Skilsmissebørn udfordres i juletiden

I rigtig mange hjem er julen en højtid, vi værdsætter i Danmark. Jul sættes i forbindelse med familie, julehygge og traditioner. Men julen har også konsekvenser for mange ”skilsmissebørn”, som står i dilemmaet at skulle dele sig mellem mor og far, uden at have lyst eller valgt dette selv, denne problematik udfordrer rigtig mange børn i denne juletid. Derfor skrev jeg ugens blog! 

Julen står for døren, og som psykoterapeut sidder jeg med mange klienter, der står midt i en skilsmisse, hvor julen er en kæmpe udfordring når det gælder børnene. Især når der er mindre børn, hvor julen er børnenes fest traditionen tro, og der er en syv syv deling, så fylder det ganske enkelt det hele. Så mange føler sig særligt udsatte i denne tid, og følelserne får frit løb.

Ingen har lyst til at være alene i denne søde juletid og en oplevelse af ensomhed er for mange mennesker alt overskyggende i en i forvejen kaotisk tid. De fleste børn er jo meget loyale og kan ikke lide at se mor eller far kede af det, og de ville jo i virkeligheden helst have både mor og far med når julen fejres. Men dette er sjælendt muligt, da mange skilsmisser er endt i uoverensstemmelse vedr. deling af børn og boet, og/eller grundet sårede følelser pga. utroskab eller fordi enten mor eller far allerede er kommet videre med sit liv med en ny kæreste, ja så er dialogen hyppigt skarp og konfliktfyldt. Hvad er så løsningen? Et kort og konkret råd; Hold børnene ude af dialogen og konflikten, lad ikke voksenverden influere på børnenes jul, lige meget hvor såret og vred du er. 

Er du en af dem, der er hårdt ramt af sårede følelser, hvor både tristhed, ensomhed og vreden fylder hele din hverdag, så sig det højt til dine venner og eller din familie, sæt ord på, hvordan du har det. Ingen forventer at vi som person altid er glade og ingen selvom de er tæt på os, er ej heller tankelæsere! Mange i din omgangskreds prøver måske helt at undgå berøringen med denne sårbare situation du står i, men det er ikke ensbetydende med, at de ikke vil lytte og støtte dig igennem denne svære, turbulente tid. Som jeg altid plejer at sige til mine klienter, ros dig selv for, at du har modet til at sætte ord på dine følelser, og du fik bedt om hjælp. For når vi sætter ord på de store emotioner, kan vi bearbejde dem og få luft til at se mere klart og stå styrket i forælder rollen, så børnene undgår at være i en " krigszone " af grimme gloser og hadfølelser i denne juletid. Husk, børnene har ikke bedt om denne forandring, så de er også rigtig kede af hele situationen, og har måske rigtig svært ved at finde fodfæste samt tryghed i deres nye liv som skilsmissebørn. 

En journalist fra P4 interviewede mig i sidste uge, da hun var stødt på min artikel i østrogen " Den lykkelige skilsmisse findes ikke! " Hun spurgte om det virkelige kunne være rigtigt, og jeg svarede; "der er bedre skilsmisser end andre, men lykkelige skilsmisser findes ikke, jeg har ikke mødt nogen endnu og slet ikke i børnehøjde." Det fleste børn ændrer sig når mor og far bliver skilt, og de har ikke bedt om forandringen, men den kom alligevel ind i deres verden, og lige der blev tæppet hevet væk under deres tryghed og fundament. Det har en større påvirkning på børnenes hverdag, når de forstår, hvad der foregår, så derfor er det også vigtigt at holde dem udenfor en eventuel mudderkastning af ord mod den anden part. Børn kan ikke rumme det, og husk på at de elsker både mor og far. Søg hellere hjælp professionelt og få værktøjer til at komme hel igennem perioden, og ud på den anden side. 

Gør professionel hjælp en forskel? Ja, for vær opmærksom på, at nogle gange kan det kun at søge hjælp og rådgivning i omgangskredsen, ikke give dig den neutrale sparring, der i mange tilfælde er brug for. Ofte ”holder dem der er tæt på os med" den ene part, og formår ikke, at udfordre eller stille spørgsmålstegn ved den sårede parts oplevelser, men i stedet giver vedkommende ret, uden at sætte børnenes tarv først! Der er i senere tid i medierne været flere eksempler på, at familie og/eller venner ubevidst er med til, på hel misforstået vis, f.eks. at hjælpe moderen med at afholde faderen fra, at se sine børn. Derfor er en uvildig part ofte en bedre valgt støtte ved skilsmisser.

Jeg mener ikke, at vi mennesker skal blive sammen for hver en pris som ægtepar, men det er alligevel paradoksalt, at vi i Danmark kan blive skilt over nettet på fire klik, og på godt fire minutter, når vores nabolande kræver mæglingssamtaler i forbindelse med en skilsmisse, for at det kan blive en realitet. Jeg tror på, at det i hvert fald er med til at skabe en bedre kommunikation til gavn for børnene, at vi ikke som individer, når at handle i vrede og i affekt over nettet, og klik så er du skilt! 

Hvad er så en "bedre skilsmisse? " Jo, det er, når vi, som voksne, formår at være i voksenhøjde, og holder børnene ude af konflikterne, både i denne skønne juletid, men også helt generelt. Giv i stedet dine børn masser at kærlighed og omsorg, det er den måde de hurtigst genfinder balancen i deres nye liv som delebørn. Julen er for børn, siges der, så lad dem nyde den, og glæd dig til du har dem, og hyg dig med dem, i stedet for at have fokus på det der var engang, og/eller det du ikke kan ændre på. Jeg ønsker at julefreden må indfinde sig rundt omkring i hjemmene, der er mange traditioner forbundet med denne højtid, og følelserne kan gå højt i denne tid på året. Prøv at blive i nuet og tag en dag af gangen her i julen, så står du stærkest og er mest nærværende, når du er sammen med dine børn. Jeg ved, at du kan, og jeg ved helt sikkert, du og dine børn er det værd.

Håber I alle får en rigtig God Jul,
Kærligst Heidie 

Tips til din jul med skilsmissebørn

  • Klar og tydelig kommunikation til din ex.
  • God og sober tone omkring børnene
  • Ingen vrede SMS eller mails i affekt til din ex (det skrevne ord kan tolkes på mange måder, alt afhængig af modtagerens situation) Er du vred eller trist, sov altid på det, før du svarer. (Ring i stedet hvis det er muligt). Prøv altid at undgå, at børnene bliver indviet i dine sårede følelser.
  • Bed om hjælp. Husk det er OK ! 

(Det tager ca. et år før du er igennem alle følelserne, da det tager tid at finde fodfæste i det nye - og længere tid hvis I er uenige, og det er via statsamtet! )

I ønskes en Glædelig Jul fra Bloggerne
Heidie og Heidi

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Skilsmissebørn og mange forældre udfordres i julen. Læs mere