Sandheden om ægteskab - af Barbara Berger

Forleden så jeg to terapeuter på TV tale om utroskab og jeg tænkte at der er et eller andet der ikke føles rigtigt ved det de siger, og så gik det op for mig hvad det var – de talte ikke om VIRKELIGHEDEN! De talte kun om deres historier eller om andre folks historier om parforhold.

Virkeligheden, når det gælder parforhold, er at ”vi ikke ved noget”! Det er faktisk ganske enkelt. Folk mødes og folk går fra hinanden. Det er det der sker. Det at folk bliver gift og sværger hinanden evigt troskab i medgang og modgang ”til døden os skiller” er blot en historie som menneskehedens kollektive bevidsthed har opdigtet – men virkeligheden er noget helt andet. Ingen ved hvad der vil ske i morgen. Ingen ved engang hvad der vil ske om 5 minutter, så hvordan kan nogen sværge et andet menneske evigt troskab når de ikke engang ved hvordan de vil have det om 5 minutter? Det er faktisk ret vildt og en smule latterligt når man tænker over det.

Her er nogle realiteterne (så vidt jeg kan se):

1) Vi elsker nogen indtil vi ikke elsker dem mere

2) Vi kan ikke tvinge nogen til at elske os

3) Enten elsker folk os eller så elsker de os ikke

4) Om folk elsker os eller ej har ikke noget med os at gøre

5) Tingene ændrer sig

6) Folk ændrer sig

7) Alt ændrer sig – vejret, vores følelser, vores tanker, regeringen, vores yndlingsret, alt…

Her er nogle af vores vanvittige forestillinger der ikke har noget med virkeligheden at gøre:

1) Vi burde elske hinanden for evigt

2) Vi burde være tro mod hinanden

3) Ægteskabet er en hellig institution

4) Vi burde være i stand til at sværge at vi vil være tro mod et andet menneske hele vores liv

5) Vi burde kun elske én person!

6) Vi burde ikke skifte mening

Så der er ikke noget at sige til at vi har problemer i vores parforhold. Vi forventer det umulige.

Og med hensyn til utroskab, så har jeg et spørgsmål: Hvis du virkelig elsker et andet menneske, så ønsker du at han eller hun følger sit hjerte og er lykkelig. Så hvis den mand eller kvinde du elsker kommer hjem og siger at han/hun er blevet forelsket i en anden, burde du så ikke være lykkelig over at den person du elsker er lykkelig?

Kærlige hilsner
Barbara Berger, facilitator og foredragsholder, 

__________________________

 Barbara Berger, forfatter, blogger, underviser og facilitator

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Kære Barbara og Tim

Jeg blev så begejstret for Jeres indslag, tak for det! Begejstret fordi en del af mig blev provokeret på en positiv og inspirende måde.

De sidste linier sendte mig i blækhuset, for nok er jeg enig om utopien i ”til døden os skiller”, men for mig er sandheden om virkeligheden, at hvis min elskede kommer hjem og siger han har fundet en anden, så vil jeg blive dybt ulykkelig, fordi jeg elsker ham og ønsker at tilbringe mit liv sammen med ham.

På et bevidsthedsplan, i min inderste kerne, ved jeg at den største kærlighed er, at acceptere konsekvensen af den andens frie vilje. Det er et citat, kan bare ikke huske hvorfra, men jeg har taget det til mig som værende meget betydningsfuldt for den måde jeg gerne vil være i verden på.

Jeg er enig i, at en af mange årsager til at vi har problemer i parforholdene, er at vi forventer for meget. Og måske netop i parforholdet tager mange mennesker, herunder jeg selv, fremtiden med ind i den forestilling vi har om virkeligheden. En dimension, som vi ikke tænker ind i alle mulige andre relationer, som f.eks. job, venskaber, sociale sammenhænge. En forventning om varighed, som vi ikke har andre steder.

I skrivende stund kan jeg tænke på hvor meget min mand betyder for mig, og jeg kan mærke glæden i mit hjerte over at han er til, og ofte et emotionelt sus af lykke over at vi har valgt at dele vores liv med hinanden. Men jeg ved ikke hvad han drømmer om i dette samme nu, som er lige nu, eller hvor han er eller hvad han laver – og lige efter at have skrevet dette, ringede han for at fortælle mig, at han elsker mig! - dejligt! .

Erkendelsen af, at vi intet ved om fremtiden, gør det lettere for mig at opleve glæde og lykke over ”de små ting” – som f.eks. telefonopkaldet for et øjeblik siden. Måske påskønner jeg den lille kærlighedserklæring med en dybere taknemmelighed, netop fordi jeg er bevidst om, at jeg ikke ved hvad der sker om 5 minutter. Og jeg arbejder på at nulstille min forventning til fremtiden, fordi forventning uanset om det drejer sig om parforhold eller andre relationer, ofte er uhensigtsmæssig.

Men som sagt er sandheden om virkeligheden, at vi mennesker er emotionelle levende væsner, og som sådanne har vi mentale, følelsesmæssige og fysiske aspekter af vores tilværelse til både at guide i de retninger der er rigtige for os, men bestemt også til at forkludre tingene med forventninger. Så det er vel samme forventning, der medfører at f.eks. det at sige:” Jeg elsker dig for evigt” vurderes som værende langt mere værdifuldt og større og vigtigere, end at sige:” Jeg elsker dig fuldt og helt i dette nu” – Og nu hvor jeg tænker og mærker, vil jeg så langt foretrække, at høre det sidste........rigtig ofte !

For et stykke tid siden så jeg et kort klip med Jane Fonda i tv, og jeg hæftede mig meget ved hendes udtalelse om at leve livet med intension.

Det betyder for mig at tage livet og lykken alvorligt, men ikke for givet. At forholde mig med autenticitet til andre og til mig selv, og blive ved med at være åben og lærevillig, så mine værdier ikke forvandler sig til fastlåste dogmer.

Jeg vil gøre mit bedste for at leve mit liv med mere intension, og mindre forventning. For god ordens skyld skal siges, at jeg er i mit 3. ægteskab, og min intension i dette parforhold er at nyde, give og modtage med så megen taknemmelighed og påskønnelse som muligt.

Det er også min emotionelle intension, at mit nuværende ægteskab er det sidste i dette liv. Sådan føles det rigtigt for mig. Lige nu. Spørg mig igen om 5 år, og jeg håber at svaret er det samme, men jeg kan intet vide om fremtiden.

Kærlig hilsen Marianne Dümen

www.marrem.com

 

Sandheden om ægteskab og utroskab. Barbara Berger skriver på Levlykkeligt.dk