Sociale medier og afhængighed

Trænger du til en kur mod træthed og afhængighed af de sociale medier? Så vær offline!

Bliver du også træt

-når du har været til for mange arrangementer på én weekend?

-når du har været omgivet af for mange mennesker?

-når du ikke har haft ro og tid alene?

Bliver du også træt af for mange ulæste e-mails, for meget tv, internet, for mange sociale medier og for mange apps på din smartphone?

Bare rolig. Du er helt normal, og du reagerer helt normalt og sundt.

Din hjerne er stresset, din krop og dit sind er stresset, overbelastet/overbebyrdet af alt for mange indtryk.

Du har brug for at være offline. Du har brug for nærvær og kvalitet.

Måske er du særligt sensitiv, måske er du introvert.

Uanset hvad, er du helt normal.

Har du tænkt over at verden omkring dig er indrettet så den passer bedst til de ekstroverte, almindeligt sensitive A-mennesker som synes det er en fest at stå op mens det er mørkt, møde tidligt og være omgivet af mennesker, aktivitet og støj fra morgenstunden?

Jeg er introvert, særligt sensitiv og B-menneske. Jeg er også mange andre ting. Blandt andet er jeg træt.

Så jeg forsøger at sove så længe som muligt, at være stille om morgenen uden radio, tv eller computer tændt. Jeg tænder hellere et stearinlys eller glor ud ad vinduet.

I går forsøgte jeg at komme mig oven på en weekend som både bød på en fødselsdagsfrokost, et fastelavnsarrangement og en tur rundt i tre boligbutikker, hvoraf den ene var stuvende fuld af mennesker…

Jeg forsøgte at komme mig ved at sidde helt alene, i stilhed, og rydde op i min indbakke i mit mailprogram.

Og så slog det mig hvor mange ulæste e-mails (=nyhedsbreve) jeg faktisk havde liggende. Jeg funderede lidt over hvorfor jeg ikke får læst de nyhedsbreve som jeg selv ganske frivilligt har tilmeldt mig.

Grunden er, at jeg faktisk bliver dødtræt hver eneste gang der lander et nyhedsbrev i min indbakke. Det gør jeg fordi hver eneste afsender kræver lidt af min opmærksomhed, lidt af min tid, lidt af min energi.

Så min oprydning har resulteret i at jeg har afmeldt rigtig mange af disse nyhedsbreve.

En af mine bekendte er nyhedssøgende, et personlighedstræk som relaterer til særlig sensitivitet. Hun ringer ofte og spørger ”Har du hørt om den og den? Jeg er begyndt at følge hende.” Jeg aner som regel ikke hvem hun taler om, og jeg orker faktisk heller ikke altid at høre rigtig efter.

Jeg bliver faktisk uendelig træt når andre har svært ved at komme frem til det væsentlige, til pointen. Eller når de spilder min tid. Eller når de lover mig noget de alligevel ikke holder.

For nogle uger siden skulle jeg sælge en hundekurv, jeg havde sat en annonce på nettet og sat prisen til 50 kr. Damen som kom og gerne ville købe hundekurven, havde en 100 kr. seddel og spurgte om jeg have Mobilpay, hvis nu jeg ikke havde en 50’er i byttepenge. Hun så helt forkert ud, da jeg sagde, at jeg ikke bruger Mobilpay.

Nogle dagen forinden ville min søster sende mig et link til et eller andet jeg ”lige kunne tjekke via min mobiltelefon”. Jeg svarede, at hun skulle sende linket til min computer, for jeg bruger ikke min telefon til andet end at ringe med, sende sms’er (til få udvalgte personer) og tage billeder med. Min søster reagerede med et udbrud og ”har du så altid din iPad med dig?”. Underforstået; hvordan kan du leve og færdes uden muligheden for at være online, være på, hele tiden?

Det går faktisk ret godt med at være offline. Jeg har hverken apps, internet, e-mail eller Mobilpay på min telefon. Jeg er ikke koblet til Facebook, Instagram eller Twitter via mobilen. Jeg bruger heller ikke min telefon som vækkeur.

Faktisk kan jeg endda også godt lade være med at tage telefonen hvis den ringer. Jeg svarer ikke nødvendigvis på sms’er (eller e-mails) med det samme. Søndag, da jeg var helt skæv i kraniet af træthed, havde jeg fire ubesvarede opkald og en, synes jeg selv, elegant undskyldning for ikke at få en legekammerat på besøg.

Jeg synes meget teknologi er smart, og kan sagtens blive begejstret over hvad dimserne kan. Men jeg nægter simpelthen at lade mit liv styre af teknik, og jeg forsøger virkelig at passe på min energi, mit humør og mit overskud.

Jeg kan ikke udstå smalltalk - og kan sjældent huske sådan en samtale. Jeg har i det hele taget svært ved at huske ting som jeg opfatter som ligegyldige. Jeg har det også svært med tidsrøvere (mennesker eller teknik), tvungen elektronisk post og det pengeløse samfund. Jeg forstår ikke FOMO (Fear of Missing Out) eller afhængighed af de sociale medier. Jeg hører sjældent radio og jeg zapper væk fra tv-programmer hvor deltagerne råber ad hinanden.

Jeg sværger til bøger som har været flere år undervejs eller som er blevet læst gennem generationer. I det hele taget holder jeg mest af ting der går langsomt, så som slowfood, meditation, skildpadder og elefanter, at så et frø og holde øje med hvornår det spirer og hvordan den lille plante udvikler sig.

I øjeblikket bliver der skrevet rigtig meget om mindfulness, afhængighed af sociale medier og FOMO. Det er blevet smart at være offline, har jeg læst.

For mig er det helt naturligt. Jeg bliver ganske enkelt træt, fordi min hjerne bliver stresset. Mere behøver jeg ikke vide.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sociale medier - afhængighed så vær offline