Søvnløshed og tankemylder. Sådan får du ro i hovedet!

Dengang vi var børn var mange af os bange for at der lå monster under vores seng, som bare ventede på at vi faldt i søvn.

Som voksne ligger monstrene gemt i vores tanker inde i hovedet, og kan medvirke til at vi har svært ved at falde i søvn om aftenen!!!

Mange mennesker lider af søvnløshed, fordi tankemyldret begynder når de skal til at sove.

Vi tænker mellem 60.000 - 90.000 tanker i døgnet og nogle af dem er blevet til automat tanker, som bare kører i ring, nogle af dem holder os vågne når vi skal sove...

Jeg har hørt begrebet ruminering - hvor man sammenligner det med ko - altså når de tygger drov deres mad - de tygger og sluger det og kaster det op igen - for at tygge endnu engang på det, det foregår faktisk rigtig mange gange, tror en ko bruger omkring halvdelen af sin tid på dét!

Det samme gør mennesker med deres tanker... Især kvinderne - vi er opdraget til at tale om vores følelser, analysere og sætte os i andres sted - hvorimod drenge mere er opdraget til at reagere og løse situationen - her og nu...

Det betyder at kvinder bruger rigtig lang tid, på at tænke forskellige situationer igennem - kunne jeg have gjort det anderledes - hvorfor sagde jeg det sådan - måske skulle jeg i stedet for osv.

Det er en rigtig god idé at reflektere - det betyder - at vi kan lærer noget. Men når vi begynder at tygge drov på situationen og endnu engang tygger drov på den - for blot at finde fejl og mangler i forhold til hvor dumme vi lød, da vi sagde det forkert, eller hvor uduelige vi er i en given situation osv.... 

Så er vi på veje ud af en negativ spiral, som kan være altødelæggende for vores søvn, helbred og humør... Det farligste er, når vi ikke får vores søvn, vi har brug for at at genopbygge os selv gennem en nats søvn, så vi kan stå udhvilet op næste morgen og udfører det vi er sat i verden til.

Hvis ikke vi står udhvilet op - kan vi blive stresset, syge og deprimeret...

Er du "slave" af dine egne tanker ? Bliver du fanget i dit eget tankespind ? Er dine tanker destruktive og forhindre de dig i at udleve det du går og drømmer om ? Er du bevidst om hvad dine stemmer fortæller dig i forskellige situationer ? Er du klar over at du selv kan påvirke dine stemmer ?

Her kommer et par forslag til hvad du kan gøre, hvis dine tanker løber af med dig...

  1. Skriv dine tanker ned
  2. Fokuser på det positive du har udrettet i dag
  3. Bliv bevidst om hvad dine "stemmer" fortæller dig
  4. Sæt dine tanker på pause og mærk din krop - vær tilstede i nuet

Lad være med at se dig tilbage, det er ikke den vej du er på vej hen!

Jeg tænker ikke at det er ikke et spørgsmål om HVIS du bliver "ramt", men mere er spørgsmål om, hvordan DU takler det, NÅR du ER blevet ramt...

Jeg vil sammenligne det lidt med et skib. Hvem vil ikke gerne være styrmand og stå på broen og navigere og sætte retning, for den kurs skibet skal tage ?

Men indimellem kommer vi ned i lastrummet - hvor der er mørkt, trist og koldt. Hvordan er det så vi takler vejen op fra lastrummet igen - og hvor længe har vi lyst til at være dernede ? Hvordan bevæger vi os op i maskinrummet - hvor der er lidt varmere og flere mennesker - for tilsidst at stå på broen og tage styring hen imod det liv vi ønsker os.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Søvnløshed og tankemylder. Sådan får du ro i hovedet. Læs mere