Mentor for mønsterbrydere - Din Rette Vej

Opskriften på forandring

Har du ofte oplevet længslen efter forandring, men gentagne gange opgivet, fordi det har føltes umuligt?

Eller har du måske opnået at ændre på uhensigtsmæssige mønstre og følelser, men så alligevel faldet fluks tilbage i alt det gamle?

Du er bestemt ikke alene.

Fordi VARIG forandring tager tid, når mange at opgive undervejs og får overbevist sig selv om, at det er nemmere at blive der hvor de er, selvom det er smertefuldt eller frustrerende.

Jeg har efterhånden ændret på stort set alle områder af mit liv.

I starten var forandring hos mig altid forbundet med meget tvivl, angst, usikkerhed og frygt. Men med tiden har jeg samlet mig en værktøjskasse af strategier og metoder, som i dag gør, at jeg altid byder forandring velkommen med åbent hjerte og tillid.

Jeg vil rigtig gerne give dig nogle af de værktøjer, som du kan bruge, hvis også du ønsker at ændre på noget i dit liv.

Indre og ydre skridt

Hver gang vi ønsker at forandre noget, ligger der derved også både nogle indre og ydre skridt der skal tages, hvis forandringen skal lykkes.

 Indre skridt handler om at få kigget på og ryddet ud i dine egne overbevisninger og følelser, som indtil videre har været ubevidste og derved har bremset dig.

Hvad tænker jeg egentlig om mig selv?

Føler jeg mig overhovedet værdig til at opnå denne forandring? 

Tror jeg overhovedet, det er muligt for sådan én som mig at skabe dette ønskværdige liv?

Er jeg bange for at andre vil tænke dårligt om mig?

De ydre skridt handler om, at få øvet dig helt konkret i og med dine omgivelser. Hvis din forandring handler om at sige fra, så er et ydre skridt at ligge en plan for, over for hvem og hvordan du vil sige fra - og så gøre det. Det kan sagtens være, at det ydre skridt ikke lykkes helt som planlagt første gang, men bare det, at du bliver bevidst om, hvordan du ønsker det og øver dig i det over flere gange, vil skabe en forandring over tid.

Selvomsorgen

Forandringer tager tid og kræfter. Og vi kan indimellem føle os enormt udmattede.

Derfor er selvomsorg, så fuldstændig vanvittig vigtig og nødvendig.

Så husk at passe godt på dig selv.

Gør ting, der lader dig op og gør dig i godt humør. Hep på dig selv. Anerkend dig selv for at være i gang med at rykke dig videre. Giv dig selv et kram for at prøve at forandre, det der ikke virker – også selvom det ikke lykkes i første forsøg (det gør det ret sjældent).

Du er den eneste der ved, hvad du har brug for. Prioriter dig selv, på samme måde, som du prioriterer alle de andre.

Og hvis du måske lige nu, faktisk ikke helt ved, hvad der lader dig op og gør dig glad, så find nysgerrigheden frem. Vær opmærksom hver gang du mærker et lille strejf af tilfredshed eller et smil om munden. Hver gang, der er noget der føles rart, nydelsesfuld, glædeligt eller sjovt.

Læg mærke til, hvad det er der giver dig lidt solskin i hjertet og forsøg lige så stille og roligt at få mere af det, ind i dit liv.

Få kroppen med

Vi forsøger ofte at regne tingene ud. At planlægge, hvad vores næste skridt skal være.

Vi forsøger at overbevise os selv om, at følelserne alligevel ikke nytter noget, og at vores indre fornemmelse ikke giver mening. Vi forsøger at gennemskue, hvordan vi skal komme fra A til B.

Men vi kan nærmest aldrig regne tingene ud på forhånd. Vi kan nærmest aldrig på forhånd gennemskue hvordan vores videre vej frem vil gå.

Heldigvis kan vi få hjælp af kroppen!

Kroppen er så klog og gemmer på så mange fornemmelser og tegn, som meget hurtigt vil vise os vejen til forandring – hvis altså vi tør lytte efter.

Så forsøg hver dag at lave lidt øvelser med kroppen, der vækker den til live igen. Det behøver på ingen måder at være hård træning eller løbeture. En lille rystetur, nogle dyyyyybe vejrtrækninger, og nogle rotationer med skuldrene kan gøre underværker.

Brug derefter lidt tid på, at mærke din krop. Sådan virkelig fornemme hvordan den har det, og om der er spændinger eller uro nogle steder. Vær nysgerrig på, hvad det kunne handle om. Det er ikke sikkert, du med det samme ved det, men blot hold ønsket åbent om at forbinde dig med din krop.

Og gør det ofte. Jo mere opmærksomhed du giver din krop, jo mere vil du lære den at kende og jo mere vil du kunne fornemme af det, den forsøger at fortælle dig.

Hold pause

Ofte kan du måske føle, at du bliver overhalet af tid, gøremål, deadlines og forpligtelser, så du på ingen måder har overskud til dig selv. Du kan føle, at du mister overblikket og at forandring er en umulighed.

Her kan det indimellem være en stor gave at holde pause fra ting, som dræner dig.

Det kan være små ting, som du umiddelbart ikke tænker dræner dig, men som alligevel tager din opmærksomhed fra andre vigtigere ting.

Det kan være aftaler, vaner, mønstre. Hvad som helst, som du indimellem tænker: ’årh, det er egentlig også lidt irriterende, men jeg bliver jo nødt til…’

Og det kan sagtens være noget som du måske ikke kan eller ikke har lyst til helt at droppe i dit liv, men som ville give dig et åndehul, hvis du blot holdt pause fra det.

Så vær nysgerrig – hvad stjæler din tid og dit overskud i hverdagen, som du kunne holde pause fra, bare en uge, to uger eller en måned?

Hver gang du fjerner noget fra dit liv – også selvom det kun er for en kort stund – så vil der alt andet lige blive plads til noget andet.

Tænk hvis ’det andet’, kunne være noget, du havde længtes efter i lang tid?

Tålmodighed

Tålmodigheden er så vigtig når du ønsker at ændre på dit liv. For forandringer tager altid tid.

Mange af de mønstre, overbevisninger eller historier om dig selv, har du oftest med helt fra barndommen. Det har taget lang tid at bygge dem op indeni dig, og det tager derfor oftest også lang til at slippe helt fri af dem igen.

Og det er kun fint.

Dit system ville slet ikke kunne følge med, hvis du slap alle de uhensigtsmæssige følgesvende på én gang. Nogle gange kan det bare føles som om, at det aldrig bliver muligt at få ændret på det du gerne vil, fordi det tager tid.

Og det er her, at tålmodigheden er så vigtig at have med. Vid at du ved at arbejde med dig selv, ER i gang med at rykke dig fremad. Vid at du lige så stille og roligt kommer det nye sted hen, du gerne vil. Det tager bare noget tid.

Og skriv meget gerne ned undervejs. Skriv ned, hver gang du opnår en indsigt, slipper noget gammel bagage, får en Aha-oplevelse. For det er de små skridt på vejen, der får dig fremad, men som netop er så nemme at glemme i hverdagen.

Ved at skrive ned, kan du indimellem læse tilbage og se hvor meget du faktisk har rykket.

Og del det meget gerne med andre. Ved at fortælle venner eller familie omkring de ting du oplever, om det du prøver at ændre, og om hvordan det indimellem kan være svært, giver du dem muligheden for, at hjælpe og støtte dig - og ikke mindst at holde tålmodigheden.

Disse fem skridt er virkelig vigtige at huske på, når du ønsker at forandre. Se det som en proces, hvor du hele tiden kan veksle imellem dem, F.eks:

Skab forbindelse til kroppen, så du kan trænge igennem det ubevidste og mærke det næste indre skridt. Husk selvomsorgen, så du ikke brænder ud og find tålmodigheden frem, så du ikke giver op. Hold pause fra det der dræner dig, så du får energi til at øve dig på et ydre skridt.

Husk tålmodigheden, når det ydre skridt ikke lige fungerer med det samme, og kontakt kroppen, så du får inspiration til hvordan du passer bedst muligt på dig selv. Når du er ladet op, vil du blive bedre i stand til at få kigget på flere nødvendige indre skridt………..

Jeg håber virkelig, at du kan bruge denne 'opskrift på forandring' som inspiration til at finde din vej hjem.

Kh Camilla

__________________________

Camilla Schou Andersen. Mentor for Mønsterbrydere, foredragsholder og Ph.d. i Sundhedsvidenskab
Læs mere her: http://www.camillaschou.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Længsel efter forandring - få opskriften lige her