Skulle det nu være forkert at rose sine børn?

“Ros har en tilbøjelighed til at vedrøre præstationer og herved holde sig på jeg-overfladen. Og præstationer vil altid være sekundære i forhold til ens væren.

Citat fra “Selvglad” af Lars J. Sørensen

"Lavt selvværd!? Det forstår jeg ikke. Jeg har altid rost mine børn. Altid fortalt dem, hvor dygtige og gode de er. Mine forældre roste mig aldrig, og det skal mine børn i hvert fald ikke opleve.”

Forældre bliver nogen gange meget overraskede, hvis jeg forklarer, at deres teenager har et lavt selvværd. Især hvis de har brugt meget ros i deres opdragelse.

Men ros kan virke modsat, hvis det bruges for meget og forkert.

 

Ros er fint i moderate mængder. Det kan styrke følelsen af, at jeg KAN noget. At jeg er god til noget. Ligesom ros kan motivere.

 

Men fælden ved ros er, at vi inddirekte kan komme til at signalere, at de kun er gode nok, når de gør det godt eller viser nogle bestemte egenskaber. 

 

Ligesom overdreven ros kan vække en frygt for, hvornår det pludselig vender og de ikke slår til. En frygt for at fejle og ikke kunne leve op til det positive billede. Det kan få dem til at skjule, når de ikke gør det godt. En afsløringsangst i forhold til de modsatte sider af dem, de bliver rost for. 

 

Hvis vores teenager bliver skamrost hver gang de er ihærdige, kan de få oplevelsen af, at de er uduelige, når de er sløsede. Eller hvis de roses overdrevent meget for deres udseende, kan de få opfattelsen af, at det er helt forkert, når de ikke ser godt ud.

 

“At blive rost er næsten altid at blive set for noget vigtigt, som man ikke selv kan eller tør mærke. Som resultat kan andres trang til at rose blive en frygtelig kilde til forkerthed -og i værste fald udløse blokerende, invaliderende og dødbringende skamfølelser.”

Citat fra “Selvglad” af Lars J. Sørensen

 

Ros kan også bruges manipulerende for at få den unge til at gøre noget mere af det, vi ønsker. Men de færreste mennesker synes om at blive manipuleret med. Det skaber mistillid til vores intention, som kan skade relationen til vores teenager.

 

Det er vigtigt, vi styrker vores teenagers følelse af, at de allerede er gode nok, som de er. At vores kærlighed ikke er betinget af, hvor høje karakterer de får eller hvor dygtige de er til deres sport. 

 

Og hvordan styrker vi så selvværdet?

 

Det gør vi ved at SE vores teenager. Uden at vurdere og dømme. Med kærlige øjne og medfølelse. Også når vi ikke bryder os mod det, vi ser. At vi er bevidste om, at når vi ikke bryder os om det, vi ser i vores teenager, er det ofte fordi, vi ikke bryder os om de sider i os selv.

 

“Mennesker har sjældent brug for at blive iagttaget, analyseret og vurderet, men har frygteligt meget brug for at blive set og mødt.”

 Citat fra “Selvglad” af Lars J. Sørensen

  

Mvh

Lotte Palsteen

 

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Rose børn - skulle det nu være forkert? Læs mere