Om forandring

Ja det er længe siden jeg har skrevet (eller skriftet?)

Det er ikke noget tungt kapitel du skal læse. Det handler egentligt mest om at være opmærksom.

Det er nok en selvfølge for de fleste at alting forandrer sig. Der er ikke en eneste ting eller tilstand i verden som ikke er i forandring. Det er et af livets fakta, vil jeg tro.

Hvad betydning har det for lykken? Det har den betydning, at man ligeså godt kan acceptere at intet er evigt, og forberede sig på forandring hele tiden. Symbolsk kan man i livet sagtens sætte sig i en behagelig lænestol, blive magelig og smådoven. Men livets iboende læremester viser os at sådan får vi ikke lov at sidde.

Fordi livet er designet til at undervise os på en eller anden måde. Det er jo derfor at vi bliver klogere med alderen. Når vi har levet et vist stykke tid, så har vi hvad enten vi vil eller ej, lært en hel del om livet.

En selvfølgelig lektie, er at vi bliver opmærksomme på at livet hele tiden flytter rundt med os. Og hvis vi sidder for mageligt, og nægter at flytte os, så kommer der et eller andet, som får os til at føle ubehag. Hvorfor? Fordi det er på tide at flytte os.

En del af hemmeligheden ved den grundlæggende lykke, er at vi hele tiden er klar over at livet skubber, og at vi er villige til denne forandring som hele tiden kræves. Nye tanker skal adopteres, for at vi udvikler os, og sindslige begrænsninger skal overvindes. Gamle vaner må sommetider udryddes, mens vi skabe nye vaner.

I bogen "Den niende indsigt" er der et kapitel som omhandler at livet hele tiden viser os vejen. At vi ofte står foran valgsituationer. Og hvad for et valg er det rigtige? Det skal jeg ikke lige her, gøre mig klog på, men blot tale om at det snarere handler om at være parat til ændring, og være villig til at undlade at fæste sig for meget ved det bestående, hvad enten det er gods og guld, eller tilstande af tryghed eller ro. Men bogen lærte mig og mange andre, at kigge op og ud på livet, og spejde efter forandringerne og villigt samarbejde, frem for at lade livet komme og hive os op af stolen.

Ligesom lidelsen er midlertidig, så er friheden for lidelsen også uundgåeligt midlertidig. Derfor må vi hellere forvente at ting vi fæstner os ved for længe, vil blive taget fra os på et eller andet tidspunkt. Man bevarer nu en gang bedst lykken ved at forstå reglerne for livet. Man må helst ikke glemme at livet er en læremester som svøber sig om dig, og forsøger at bibringe dig den maksimale lærdom hele tiden, og jo mere lærevillig du er, desto flere lektier kommer der dig i møde.

Lige som vi fødes ludfattige og helt nøgne, så forlader vi også livet uden så meget som en klink på lommen. Det er muligt at vi er afsindigt rige, men i det øjeblik vi forlader legemet, overlader vi alt godset til vores efterkommere. Det siger jeg ikke for at agitere for et eller andet jesus-syndrom. Men eftersom det forholder sig sådan, og at jeg bilder mig ind at livet er evigt, så har jeg grund til at bilde mig ind, at noget andet end gods må være af betydning. Nemlig din indstilling til tilværelsen i det hele taget.

Lykken opstår ud af forståelse for reglerne, som jo sikkert ikke er særligt godt beskrevet i bøger, men som vi dog ikke kan undgå at være opmærksomme på, dem af os som gerne vil være det.

Og forandringens lov er en "regel" som vi aldrig må glemme, for når vi mindst venter det, så rykker livet noget ud af hænderne, som vi gerne vil beholde, enten det er materielle problemer der dukker op, eller krav om at vi ændrer vores stilling til ting i livet.

Så der er både trøst at hente i denne "lovmæssighed", fordi det vi finder negativt, kun vil være det i et afmålt stykke tid. Men omvendt kan vi også ruste os til det negative, og lære at nyde det positive mens vi har det i vores liv, velvidende at det heller ikke er evigt.

Måske er selv lykken under forandring? Eller også bunder den måske i virkeligheden i noget som er hinsides forandring? Det kan vi jo tænke lidt over..

VH.

S.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Om forandring