Salmer og Sangteknik - sådan bliver det fedt at synge salmer!
Kirken er et af de steder hvor det forventes af os, at vi synger med.
Rummet er skabt til storhed, fællesklang og lyd, men alligevel er der larmende stille på kirkebænkene når orglet sætter ind og kirkesangeren kæmper for at fylde rummet, alene.
Jeg har tidligere været den kirkesanger der bar sangen, og har mærket pinligheden, utilpasheden og frygten for at stikke ud, blandt kirkegængerne. Og jeg har undret mig. Undret mig over hvorfor der bliver så stille under salmerne, når Danmark er et land fuld af sangglade mennekser og et rigt korliv?
Hvad er det kirkerummet gør ved vores stemmer?
Hvordan kan det være, at det er så svært for os at åbne op?
Hvorfor synger vi ikke med, selvom vi kender salmerne?
JEG ER BANGE FOR AT KIKSE
Min undren og passion for at hjælpe mennesker med at turde bruge sangstemmen, har bragt mig til at skabe et sangforløb sammen med en præst, kaldet “ Salmer og Sangteknik”. Deltagernes svar på min undren lyder bl.a. sådan: “ Salmerne er for høje. Jeg føler, at jeg skal sidde musestille i kirken. Jeg er bange for at kikse/synge falsk/ synge for højt. Salmerne mangler rytme. Jeg kan ikke nå at trække vejret”.
Svarene repræsenterer meget godt min egen opfattelse af kirkesangen, og her kommer nogle tricks som kan hjælpe dig med at gøre salmesang til en inkluderende og ikke ekskluderende og pinlig oplevelse:
SÅDAN BLIVER DET FEDT AT SYNGE SALMER
1) STÅ OP. En af grundene til at salmerne føles så høje er, at de er skrevet i en tid, hvor man stod op og sang. Når vi står op og synger, så virker stemmen bedre og vi kan lettere synge de høje toner.
Hvis du sidder ned under salmen, så sørg for at sidde med rank ryg og løft salmebogen op, så du ikke kigger ned af. Når du sidder sådan, så virker dine sang mavemuskler og du signalerer til din stemme, at den har god plads og gerne må folde sig ud.
2) SKRÅL! Din stemme er båret af den luft der kommer fra lungerne, og hvis du holder luften tilbage ved at synge stille, så virker din stemme ikke og bliver måske uren. Dit øre vil fortælle dig, at du lyder forkert, og så skruer du endnu mere ned og den onde cirkel kører i ring. Du kan bryde cirklen ved at huske, at din stemme lever af luft, så blæs en masse luft af sted og syng kraftigt.
3) SYNG LANGE TONER. De fleste af os trækker vejret alt for ofte når vi synger. Det betyder, at stemmen kommer til at mangle klang og bliver flad. Når du synger salmerne, så bind fraserne sammen, så du synger dobbelt så lagt som du plejer. F.eks: “ Et barn er født i Bethlehem ( træk ikke luft her ) Bethlehem”. Så sætter du også gang i dine sang mavemuskler.
4) ÅBEN MUNDEN. Vi lukker ofte munden sammen på de høje toner, så de ikke kan komme ud. Hjælp din stemme ved at lave en stor åben mund på de høje toner. Forestil dig at du skal sige “ A” som i “Arne”.
5) STYRK DIN SANGTILLID. Når du synger kraftigt i kirken, så kan du let opleve, at der bliver helt stille omkring dig og du føler dig forkert, for meget, for pinlig og kan få lyst til at holde op med at synge. Jeg kender selv følelsen, men har oplevet mange gange, at hvis man bliver ved med at synge, så er der nogle på kirkebænken bagved der også tør og pludselig er man flere der synger. Så hold fast i din sangglæde, stol på at det er ok at fylde med din stemme og giv den gas! Jo mere du tør, jo bedre virker din stemme.
Tænk hvis vi kan twiste vores opfattelse af salmesang som noget begrænsende, og i stedet bruge søndags gudstjenesten som en mulighed for at træne vores sangstemme og lukke sangglæden ind! Det er gratis, det giver en fantastiske følelse hvor der både kan være plads til glæde og tårer, sangen udvider vores personlige trygheds zone og vi kan sætte os selv og vores stemmer frie.
Måske ses vi en søndag?
SING ALONG
Gitte Degn Calstrup - konservatorieuddannet rytmisk sangunderviser
__________________________
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer