Sex – hvorfor skal det være så svært? Af Barbara Berger

Det der primært kvalificerer mig til at skrive om sex er at jeg har haft masser af det og altid har nydt det. Medmindre mit officielle job som forfatter til mere end 15 selvhjælpsbøger og terapeut kvalificerer mig til at skrive denne artikel, fordi jeg gang på gang hører folk fortælle om hvilken sørgelig forfatning deres sexliv er i.

Hvilket giver mig en inderlig trang til at stille mig op på taget og råbe: Vi har altså misforstået det! Virkelig misforstået det!

Her er et par statistikker jeg har fundet online, der netop viser hvor meget vi har misforstået tingene i dag ...
43% af kvinder kan ikke få orgasme ved samleje.
80% af kvinder dømmer deres krop.
46% af de kvinder som dømmer deres krop kan ikke få orgasme.
Hjernens præfrontale cortex er nødt til at lukke ned for at man kan få orgasme – den del af hjernen der regulerer kontrol, frygt og angst.

Så i et bravt forsøg på at gøre noget ved denne triste udvikling, beslutter mange af os at afprøve de mange velmenende råd fra sexologer eller terapeuter. Der siger ting som – hvis du vil have et godt sexliv er det vigtigt at I afsætter tid til at være sammen i jeres hektiske hverdag, vigtigt at I går langsomt frem og ser hinanden dybt i øjnene, og langsomt tager tøjet af hinanden og langsomt rører hinanden over det hele ... og arbejder på at blive mere intime ... og bla bla bla ...

Og det eneste jeg kan sige er - vi har altså misforstået det – virkelig misforstået det! Fordi virkeligheden er at god sex sker helt af sig selv, når man tænder på en anden og er i flow! Men at tænke over det og planlægge det og derefter beslutte sig for at gøre det – come on! Man kan blive ved med at se hinanden dybt i øjnene fra nu af og til juleaften – uden at der sker det mindste, fordi man ikke er i flow til at begynde med. Du er bare ikke tændt – så alt det der med at se hinanden i øjnene er bare ... at se hinanden i øjnene! Hvilket fører os til det egentlige spørgsmål, som er – hvorfor er du ikke i flow til at begynde med! Hvad forhindrer dig i at være i flow? Hvilket fører os til det det virkelig drejer sig om.

Vi er ikke i flow på grund af vores sindssyge stressfulde tankegang omkring vores kroppe og sex. Og med det mener jeg vores sindssyge stressfulde tankegang omkring – hvordan vores krop ser ud og hvordan vi synes vores krop ”burde” se ud ... og alle vores sindssyge tanker om hvordan hans/hendes krop ser ud og hvordan vi synes den ”burde” se ud ... og al den mentale energi vi bruger på at prøve at regne ud om jeg nu gør det rigtige eller om han/hun nu gør det rigtige ... og alle vores tanker om hvordan sex ”burde” være og hvordan det at have sex ”burde” se ud og hvor meget jeg ”burde” veje/hvor meget han/hun ”burde” veje ... og ja, du ved hvad jeg mener. Det er lige til at kaste op over. Al den planlægning og iscenesættelse og mentale energi som alt sammen er det præcis modsatte af at være i flow – og hvis der er noget som handler om at være i flow – så er det sex!

Og jeg tror jeg ved hvad jeg taler om, for dengang jeg var ung (i menneskets mørke middelalder) var det anderledes. Vi var i flow og vi gjorde det bare. Det var ikke noget man skulle tænke over eller bekymre sig over (medmindre man blev taget på fersk gerning). Det var bare noget man gjorde. Og nød! Og gerne så ofte som muligt. Men i dag ... åh gud ... i dag er sex blevet så stort og vigtigt et projekt. I dag er det alt sammen så MENTALT!

Så måske det er begyndt at gå op for flere og flere af os at man ikke kan TÆNKE sig til god sex, det er kropumuligt. For god sex er ikke en mental ting. Det er en overgivelses ting, en ”lad-os-parkere-vores-tanker-i-døren” ting, det er en af de der lyksalige NO MIND oplevelser ... det er det som er det smukke ved sex. Så hvis du har problemer med det, skulle du måske i stedet for gå efter at opleve flow i dit liv og bare glemme alt om sex i et stykke tid (især hvis det der med sex ikke rigtig funker for dig). Fokuser i stedet for på de steder i dit liv hvor du er i flow, de steder i dit liv hvor dit hjerte allerede synger, og glem alt om sex og bare kultiver den der flow tilstand. Og se hvad der sker!

For hvis du går den anden vej – den mentale vej – tankens vej – er du i bund og grund nødt til at dekonstruere hele den vestlige verdens mentale programmering og den massive tilbedelse af den fysiske krop som vi konstant bliver bombarderet med. Og det kan altså være noget af et projekt – at frigøre dig selv fra den massive kropsfiksering som stort set alle i vores samfund lider af. Det ville kræve at du var i stand til at frigøre dig fra alle de stressfulde tanker om livet og din krop og andre mennesker og sex der forhindrer dig i at komme i harmoni med dig selv og være i flow. Og det kunne altså tage en rum tid. (Og ville sikkert ende med at du blev oplyst og følte dig så lyksalig hele tiden, at sex ikke længere ville være helt så vigtigt for dig ...)

Hvilket bringer mig til det jeg hele tiden har prøvet at sige! Den store hemmelighed som alle leder efter: Folk der har et kanongodt sexliv tænker slet ikke på alt det der. De er bare i flow ...

Og hvis der skulle være en lille håndfuld mennesker et sted derude som rent faktisk tænker på alt det der og stadig er i stand til at have et kanongodt sexliv – tja, så er det nok fordi de er blandt de få dødelige som rent faktisk har en perfekt krop (yeah right!) og som rent faktisk kender alle de rigtige sex moves og rent faktisk har perfekte partnere. Folk som er i stand til at tænke alle disse sindssyge stressfulde tanker om hvordan de burde se ud, opføre sig og have det, uden at det blokerer deres evne til at være i flow! Men jeg kan ikke sige at jeg nogensinde har mødt sådan en person ...
 

Barbara Berger er forfatter, blogger, underviser og terapeut. Hendes bøger er udkommet på mere end 30 sprog og tæller blandt andet bestsellerne ”Vejen til kraft – fast food til sjælen” og ”Er du lykkelig nu?”

Barbara Berger bor og har sin praksis i København. Se Barbara Bergers profil på levlykkeligt

 Dette blogindlæg er udvalgt af Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sex – hvorfor skal det være så svært? Et godt sexliv sker af sig selv