Problemer og uheld er ikke tilfældige

Problemer og uheld er ikke tilfældige 

Når vi mennesker udsættes for oplevelser, enten i form af uheldige omstændigheder, ulykker, problemer, forhindringer, sygdom og deslige, eller vi får den stilling vi gerne ville have, vinder i lotto, slipper heldigt fra en bilulykke osv., så er alt dette ikke et spørgsmål om held eller uheld hvor megen vi end vil tillægge det den form for tilfældighed.

Der eksisterer ingen generering af tilfældigheder som en universel naturkonstant der som en kraft opstår når vi udsættes for bestemte begivenheder eller oplevelser, sådan fungerer den verden vi lever i, ikke.

Personer der udvikler en sygdom er ikke ’tilfældigt udvalgt’, der er årsagssammenhænge, enten om dette er arveligt eller genetisk betinget. Mennesker der bliver diagnosticeret med OCD, PTSD osv. udvikler heller ikke dette per tilfældighed, ej heller om man får en så alvorlig sygdom som kræft eller hvis vi udvikler stress.

Taler vi om dagligdagsaffærer som stenslag på bilruden, cyklen punkterer på vej til arbejde, eller møder en lastvogn lige præcis hvor vejen er mest smal, så er alt dette heller ikke baseret på tilfældigheder.

Det vi lærer med opvæksten er, at vi dagligt udfordres og nogle gange går noget galt, eller vi oplever denne Tycho Brahe dag. Alt dette synes som en helt naturlig konsekvens der automatisk er hægtet på vor skuldre når vi fødes og så forfølger os hele livet – vi mennesker skal åbenbart jævnligt udfordres og udsættes for modstand . . . nogle endda mere end andre.

I foråret havde jeg et møde med min bankrådgiver hvor talen på et tidspunkt faldt på biler. Han havde købt ny bil og der gik ikke mange uger før han fik et stenslag på frontruden der så måtte udskiftes. Som om det ikke var nok, skete nøjagtigt det samme ugen efter, så nu begyndte det at gå ham på for hvorfor skulle det ske lige netop med den nye bil og så endda to gange ret efter hinanden?

Det er sådanne spørgsmål der ellers står ubesvaret hen, hvor den rationelle hjerne bortforklarer dette med at være baseret på ren tilfældighed.

Samme fænomen kunne en kollega berette om med frontspoileren på hans bil, den måtte omlakeres 4 gange inden for 6 uger pga. 4 helt uafhængige uheld fordelt på disse 6 uger, som han heller ikke selv havde mulighed for at undgå.

Så noget tyder altså på, at problemer akkumuleres over såvel en enkelt dag som det kan ske over en længere periode på f.eks. nogle uger, som nu ovennævnte tilfælde, før vi falder tilbage i en tilstand af ro og dagene igen normaliseres.
Hvad skyldes denne forskel i tidsspand?

Spørgsmålet vi så logisk kan stille os selv: Hvad genererer disse uheld, ulykker, problemer og forhindringer?

Svaret er, at det er præcist det samme der også genererer en lottogevinst, en hushandel falder på plads på rette tidspunkt eller man slipper heldigt fra ulykke der kunne have endt med alvorlige konsekvenser.

Vi er nødt til at forstå, at alt dette skabes uden for vore sanser, men til gengæld påvirkes af vore tanker og ubevidste følelser. Med ubevidste følelser skal her forstås de følelser vi skaber ukontrolleret og som er svære at styre. Disse såkaldte skjulte følelser er dem der har en negativ indvirkning på os, modsat en mangel på følelser som ikke genereres når vi føler os fuldstændigt upåvirkelige og dermed har en positiv indvirkning på vor dagligdag.
Lad os se lidt nærmere på dette.

Når vi mennesker tænker på noget bestemt, skaber vi en følelsesmæssig polarisering så snart vi kobler følelser op på disse tanker og tillægger det en værdi. Denne følelse kan enten være positiv eller negativ, en følelsesmæssig neutralitet eksisterer naturligvis ikke, følelser udvikler  sig altid enten positivt eller negativt.

Når vi møder modstand, uanset om denne er kraftig eller svag, så skaber dette en ubalance i os, der genererer nogle tanker og følelser som frustration, irritation, vrede, mismod osv.

Disse destruktive følelser så at sige ’trækker’ os ind i et område hvor vi vil støde på flere problemer og udfordringer . . . der sker så at sige en akkumulering af problemer og vi bevæger os ind i et farvand hvor vi er omgivet af problemer og udfordringer.

Her hjælper det ikke at sige til sig selv at man ikke lader sig påvirke, netop fordi vore følelser ikke undertrykkes ved at overbevise bevidstheden om at vi ikke lader os gå på af det. Man kan ikke undertrykke et følelsesmæssigt ubehag bare ved at sige til sig selv at man ikke vil lade sig gå på af det. Alene denne tanke skaber netop det paradoks, at disse tanker fastholder dette negative mønster.

Lider man under en form for følelsesmæsigt ubehag fordi vaskemaskinen nu er gået i stykker mens økonomien er trang, eller den nye bil nu har fået en ridse på sidedøren, så kan vi ikke tilsidesætte muligheden for at der følger flere problemer i kølvandet på dette, når vi nu ærgrer os over det skete.

Så forklaringen på at den nye bil er den der får skaderne og ikke da vi havde den gamle, skyldes det forhold, at vi værner om den nye bil, hvorimod den gamle ikke fik tildelt samme opmærksomhed, men mere blev behandlet med ligegyldighed.
Så vi skaber nogle følelser og tillægger den nye bil en værdi/betydning der ikke var til stede ved den gamle.

Det vi kan være sikre på er, at tillægger vi noget en værdi, øger vi sandsynligheden for at skabe fluktuationer i det limbiske system hvilket igen skaber problemer for os gennem den genererede ubalance.

Vi ved gennem forskningen, at stress, vrede, frustrationer, ægrelse og tilsvarende negative tilstande, er destruktive følelser der ikke er befordrende for det fysiske velbefindende. Således har disse heller ikke en fremmende effekt på vor levevis og den dagligdag vi befinder os i, så derfor skal vi forsøge at sænke barrieren der symboliserer det vigtige og betydningsfulde for os, så vi ikke skaber en ubalance.

Så negative følelser påvirker os selv og vore omgivelser i negativ retning, hvorimod hvis vi ikke genererer nogle følelser, eller for den sags skyld positive følelser, så udsættes for oplevelser der ikke indvirker negativt på hverken vor fysik eller vore omgivelser.

Vi kan til gengæld ikke ved bevidst tænkning undertrykke ubevidste følelser. Det kræver at  vi gennem vore tanker arbejder intenst med at lade f.eks. eksamensresultatet eller lønforhandlingen os være upåvirket og dermed ikke få en betydning for os.

Vi mennesker er gennem evolutionen og deraf udviklingen fra jægersamfundet til i dag med det moderne samfund, gået fra feudalismen til kapitalismen. Vi har gennem udviklingen lært at undertrykke vor intuition og mavefornemmelse, for i stedet at anvende den såkaldte rationelle tænkning der passer perfekt ind i det moderne kapitalistiske system, hvor karriere og økonomi giver os et billede af at dette er målsætningen for at skabe et ’godt liv’ dvs. at vi er trænet op til at skulle forholde os til og administrere et følelsesregister.

Så bliver vi syge af denne levevis og det pres, har vi skabt en kilde for akkumulering af negativ energi der igen skaber problemer for os mennesker.

Der er en vis sammenhæng i vor søgen efter sindsmæssig fred (indre fred og balance) gennem eksempelvis meditation, mindfulness, motion m.v. og så det liv vi lever i den nuværende samfundsstruktur for at følge normerne der dikteres os allerede som børn.

Så når nu du bliver afskediget fra dit job, vaskemaskinen går i stykker måneden efter og i samme periode får hunden ved et uheld skubbet TV’et på gulvet, så skyldes det ene og alene den kendsgerning at du har skabt en bekymring for din økonomi efter du fik fyresedlen og denne akkumulerer de hændelser du udsættes for og dermed udfordrer dig og din økonomi.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Problemer og forhindringer er ikke tilfældigt genereret, årsagen skal findes hos os selv