Sæt grænser - og opnå indre frihed i alle forhold

Kan du mærke dine grænser og sige fra i nuet? Eller kommer du nogen gange til at gøre ting eller sige ja til ting, som du fortryder bagefter?

Vi kan nogle gange komme til at udsætte os selv for ubehagelige oplevelser og overbelaste os selv, hvis vi ikke formår at mærke os selv i øjeblikket og sige fra over for omverdenen. I øjeblikket kan et pres ude fra få os til at tænke, at der ikke kan ske så meget ved at følge gruppen, sige ja til chefen eller partneren. I nogle tilfælde er det også sandt, men i andre tilfælde kan vi komme til at gøre ting, som vi fortryder bagefter.

Vi vil i nogle tilfælde gå rigtig langt for ikke at skille os ud og for at føle os som en værdifuld del af fællesskabet. Måske tør vi slet ikke at sige fra og sætte vores grænse, for hvad bliver reaktionen derpå?

Det kan dog have store konsekvenser for os selv, hvis vi kommer til at udsætte os selv for ting, vi egentlig ikke har lyst til. Der kan dog gå timer, eller endda dage før en eventuel reaktion kommer. Vi kan pludselig blive utrolig kede af det uden egentlig at vide hvorfor. Det kan også have den konsekvens, at der simpelthen ikke bliver plads til os selv og egne ønsker, da vi har travlt med at tilfredsstille andres. Men hvem tilfredsstiller så vores behov? Ja, det er der højst sandsynligt ingen der gør. Kun du kender dit behov og har ansvar for at imødekomme dem.

Vi kan gå og blive irriteret og vrede på fx chefen eller partneren, hvis vi ikke sætter vores grænser over for dem. Hvorfor giver min chef mig de opgaver, når han ved at.... Hvorfor gør min partner sådan eller ikke sådan, når han ved at.... Vi bliver bærer af denne irritation og vrede, som ikke er rar at gå rundt med og som kan komme ud på en ukonstruktiv måde i relationen.

Hvis vi i en længere periode udsættes for pres og langsomt får vores grænser rykket yderligere og yderligere, mister vi samtidig os selv mere og mere. Hvad der var udgangspunktet for hvad vi egentlig kunne forestille os værende i, kan være blevet rykket så meget, at vi er blevet helt fremmede for os selv og det vi befinder os i. 

Men hvorfor er det så at vi ikke sætter de grænser og får sagt fra i tide? Måske fordi vi ikke har lært det og ikke ved hvilken forskel det gør for os!

Hvis vi ikke kan mærke grænsen i nuet og ikke kan mærke, at det har vi egentlig ikke lyst til, så er det jo rigtig svært at sætte grænsen og sige fra. I sådanne tilfælde er det rigtig vigtigt at træne sin opmærksomhed på sig selv i trygge omgivelser, muligvis i dit helt eget selskab. Hvad har jeg lyst til og hvad har jeg ikke lyst til. Det er vigtigt at have sin opmærksomhed på sig, frem for at have opmærksomhed på hvordan man kan tilfredsstille sin omverden.

Det kan også være at vi er bange for den reaktion der kan komme ved at sige fra. Hvis vi ikke tør at sætte vores grænse, fordi vi frygter en konfrontation, kan vi mere eller mindre ubevidst komme til at overskride vores egen grænse, for at bevare den "gode" relation. Frygten for en ubehagelig kontrontation kan være reel og i sådanne tilfælde er det klogt at vælge sine kampe med omhu og måske finde andre veje til at undgå at overskride egne grænser. Hvilket også er at sige til og fra på en mere indirekte måde Det kunne være at relationen var så usund for os, at det ville være klogest at afslutte relationen helt. Eller hvis det ikke er muligt, så tage så meget afstand som muligt til relationen.

I andre tilfælde er frygten ubegrundet. Vores frygt kan stamme fra tidligere erfaringer og ikke være reel i den nuværende relation. Det gør dog ikke følelsen af frygt mindre, men i sådanne tilfælde kan det være utroligt givende, at lære at sætte sine grænser stille og roligt. Når først vi får en erfaring for at vores grænser bliver modtaget positivt, da vores omverden så ved hvor de har os henne, bliver det langsomt lettere og lettere at mærke og sætte sine grænser.

Du vil også møde reaktioner midt imellem de voldsomme konfrontationer og de positive reaktioner. Hvis folk har været vant til, at du altid sagde ja og føjede dem, vil der højst sandsynligt være en periode, hvor din omverden ikke forstår at du pludselig ikke længere føjer dem. De kan fx synes du er blevet egoistisk, men se det blot som et kompliment, så ved du nemlig, at du begynder at vælge dig selv!

Når du formår at sætte dine grænser i trygge relationer, bliver det muligt at mærke egne behov. Hvad har jeg lyst til og hvad har jeg ikke lyst til. I sådanne relationer, hvor parterne kan mærke og sætte deres egne grænser og behov og samtidig kommunikere disse ud på en stille og rolig måde, opstår der ofte en ny dynamik i relationen. Gamle følelser af fx irritation, vrede eller følelse af svigt, vil ikke længere forstyre og begrænse relationen. Disse mindre rare følelser kan blive erstattet med en følelse af (næste)kærlighed, glæde og frihed.

Så jo, det er vigtigt at mærke og sætte vores grænser. Det sætter os fri til at være dem vi er.

Håber det gav lidt inspiration her til weekenden.

De bedste hilsener
Ditte

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sæt grænser - og opnå indre frihed i alle forhold. Læs mere