Psykoterapeut København Katrine Boeck

Selvhad, selvskade og selvtab

Blog forfatter

Bag selvskade ligger der ofte et selvhad, samt kaotiske følelser, som smerter, og som man ikke kan holde ud at være i. Selvhad er også en følelse. Selvhad er vrede mod sig selv. Og det er ikke så ualmindeligt at vende ting mod sig selv, da vi vokser op med en ubetinget kærlighed til vores forældre som værende gode, hvorfor vi må være de onde, når der er noget galt i familien. Også når vi svigtes.

Det der skal læres er at vende vreden det rette sted hen, og at lære at være i følelser som sorg etc. sammen med en støttende terapeut, så følelserne kan blive tømt lidt ud. Så kaos bliver til tryghed. 

Læs mere her og forskellige smertende følelser, hvoraf du måske kan gende dig selv i nogle: coachcare.dk

Selvhad forekommer også i et lavt selvværd, hvor vi har "angrebet" vores værd som mennesker. Men angrebet skete sandsynligvis ubevidst fra dine forældre af. Det kan godt være, du ikke mærker det, for det kan foregå i det subtile, på det manipulerende niveau, hvor du og dine forældre ikke nødvendigvis ved, hvad der reelt foregår af usunde mønstre. 

Cutting og spiseforstyrrelser vidner om et behov for kontrol af kaos, og kun gennem at kortlægge, hvad kaos går ud på, kan du heles og helbredes for kontrollens enorme magt over dit liv.  

Jeg har skrevet blogs her på levlykkeligt om selvvrede/selvhad, skam, svigt og mange andre emner. Klik på mine blogs, og du får en oversigt. Du kan også læse om mine specialer, hvor du kan arbejde bag om selvvrede, behovet for kontrol og selvskade. Hvad er det f.eks. for en sårbarhed, der bor i dig, og som kunne trænge til, at du tager dig af den?

Har du oplevet svigt, som for dig har været en form for utilregnelighed, der gør, at du nu har behov for kontrol og/eller at vende ting mod dig selv, så kunne du måske få gavn af at læse min side om svigt, som mange synes er lidt af en aha oplevelse at læse, fordi der ikke før har været et sprog for de mere usynlige svigt. 

 

Selvtab

Selvtabet er, når vi mister os selv - fordi vi svigter os selv. Derfor er selvtabet den største forladthed vi kan opleve, fordi det er os selv, der forlader os selv.

Og så kan det gå nok så godt i livet. For uden en kerne, uden at være hjemme i sig selv til at mærke og opleve gode ting, der er Jeg´et tomt.

Og tomhed er en svær følelse at være i for lang tid ad gangen. Læs mere om tomhed på min hjemmeside.

Selvtabet opstår, når vi f.eks. udøver selvhad over for os selv, eller ikke synes vi er noget værd. Her er vi loyale over for andre, og ekstremt illoyale over for os selv. Og så sker der et selvtab. Bag destruktiv adfærd kan der ligge et selvtab, som er så smertefuldt, at selvdestruktivitet et eneste vej og i virkeligheden en forlænget arm i forhold til det angreb, vi allerede udøver på os selv gennem den illoyale eller nedbrydende adfærd.

Det håbefulde er, at et mistet jeg kan samles op igen og generobres, selv når det har været mistet længe, evt også i barndommen, hvis man har skullet pakke sig selv langt væk af hensyn til forældre og/eller søskende, der har fyldt, har været utilregnelige, ikke kærlige, eller som på anden måde ikke har rummet den, du er. For i skamfølelser ligger også det at tabe sig selv, som den, du er dybest set.

Så ræk ud efter hjælp, da du kan lære at hente dig selv ind i igen og opnå mening, integritet, grænser og glæde. 

Læs mere om selvtab på min anden hjemmeside

 

__________________________

Katrine Boeck, Psykoterapeut og parterapeut i København, samt Gilleleje v/ Helsinge og Frederiksværk.
Læs mere på: https://coachcare.dk/
Skriv eller ring på 23206983, eller send en mail til katbo@coachcare.dk

Relaterede artikler efter område


Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Selvhad, selvskade og selvtab - hvad ligger der bag. Læs mere