Julefred - sådan skaber du fred i Julen

- Om hvordan du undgår at lade problematiske familierelationer spolere din julefred.

Julen står for døren og kan give os et velfortjent pusterum, og en kærkommen lejlighed til at åbne vores hjerter, og lade kærligheden blomstre i vores familie. Desværre bliver den kærlighed, vi så gerne vil dele med vores kære, ofte sat på en hård prøve i juledagene. For ligeså kærlig og fredfyldt julen kan være, lige så effektiv kan den være til at bringe vores fortrængte skyggesider frem fra dybet. Der er nemlig intet, der kan provokerer vores skyggesider frem, som vores familie.

Selv når vi mobilisere al vores gode vilje, kan vi alligevel være meget sårbare overfor familierelationer, som vi gennem årerne har fået et mere eller mindre anstrengt forhold til. Familierelationer, der på et splitsekund kan bringe os op i det røde felt, uanset om vi viser det eller ej.

Som når faster Petra endnu engang kritiserer den gave, du med stor omhu har købt til hende, eller når svigermor åbentlyst gør forskel på dine børn. Når din søster som sædvanlig kun kan snakke om sig selv, eller din mor fortæller de samme historier igen og igen. Når din bror rejser sig og går, hver gang der skal ryddes væk fra julebordet, eller når onkel Ejner endnu engang drikker for meget julesnaps og bliver uudholdelig at høre på.  

Selv om vi inden julearrangementet har glædet os og indstillet os på, at det skal være sjovt og hyggeligt, kan vi alligevel blive overhalet inden om af vores undertrykte følelser, der ligger som skjulte landminer, der kan aktiveres, så snart bestemte personer kommer i nærheden af dem.

Når der bliver trådt på vores landminer, vil vores urgamle instinkter ofte få os til at flygte, kæmpe eller stivne. Typisk vil vi enten trække os og klappe i som en østers, angribe eller forsvare os, eller blive handlingslammede og lade andre overskride vores grænser. Uanset hvilket af disse handlingsmønstre vi vælger, lukker vi godt og grundigt af for vores hjerte og lader vores sårede følelser tage over. Og når først det sårede ego er vækket til live, har det kun en ting for øje: At blive større og stærkere, så det kan føle sig endnu mere såret og uretfærdig behandlet. Julefreden og kærligheden har derfor meget trange kår, når det sårede ego først har sat sig i førersædet og overtaget styringen.

Hvis vi gerne vil skabe og bevare en fredfyldt og kærlig stemning i juledagene, må vi derfor give vores sårede ego kærlig opmærksomhed, inden det bare fuldstændig tager over og kører med os.

Det er nemlig kun DIG og ingen andre, der bestemmer, hvordan du kommer til at opleve juledagene. Ingen, hverken umulige fastre, svigermødre eller søskende kan bestemme, hvordan du skal reagere på deres adfærd. Når vores sårede ego tager over, føles det imdlertid ikke sådan. Så kan det være meget svært at se, at vi selv skulle have noget som helst valg.

Du kan imidlertid gøre en hel del både før, under og efter julearrangementet for at sætte dig selv i fører sædet, og gøre dig til herre over, hvordan din jule kommer til at blive.

Det du kan gøre inden du skal være sammen med familien:


Find dine egne skyggesider med din familie som spejl
Kig et øjeblik på de familiemedlemmer, som du ved kan aktivere dit sårede ego. Spørg dig selv, hvad der især kan irriterer dig ved dem. Er de f.eks. dominerende eller passive, bedrevidende eller ligeglade, alt for talende eller alt for lidt talende, for kritiske eller for accepterende, for egoistiske eller selvudslettende, for ufølsomme eller sarte, etc.

Vid at det, du tricker på, sandsynligvis er en af dine egne skyggesider. Kig derfor på det, der tricker dig og spørg derefter dig selv, hvad det ville give dig i dit liv, hvis du selv var lidt mere af det der tricker dig … f.eks. dominerende, sart, egoistisk etc.

Brug evt. ”Guide til at se og forvandle dine skyggesider”, som du kan finde på www.tampenbraender.dk

Sæt dig selv fri gennem tilgivelse fra hjertet:
Tænk på tidligere situationer, hvor du er blevet såret af vedkommende. Fokusér din opmærksomhed ned i dit hjerte og vælg at tilgive personen, for fortidens begivenheder. Du kan godt stadig tage afstand fra selv adfærden, som personen har udvist, og samtidig tilgive selve personen bag adfærden. Vi er altid mere end vores adfærd, og det er sandsynligt, at du også selv kunne udvise samme adfærd over for andre i andre sammenhænge.
At tilgive fra hjertet sætter os fri, og det at tilgive os selv og andre, er uden sammenligning en af de største gaver, vi kan give os selv.


Det du kan gøre mens du er sammen med familien:

Træk vejret og føl!
Hvis du kan mærke, at du reagerer følelsesmæssigt på noget, der sker under julearrangementet, så træk vejret (ned i maven) ind i dine følelser og tillad dem at være, præcis som de er. Du kan styrke dit fokus på følelsen ved indvendigt at sige til dig selv: ” Jeg byder denne følelse velkommen og tillader den at være, præcis som den er.”

Følelser kan fylde uendelig lidt, når først vi giver os lov til at føle dem, og tillader dem at være præcis, som de er. Gå evt. ud på toilettet eller ind i et andet rum, hvor du uforstyrret kan fokusere på din vejrtrækning og på at tillade følelsen at være.

For mig er dette at trække vejret ind i følelsen, en af de enkleste og mest effektive måder, at håndtere mit sårbare ego på, når det uden varsel dukker op fra sin slumrende tilstand i skyggen. Til stor glæde for både mig selv og mine omgivelser.


Det du kan gøre efter du har været sammen med familien:

Ofte kan vi tage hjem fra et familiearrangement med vores sårede ego solidt siddende i førersædet. Vi kan efterfølgende bruge en masse, både tid og energi på at analysere, retfærdiggøre eller på anden måde svælge i den dårlige oplevelse. Alt sammen noget der kun medvirker til at styrke og fastholde det sårede ego, men som ikke fører til den følelsesmæssige ro og frihed, som vi inderst inde længes efter.

Du kan kun finde indre følelsesmæssig ro, hvis du i stedet for at fastholde din sårethed, giver slip og fokuserer på at forvandle følelsen gennem accept og tilladelse.

Så hvis du finder dig selv siddende i en sådan situation kan du vælge at forvandle din  indre tilstand gennem de tre metoder, som jeg har beskrevet ovenfor: Vejrtrækning, tilgivelse eller skyggearbejde.

Alle 3 metoder er blandt mine absolut foretrukne, hvis jeg har brug for at forvandle min frustration og sårethed til indre fred og følelsesmæssig frihed. Hvilke af dem der virker bedst afhænger af selve situationen, mit temperament og hvad jeg er i stand til at komme i tanker om, når først mit ego er i gang med at erobre førersædet. Men uanset hvilken af dem jeg vælger, forvandler de altid egoets forurettede tilstand og fører mig videre til større indre fred og frihed.

Jeg håber, at ovenstående har inspireret dig til at skabe din egen julefred, hvis du skulle have problematiske relationer blandt dine kære familiemedlemmer, og ønsker dig en rigtig glædelig jul og et velsignet nytår!

De allerbedste hilsner

Lone

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Julefred - sådan skaber du fred i Julen. Læs mere