Skolestart i en fart

Skolestart i en fart

Min mellemste datter er startet i skole i år. Det er pr. definition et lidt mere alvorligt kapitel end vuggestue og børnehave. Karrieren er i gang, og hun er nu indlemmet i arbejdslivets hektiske klub.

Det er en fantastisk skole, hun er startet på. Men selv en fantastisk skole er jo en del af det stressede samfund, og det er her, jeg gerne vil stoppe lidt op. Vi ved godt, at det er et kæmpe skift for barnet, at begynde i skole. De af jer, der har nystartede unger, har fulgt, hvordan de har forberedt sig længe, snakket om skolen, om lektier, måske fået gode råd fra ældre søskende.

De er vokset på en helt speciel måde her henover sommeren, fulde af forventninger og nysgerrighed… Det er stort, og de har glædet sig.

De får en blød start. Der er masser af opmærksomhed på den enkelte. Masser af tålmodighed og snor. Og det er så her, vi skal være opmærksomme på, at vores voksne vanetænkning automatisk sætter ind. Nu er der gået et par måneder … og så er vi godt i gang… Nu kører det…

Men for barnet er det stadig nyt. Der vil være nye ting hver eneste dag. Nye niveauer af læring og forståelse. Nye aspekter af venskaber og omgangsformer, Nye skrevne og uskrevne regler. ”Man må ikke holde uden for”. ”Man må gerne gå ned til Tårneren” Nye input hele tiden. De har ufattelig meget gejst og krudt i den alder, og de kan klare meget.

Men når de så viser tegn på udmattethed eller overanstrengthed, så bliver vi som forældre sat lidt på en prøve. Skal barnet ha’ lov at ha’ en fridag, eller er det pjæk, hvis man ikke er rigtig syg?

Og det er det, dette indslag virkelig handler om… Pjæk .. eller ej? Vi har for vane at tænke sådan. En god indgroet vane, men i dag ved vi samtidig godt, hvor meget bedre det er at forebygge. Jeg har 12 års erfaring med at være mor, og alligevel synes jeg, det kan være en udfordring,

Men jeg vælger at have tillid til, at børnene giver ærligt udtryk for, hvordan de har det og ikke prøver at snyde, narre, løbe om hjørner med etc. Det gør de nogle gange, jo, men det er mit ansvar at kunne skelne og ikke generalisere.

Og jeg kan jo se effekten af mit valg. De får en hjemmedag, og det tager influenzaen eller forkølelsen i opløbet. De restituerer og er klar igen en dag eller to efter.

Så når Elvira på den ene eller anden måde gi’r udtryk for udmattethed, så stoler jeg på de signaler og holder hende hjemme, Det kan selvfølgelig være hamrende besværligt i forhold til arbejde og aftaler. Men her skal vi forældre være opmærksomme på langtidseffekten at det, vi gør her og nu. Det ved vi godt, men i en presset situation kommer vi tit til at handle lettere panisk og kortsigtet.

Men ved at tage hendes signaler alvorligt, føler hun sig mødt, og hun bliver styrket i selv at tage sin krops signaler alvorligt. Det vil hun bære med sig og blive bedre til at tage kvalificerede valg i forhold til, hvor meget hun magter, og hvornår hun skal sige fra. Det vil blive præget i hendes cellers hukommelse og være et sundt reaktionsmønster, der følger hende. Og det er jo netop det, jeg gerne vil gi' hende med videre i livet.

Jeg ved godt, at modargumentet tit er, at det kan blive en vane at blive hjemme. Eller det kan blive et stort problem i de større klasser. Her er det igen, at jeg må ta’ et modigt valg og forblive opmærksom på her og nu. Min opfordring – også til mig selv går på at holde hovedet koldt og mærke efter. Hvad er det barnet udtrykker? Hvis det bliver en vane, så er der måske andre faktorer, der spiller ind. Godt nok kan børn være udspekulerede, men som udgangspunkt er de læreivrige, nysgerrige og ellevilde med at lege udforske og deslige, og derfor vil de vælge at komme i skole, hvis de ellers er på toppen.

Vi har skabt det hektiske liv, men ungerne kan lære os, hvornår det er relevant at geare ned. Så vi lærer af dem og bruger dem til at få lidt mere plads til fordybelse i vores eget liv. Der er ikke et facit. Og vi kan diskutere for og imod længe, intellektuelt og følelsesladet.

Men vi forældre ved det jo godt. Vi skal måske bare opfordres til at turde gøre op med myter og skrækscenarier og stå ved den Knowing og indsigt, vi har omkring os selv og vores børns behov. Det er en god investering… og hvem ved, måske trængte vi også til en pause netop den dag…

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Skolestart i en fart