Selviscenesættelse

Det er karnevalstid. Ved karneval klæder vi os ud. Her er formålet kun at fremstille en bestemt person, eventyrfigur eller type –sigtet er ikke at vise en ny variant af ens personlighed. Vi leger bare!

Påklædning, som du bevidst bruger for at understrege den person, du ikke er, kaldes udklædning.

Modsat vil den påklædning, du bevidst bruger for at vise den person, du oplever du er, kaldes selviscenesættelse.

Selviscenesættelse

Selviscenesættelse er dog ikke det samme som imagepleje, styling eller personlig branding. Disse ord betegner resultatet af virkningsfulde og spændende processer, der handler om at skabe et billede af, hvordan andre gerne vil opfatte os.

Selviscenesættelse starter derimod altid indefra. Det handler ikke om at føre nogen bag lyset eller sælge noget bestemt. Det handler om, hvordan du er i stand til at ændre din selvopfattelse, således at du får et større selvværd og en øget livskvalitet.

Hvem er du?

Er der rod i, hvordan dine medmennesker oplever dig, og hvordan du ser dig selv, kan det give anledning til problemer. For at finde ud af hvilken scene du sætter for dit eget liv, er det en god ide, at begynde at kigge på, hvad du fortæller om dig selv, og det liv du lever og har levet.

Vi har alle en personlig historie. Så hvad er det for en historie du fortæller? Svarer den til det billede, du reelt har af dig selv? Eller er det fortællinger, der er blevet til virkelighed?

Husk historier er ikke virkelighed, men fortolkninger af de oplevelser du har haft. Prøv derfor i en periode at rette fokus mod, hvad det er for historier, du fortæller om dig selv og dit liv. Mærk efter om de passer med den oplevelse, du har af dig selv.

Selvværd

Er der misk mask i ovenstående, går det måske ud over dit selvværd. Og her er din opgave at revidere historien om dig selv, så den passer til det du reelt oplever du er!

Du kan begynde med at kigge på dine egne krav til og evalueringer af dig selv.

De negative egenskaber kan vendes til positive ved at ændre selvopfattelse. Er du f.eks. dovent anlagt, kan du, i stedet for at gøre det til et problem, beslutte at det er ok, fordi du undgår stress og udbrændthed. Selvværdet tager således udgangspunkt i dit eget omdømme af dig selv.

Tag derfor ansvaret på dine egne skuldre og sæt selv scenen i dit eget liv!

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Selviscenesættelse