Nye samlivsformer søges - drømme om sex og kærlighed

Vi har i dag helt andre muligheder for at skabe vores eget liv og få opfyldt vores drømme om kærlighed, end man havde i tidligere generationer. Men det kræver nye redskaber at udnytte disse muligheder. Disse redskaber skal vi som enkeltpersoner finde, for kulturen tilbyder os stadig kun én model for, hvad rigtig kærlighed er: den hellige tosomhed i kernefamilien. Jeg oplever, at Jeg skal hugge en hæl og klippe en tå for at passe ind i den model. Der er ikke plads til at udforske den moderne identitet, lege med rollerne og fastholde en vis grad af frihed. Det gør det vanskeligt for begge parter at leve et skabende liv samtidig med at kærligheden vokser. Selvstændighed opleves som en modsætning til kærligheden, og sådan ønsker jeg ikke at leve.  

Drømmen om den eneste ene er mejslet ind i vores kulturelle prægninger via romaner, film fra Hollywood, de ord der bruges om kærlighed, og med nedsættende ord om dem, der er udenfor modellen. Singlelivet ses som et mellemstadie til tosomhed. Og man er først rigtig lykkelig i vores kultur, når man har en fast partner, signaleres det.

Når jeg ser mig omkring og taler med mennesker, oplever jeg, at mange følger parforholdets regler udadtil, men bag facaden brydes reglerne. Det viser sig som utroskab og eksperimenter med de mere vovede former for sex udenfor ægteskabet, eller man prøver at lægge sit liv om ifølge simple living eller Frilands modellen, så man ikke er så afhængig af to indkomster, eller man søger professionel hjælp igen og igen, fordi man er frustreret, og ikke kan finde ud af, hvad man skal gøre, eller man føler sig ensom og drikker for meget rødvin hver dag, eller man lader sig skille og lever alene, for så har man da ikke lovet nogen noget, man ikke kan holde.

Hvis vi ser på de store linjer, er den hellige tosomhed også en central del af vores samfundsstrukturer. Indenfor jura og økonomi ses tosomheden som den normale tilstand, og alt andet som afvigelser. Vi forventes at overholde reglerne for parforholdet, og der slåes ned på dem, der træder udenfor. Dette sker blandt andet med stor kraft i medierne. Kulturen og dens forvaltere prøver også mest muligt at begrænse folks udforskning af alternative modeller. Det gøres ved at have en samfundsøkonomi og et arbejdsmarked, der forudsætter to arbejdende voksne, der også skal få en travl dagligdag til at hænge sammen. Så længe de gør det, har de ikke tid til at tænke på alternative modeller.  

Hvad ville du gøre med kærligheden i dit liv, hvis der var frit valg på alle hylder? Hvordan ville du ønske, du og din partner kunne leve så I oplevede mere, dybere, oftere kærlighed?  Er der andre omkring dig, som også har brug for nye modeller? Klik ind på min profil, hvis du har input til, hvordan rammerne for moderne kærlighed skal være fremover, så begge parter kan udvikle sig, og kærligheden kan vokse.

Kærlige hilsener

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Kanon! Det lyder som om vi er på samme mission. Du kan læse mere om mit arbejde med at udforske nye samlivsformer på min profil. Glæder mig til at høre mere om dine udforskninger her på levlykkeligt. stay funky Tim

Nye samlivsformer søges - drømme om sex og kærlighed. Læs mere