

"Danskerne omfavner Østens spiritualitet”, lyder overskriften til en artikel i Berlingske Tidende lørdag den 10. september. I en TNS Gallup undersøgelse, som Berlingske har fået foretaget, svarer næsten hver fjerde (22%), at de er blevet mere åbne overfor spirituel selvudvikling de seneste fem år. Og 11 % svarer ja til, at de er inspirerede af åndelige personligheder som Deepak Chopra, Eckhart Tolle og Dalai Lama.
Da jeg tilbage i 1967 begyndte at meditere og interessere mig for østens spiritualitet, var den slags sysler forbundet med flower-power og hippie-bevægelsen og blev af almindelige mennesker betragtet som noget mystisk og verdensfjernt. I dag er meditation og mindfulness (oprindeligt en buddhistisk form for meditation) nærmest blevet mainstream, og der er titusinder af ganske almindelige danskere som dagligt bruger tid på indre fordybelse og afkobling gennem forskellige meditationsmetoder. Selv indenfor erhvervslivet har meditation vundet indpas, og der går næsten ikke en uge, uden at man læser i et blad eller en avis om en kendt dansker, som har glæde af at meditere. Og yoga (de fysiske yogaøvelser), der oprindeligt blev benyttet som en forberedelse til meditation, er blevet stærkt udbredt og er i dag det mest populære fag i landets aftenskoler.
Når noget bliver så populært og udbredt, er der naturligvis altid en vis fare for, at der sker en udvanding af begrebet. At dybden går tabt. Yoga og meditation, som i de østlige traditioner blev betragtet som veje til højere åndelig frigørelse, selvtranscendens og udvikling af visdom og medfølelse, bliver nu anvendt som ”stress-management” eller teknikker til at øge menneskers produktivitet og velvære. Metoder og redskaber, hvis oprindelige formål var at åbne den enkelte for en mere universel bevidsthed, en oplevelse af dyb forbundethed og enhed med andre mennesker, med naturen og med hele universet, bliver nu anvendt i jegets tjeneste som redskaber til personlig selv-realisering - uden en dybere forståelse for de højere etiske værdier, som altid har været en essentiel del af hele yogaens grundlag og praksis.
Der er for så vidt intet forkert i at meditere og dyrke yoga for at opnå indre balance, større personligt velvære, fitness eller blive mere effektiv i sit arbejdsliv. Men yoga og meditation har så meget mere at byde på end bare stresshåndtering eller selvudvikling i almindelig forstand. Spørgsmålet er, hvordan vi bedst kan overføre disse værktøjer til vores vestlige, materialistiske kultur, uden at vi behøver at blive buddhister eller hinduer. Kan vi være tro overfor essensen i disse gamle visdomstraditioner, men uden nødvendigvis at overtage hele den kulturelle og mytologiske bagage?
Jeg føler en dyb respekt for de store spirituelle visdomstraditioner i verden, og vi har uden tvivl meget at lære af disse. Men samtidig må vi erkende, at mennesket i dag lever under helt ændrede vilkår i forhold til tidligere i historien, hvilket kræver en ny og tidssvarende tilnærmelse til menneskelig og spirituel udvikling. Vi er nødt til på egen hånd at genopdage og genskabe en levende, autentisk spiritualitet ud fra de unikke forudsætninger, der gælder i vor tid.
Hvordan vil en sådan nutidig og dog samtidig tidløs spiritualitet forme sig? Det et spørgsmål, som jeg vil glæde mig til at udforske i fremtidige klummer. I mellemtiden kan vi spørge os selv, hvad det er, der egentlig motiverer os i vores spirituelle søgen. Er det egoet, der motiverer mig, eller motiveres jeg af noget, som er større og rækker ud over det lille jeg? Eller er det måske i virkeligheden en blanding af de to?
”There is no end to the refinement of motivation” (”Der er ingen grænse for, i hvilken grad vores motivation kan forfines”), siger den engelske digter T.S. Eliot.
Svend Trier er meditationslærer og har undervist i meditation siden 1971. Svend Trier er en af pionererne herhjemme indenfor dette område. Han har skrevet bøgerne Meditation – en rejse tilbage til dig selv (solgt i mere end 18.000 eksemplarer) og Vær dit eget lys. Svend Trier er stifter og leder af Quantum Seminars, som gennem de seneste 17 år har arrangeret kurser og seminarer med internationalt kendte spirituelle lærere som f.eks. Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Neale Donald Walsch, Wayne Dyer og Richard Moss. Læs her mere om: Svend Trier
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarerKære Svend
Tak for et godt og vigtigt indlæg.
Selvom mange af de gamle åndelige teknikker idag bliver også bliver brugt til "quick fix" stresshåndtering o.l., tror jeg at de i mange tilfælde vil komme til at fungere som port ind til en dybere søgen.
Min egen søgen var i begyndelsen helt klart motiveret af det lille ego, der bare ville være lykkeligt og ha det godt, og er gennem årene blevet forvandlet til en dyb indre dedikation og længsel efter at leve 100% ud fra min sjæl,udfylde mit livsformål og være til gavn for verden.
Jeg tror at fuldkommen spirituel overgivelse forudsætter et forholdsvis stærkt ego, der kan klare at blive pillet fra hinanden, når dybe åndelige processer for alvor sætter ind, uden at personligheden mister fuldstændig fodfæste og opgiver at leve i verden. Lidt firkantet sagt tror jeg at moderne spiritualitet går ud på at sætte egoet i sjælens tjeneste. At leve efter hjertet, og bruge hjernen som redskab til at kunne begå sig i en fysisk verden.
De hjerteligste hilsner
Lone
Hej Svend,
Et godt indlæg, tak for det.
Jeg ser også det du ser, dog ser jeg intet problem.
For mange, måske endda langt de fleste, der vil det være egoet som tiltrækkes af det "løfte" om frihed der følger med diverse metoder.
Nogle egoer gennemskuer så på vejen, at dette her absolut intet indeholder for egoet, og falder så fra igen. Andre vil opleve, at den autentiske kerne pludselig kigger frem gennem egoets "tåger", og vil derved automatisk gå dybere.
Det er blot livet som udfolder sig, og langsomt med sikkert finder sig selv.
Undervejs vil flere metoder blive udviklet, og kommercielle interesser vil få "julelys i øjnene". Ikke at der er noget forkert i at tjene penge på at hjælpe og guide mennesker til dybere indsigt, men nogle vil helt sikkert kaste sig over mindfulness og lignende udelukkende af hensyn til profit.
Det er blot således det betingede menneskelige sind udfolder sig.
At der så givetvis vil være mennesker, der springer på bølgen, og oplever "useriøse" tilbud, for dernæst at springe fra igen, med nye fordomme, er blot det som sker.
Uanset, så er det godt, at der bliver kastet lys på dette.
Tak,
Kh
HCA
Kære Lone. Jeg er helt enig i alt, hvad du skriver. Det er vigtige punkter, du får pointeret. Jeg plejer at sige, at det er ok at have et ego. Problemet er, hvis egoet har mig. :-)
Hjertelig hilsen Svend
Hej HCA,
Tak for din kommentar. Ja, mit formål var netop at få kastet lys på sagen. Og ligesom dig ser jeg heller ikke noget problem - hvis jeg antager et tilstrækkeligt langsigtet perspektiv. :-)
KH
Svend
Tak skal du ha' Claus. :-)
Ja, det er den enkeltes oprigtighed og villighed til at gro og lære, som er det afgørende. Mange hilsener Svend