket menneske dør. Vi oplever den hver gang, vi tager afsked, kommer ud for adskillelse og lider tab. For den er udtryk for at vi bliver adskilt fra noget eller nogen, at vi har mistet noget, der var vigtigt og betydningsfuldt i vores liv. At sørge betyder at give slip. Det er tit svært. 

Sørgeperiode

Sørgeperioden er en periode med ekstreme følelsesudsving. Usædvanlige behov hidtil ukendte adfærdsformer og overdrevne reaktioner, hører med til en normal sorgproces. Der er ingen grund til foruroligelse, men blot hele tiden at blive og være der for den sørgende. Der er lige så mange måder at sørge på, som vi er mennesker. Vi sørger fordi vi har tabt kærligheden og tilknytningen. Når vi er kommet et stykke af vejen i sørgeprocessen, vender vi os ud mod livet igen på en ny måde, vi vil stadig blive ramt af triste stunder med længere og længere tid imellem. Den døde eller mistede vil ikke blive glemt, men gemt i hjertet og derfor altid være med os, med alt det gode de gav, som smukke minder vi kan dele med hinanden.

Har du behov for en psykoterapeut at dele din sorg eller livskrise med, er du velkommen til at kontakte mig på tlf. 2398 5826 eller sende en mail på hanne@kbhpsykoterapi.dk, for at høre om jeg er den rette psykoterapeut for dig.

Du kan også læse mere på Kbhpsykoterapi.dk

Kærlig hilsen

Psykoterspeut Hanne Christensen

__________________________

Hanne Christensen, Privatpraktiserende Psykoterapeut & Parterapeut
Læs mere på: http://www.kbhpsykoterapi.dk

Relaterede artikler efter område


Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Sorg - få hjælp af Psykoterapeut i København. Læs mere