Sorg hos medarbejdere - hvad gør virksomheder?

"Sorg kommer ind i vores liv,  fylder det hele og den spørger ikke om lov først"  

Vi mennesker taler sjældent om de store emotioner på vores arbejdsplads, så selv når en sød og omsorgsfuld kollega spørger indtil om du er okay, er det sjældent vi mennesker magter eller har modet, til at lukke op for sorgen. Sorgen og de følelser forbundet med den, er private for de fleste, for vi ved det gør ondt inden i sjælen og vi ved, vi er sårbare. Vi ønsker måske at tale om det, men det er ofte for ømtåleligt og hvad er konsekvensen? Det dilemma vi sættes i som menneske, når vi rammes af en stor livskrise og får sorgen ind på livet.

Sorg hos en medarbejder er ofte en udfordring at takle på de fleste arbejdspladser, det er der en årsag til. Størrelsen af virSorg hos medarbejdere ksomhed spiller også ind, jo mindre arbejdsplads, desto mere synlighed, for vi mennesker er ikke gode til, at håndtere at se et menneske være så ked af det og slet ikke over længere tid. Ofte er det være vores ambivalens, som laver ballade hos os, for på den ene side, vil vi gerne være der og støtte op om personen i sorg, men på den anden side, er det samtligt hårdt for vi kan måske selv sætte os ind i den proces personen gennemgår, og alt efter vores egen livs historie, har vi måske ikke super meget lyst til, at lytte til en kollegas sorg på arbejdet, da det påvirker vores arbejds indsats på den lange bane, alt dette er ofte på det ubevidste plan, og ren egen beskyttelse. Ligesom forandringer, ikke spørger først, gør sorgen det heller ikke, den kommer  ind i vores liv. Når kristisk sygdom rammer vore nærmeste, og udfaldet efterfølgende er et tab af det menneske vi elsker, så forsvinder sorgen ikke over natten igen, det er en længere process.

Vi ved vi som ansat at vi skal præstere når vi er på job, men når sindet er tungt og sorgfyldt, er det svært at være kreativ eller innovativ, det er mere en vacuum følelse der kommer og går, og lige meget hvormeget du så prøver at tage dig sammen. Vi er jo ikke lavet af glas men, hvis en omsorgsfuld kollega så spørger ind til din situation, lige når du har kæmpet med at holde hovedet højt, ja woopti så ryger du lige ned i følelserne igen. Fakta er at sorg er en svær emotion, at have med at gøre. Det et også relevant at pointere, at ofte er kvinder bedre til at tale om sorg og følelser i det hele taget end de fleste mænd,  men det betyder ikke, at sorgen ikke fylder meget hos begge køn.

I denne uge kører knæk cancer uge, hvilket bringer sorg og tristhed frem hos mange af os. Det er jo samtidig også en ambivalens, for vi ved det er en vigtig indsamling, men når det kører hen over tv skærmen til morgen kaffen og igen efter aftensmaden, tror jeg der er mange der af os der har cancer tæt inde på livet, der trækker sig lidt ind i hulen, derved beskytter vi os selv. Jeg tror der er mange der kan nikke genkende til at både det bevidste og ubevidste tage lidt afstand, holde paraderne oppe for ikke at lade følelserne får frit løb, alt efter omstændighederne i ens liv.

En historie fra min praksis: Jeg sad med en klient som lige har mistet sin elskede til cancer, hun havde holdt så meget på følelserne på job og over for børnene, så hun tog sig en kæmpe tude tur og fik den forløsning det giver når vi lader tårerne trille. Hun spurgte efter et stykke tid, undskyld må jeg spørge dig om noget privat, ja det kan du svarede jeg " tror du min mand er skuffet over mig fordi jeg kun nåede at have en måned og tre dages syge orlov? og tror du han vil tilgive mig det ? Tror du der er et liv efter døden? Tror du han venter på mig på den anden siden, for jeg savner ham så meget hverdag. Jeg svarede hende på alle spørgsmål udfra min model af verden, der blev helt stille TAK lød det sagte, det havde jeg brug for svarede hun stille. Jeg har en fantastisk arbejdsplads og hverdag dag på arbejdet er alle søde til at spørge til mig, og støtte op om mig, men det her i mit inderste kan jeg jo ikke tale med mine kollegaer om!

Jeg har hørt det mange gange i mit sundhedscenter, og dette gælder ikke kun kræft området, men også andre alvorlige diagnoser af kritisk sygdom der rammer mange af os familier i vores levetid.

Psyken spiller os et puds, når kritisk sygdom rammer og alle følelserne sættes i spil, vi kæmper eller flygter, stressen stiger i kroppen, og hjernen fortæller os at der er fare på færde. Vores mindset skifter, tingene får et andet perspektiv, de små ting vi gik og øffede over, virker så ubetydelige og ligegyldige. Vi oplever ofte utryghed helt ned i grundvolden, indtil vi igen hører at tallene, prøverne  eller skanningen ser fint ud, vi kan igen ånde lettet op, eller at vi må finde nøgternheden, håbet og troen frem, hvis tallene og prøverne viser det modsatte, de opleves uvirkeligt og som en karrusel tur i følelsesregisteret, der ikke kan sættes på pause.

Vi mennesker kan så mange ting og vi føler ofte vi er uovervindelige, vi forholder os ikke til sygdom for det sker jo ikke for vores lille familie! Men når vi så rammes er det som om verden står stille alt skifter perspektiv! Husk du, I er ikke alene, så giv kærlighed, glæde og et kram til den du holder af, husk dig selv også, du er det værd, og den plads er vigtig at give dig selv.

Så en lille reminder til os allesammen, lad brokken og bekymringerne blive i baglommen og vær der for den du elsker med hele dig, vi ved kun hvad vi har i nuet for ingen af os kan spå om i morgen. Lev i nuet med hjerterum og kærlighed.

Kærligst
Heidie

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sorg hos medarbejdere er svær at håndtere i virksomheder. Læs mere