Sanseløs

Vi er tids-drøvtyggere - I vores iver efter at være med, at følge med tiden, misser vi konstant muligheden for at sanse nuet og vælger så at tygge drøv på det der allerede er passeret og blevet fortid. Vi gylper de gamle nu’er op, vender og drejer hver eneste hændelse for at se om udfaldet ikke kan blive anderledes ved at blive gennemtygget endnu en gang.

Vi er bogstaveligt talt sanseløse i hvert nu, fordi vi konstant er bagud og derfor bliver nødt til at ruminere på tiden. Og lige som græsset koen åd, så ender det oplevede med at blive en ensartet grød uden form og særpræg, en lang række af ko-kager på hukommelsens overdrev.

Tiden findes ikke, kun som fortid, og den kan vi ikke komme i kontakt med, kun huske eller gætte os til hvordan det egentlig var. Nuet kan ikke sættes ind i en tidsramme, nuet er fuldstændigt uden forbindelse eller forhold til tid. Nuet er alene et nu. Ikke fordi det er så smalt at det ikke ses på tidslinien, men fordi det opererer på et andet plan, i flere samtidige (sorry, pun not intended) dimensioner end tid.

Tid er egentlig blot erkendelsen af at noget er passé. Alt erkendt er fortidigt, lige som denne tekst. Den foregår ikke i nuet, også selvom du måske syns det er meget nu-værende at læse ordene.
Det er ofte opfattelsen at tiden er lineær, at den opfører sig som et tog på skinner, der kun kan køre fremad (ikke en lyd om dårlige DSB-vittigheder her), og nuet er så det trin-bræt som toget / tiden fiser forbi uden at gide stoppe op ved. Tit siger man når en deadline er passeret at ”toget er kørt…”!

Men denne opfattelse er ikke korrekt. Nuet er stort, rummeligt uendeligt… alt hvad du orker at stoppe ind i nuet rummes ubesværet af ”nuet”. Tiden er en petitesse, som måske kører ensrettet på skinner, men ikke mere konkret end modelbanen på Hovedbangården. Kom en mønt i og du får din helt egen tidsoplevelse som du kan fordybe dig i og finde sand. Her kører det endelig på skinner, ha ha.

Men NU’et er både modelbanen, du som kigger, de som blot haster forbi, haha, fordi de ikke har tid til at stoppe op, og hele banegårdbygningen og København og Danmark og Jupiter og Mælkevejen og the BIG bang og det der muligvis var der før….. Altsammen er der på en gang, i dit nu, der hvor du står og følger legetøjstoget tøffen rundt og rundt og rundt, lige NU!

Så sans, slå ørerne ud, lad allle sanser være helt aktive, og drop roligt registreringen, katalogiseringen af alt det du sanser. Du skal IKKE stå til regnskab for nogen eller noget for dit sansede NU.

Der er ingen almindelige øjeblikke (citat: Dan Millman)

Palle Jensen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sanseløse er vi. Læs mere