Psykoterapeut Lyngby - Nordsjælland - Gilleleje

Selvhad, selvskade og selvtab

Blog forfatter
Bag selvskade ligger der ofte et selvhad, samt kaotiske følelser, som er smertefulde, og som det kan være svært at holde ud at være i. Selvhad er også en følelse. Selvhad er nemlig vrede mod sig selv.
 
 
Og det er ikke så ualmindeligt at vende ting mod sig selv, da vi vokser op med en ubetinget kærlighed til vores forældre som værende gode, hvorfor vi må være de onde, når der er noget galt i familien. Også når vi svigtes, vil hadet vende mod os selv istedet for mod de rette modtagere.
 
Det, der skal læres, er at vende vreden det rette sted hen, og at lære at være i følelser som sorg etc., men som kan synes ubærlige uden en støttende terapeut, der kan hjælpe med at vende kaos til spirende tryghed i sig selv og selvomsorg over for sig selv - istedet for afstraffelse og destruktion, selvbebrejdelser og tab af sig selv.
 
Selvhad forekommer også i et lavt selvværd, hvor vi har "angrebet" vores værd som mennesker. Men angrebet skete sandsynligvis ubevidst fra dine forældre af. Det kan godt være, du ikke mærker det, for det kan foregå i det subtile, på det manipulerende niveau, hvor du og dine forældre ikke nødvendigvis ved, hvad der reelt foregår af usunde mønstre.
 
 
Har du oplevet svigt, kan svigtes iboende utilregnelighed gøre, at du nu har behov for at vende ting mod dig selv som en slags kontrol - for at undgå det kaos, som utilregneligheden har medført.
En utilregnelighed behøver ikke at være meget tydelig for omgivelserne - det kan også være i det mere fine, hvor utilregneligheden står for mange skift. Det kan være mange flytninger, følelser hos en far/mor der svinger meget, vredesudbrud eller kritik fra en forælder, en forælder der har skiftende partnere, stemninger i hjemmedet der ikke er gennemgående gode, skjulte og usagte emner mb.
Har du oplevet svigt, kan du måske få gavn af at læse min side om svigt, som mange synes er lidt af en aha oplevelse at læse, fordi der ikke før har været et sprog for de mere usynlige svigt.
 
Her kan du finde mange flere blogs om de mange smertefulde følelser, som vi mennesker kan have svært ved at tackle. Klik til venstre i menuen på "emner i terapi", og tryk på overskriften på den gruppe af følelser, du ønsker at læse om.
 
SELVTAB
Selvtabet er, når vi mister os selv - fordi vi svigter os selv. Derfor er selvtabet den største forladthed vi kan opleve, fordi det er os selv, der forlader os selv.
 
Og så kan det gå nok så godt i livet. Uden en kerne, uden at være hjemme i sig selv til at mærke og opleve gode ting, der er Jeg´et tomt. Og tomhed er en svær følelse at være i for lang tid ad gangen. Tomhed er et af emner, som jeg har skrevet mere om på min hjemmeside www.coachcare.dk
 
Selvtabet opstår, når vi f.eks. udøver selvhad over for os selv, eller ikke synes vi er noget værd. Her er vi loyale over for andre, og ekstremt illoyale over for os selv. Og så sker der et selvtab. Bag destruktiv adfærd kan der ligge et selvtab, som er så smertefuldt, at selvdestruktivitet et eneste vej og i virkeligheden en forlænget arm i forhold til det angreb, vi allerede udøver på os selv gennem den illoyale eller nedbrydende adfærd.
 
Det håbefulde er, at et mistet jeg kan samles op igen og generobres, selv når det har været mistet længe, evt også i barndommen, hvis man har skullet pakke sig selv langt væk af hensyn til forældre og/eller søskende.
 
 
I skamfølelser ligger også det at tabe sig selv, som den, du er dybest set. Jeg har skrevet mere om skam på min hjemmeside www.coachcare.dk under menupunktet "temaer i terapi", hvor du som sagt klikker på overskriften og så finder linket til siden med emnet ´skam´

Læs evt mere om selvtab på min anden hjemmeside

Bh

Katrine Boeck,

psykoterapeut, parterapeut, coach, kropsterapeut og familieterapeut

__________________________

Katrine Boeck, Psykoterapeut og parterapeut i Lyngby - Nordsjælland Gilleleje (v/ Helsinge og Frederiksværk.)
Læs mere på: https://coachcare.dk/
Skriv eller ring på 23206983, eller send en mail til katbo@coachcare.dk

Relaterede artikler efter område


Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Selvhad, selvskade og selvtab - hvad ligger der bag. Læs mere