Passer I godt sammen? Læs her om Enneagrammet og parforhold

Lad os prøve at se på parforholdet med Enneagrambriller.

I Enneagrammet arbejdes der meget med trekanter.

Der findes 45 kombinationsmuligheder, hvis vi blot ser på de 9 grundtyper. Men jeg vil her nøjes med at præsentere ”De harmoniske trekanter”, som en lille bitte appetitvækker.

“De harmoniske trekanter” er nyttige at kende, fordi de viser, hvordan vi hver især klarer det, hvis vi ikke får det, vi ønsker.

De harmoniske grupper fortæller os, hvilken holdning typen indtager, hvis den ikke har held med at indfri sit dominerende behov. Med andre ord, viser de harmoniske grupper os, hvordan typerne håndterer udfordringer, konflikter og problemstillinger vidt forskelligt. 

De harmoniske trekanter kaldes 

Ekspressionisterne

Denne gruppe består af typerne Romantikeren(4), Skeptikeren(6) og Frontkæmperen(8)

og

Dem med det positive livssyn

Denne gruppe består af typerne Hjælperen(2), Eventyeren(7) og Fredselskeren(9)

og endelig har vi

Kompetencegruppen

som jo så består af typerne Perfektionisten(1), Udretteren(3) og Iagttageren(5).

Hvis vi ser på den første gruppe - Ekspressionisterne

Type 4, 6 og 8 har det til fælles, at de ofte forholder sig ret følelsesladet og dramatiserende over for det, de oplever og de har brug for at give udtryk for deres følelser til andre mennesker. På den måde kan de se, hvordan andre reagerer og således ved de, hvor de har andre. De har stærke følelser omkring, hvad de kan lide eller ikke lide.

 

Tager vi så Kompetencegruppen.

Type 1 – 3 – 5 har det til fælles, at de almindeligvis tilstræber at være objektive, effektive og kompetente. De er eksperter i ikke at blive overstrømmet af emotioner og kan nemt se bort fra deres egne følelser. De tilsidesætter deres subjektive behov og følelser, og prøver at løse problemerne logisk og fornuftigt i følelsesmæssig balance. De ønsker at dygtiggøre sig og at kunne håndtere en hvilken som helst situation gennem deres logiske tænkning eller praktiske handlinger.

Hvis vi tager et par, hvor den ene kommer fra Ekspressionister og den anden fra Kompetencegruppen, så kan du måske allerede nu forestille dig, hvor de grundlæggende kan gå galt af hinanden.

Der er ingen Enneagramtyper der passer bedre sammen end andre, men ved at kende sin egen og sin partners Enneagramtype får man en gave til grundlæggende at forstå, hvad der foregår over hos den anden.

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Ennegrammet og parforhold - passer I godt sammen? Læs mere