Konfliktmægler Signe Saxe Jessen

Stærke kvinder er ensomme i parforhold

Når din styrke bliver din skæbne

Stærke kvinde, du klarer livet, arbejdet og børnene i stiv arm. Du anstrenger dig alt hvad du kan og har fuld kontrol over jeres fælles gøremål og aktiviteter. Men pas på for din styrke kan blive din skæbne. For hvad opnår du?

Du mærker hans stigende modvillighed. Beder du om hans hjælp, virker det ikke. Du bliver stadig mere frustreret og opgivende og kan typisk ikke helt forstå at han ”bremser”. Men han bremser ikke bare. Han bakker sandsynligvis stadig mere mentalt og følelsesmæssigt ud af forholdet. Er fraværende og laver sine egne ting.

Oplever du noget der minder om dette? Det er en klassisk situation mange stærke og selvkørende kvinder havner i. Det ender i en følelsesmæssig isolation: mangel på omsorg, hjælp og nærvær. Måske bare et ønske om at han var mere hjemme? Han overlader mere og mere til dig.

Du kan bryde situationen, hvis du tør lade forandringen begynde i dig selv.

Du kan ændre dig selv – ikke et andet menneske

Du kan ændre på dig selv, men sjældent et andet menneske. Forandringen i jeres parforhold sker til gengæld, når du ændrer din egen rolle. For I er hinandens spejlbillede. I indretter jer ubevidst efter hinanden.

Det betyder at du må ændre jeres forhold ved at ændre din rolle. At du må opgive nogle vaner og privilegier omkring styring. Til gengæld kan du sætte en afgørende bevægelse i gang i mellem jer. Så bed ham ikke om at ændre sig, og vent ikke på at han ændrer sig!

Styr din impuls til at styre

Jo mere du styrer familien, måden I gør tingene på osv., jo mere oplever du hans modvillighed. 

Vil du vende denne for mange stærke kvinder typiske uheldige udvikling, må du øve dig i at give slip på en del af styringen. Det er måske et privilegium du nødigt giver afkald på. Men du har alt at vinde: en stærkere, kærligere og mere omsorgsfuld mand. Og det er det vi alle har brug for.

Lad din feminine sider komme frem og nyd det. Læn dig tilbage og slap af. Lad bevidst være med at overtage styringen eller trumfe hans forslag og initiativer med dine egne.

Stol på at han kan noget – og vil noget. Lad ham træde i forgrunden uden at du kommenterer og vurderer. Undgå nyttesløse diskussioner og magtkampe. De ødelægger den kærlige energi imellem jer.

Indbyd til omsorg og nærhed

Øv dig i at bede om hjælp. Undgå krav, de skaber modstand. Sig hellere hvordan du har det og hvad du har brug for.

Sådan skaber du modstand og konflikt:
”Nu kan du for en gang skyld godt blive hjemme og hjælpe med ungerne, det er altid mig der ordner det hele.”

Sådan indbyder du til omsorg og nærhed:
”Jeg har brug for at du hjælper mig herhjemme med den mindste. Jeg er træt og har ondt i ryggen. Jeg har brug for at du er her i aften. Kan du ikke blive hjemme?”

Med omtanke kan du uden bebrejdelser fortælle hvordan du har det, og hvad du konkret har brug for af ham. Så kan han uden modstand vurdere om det er muligt at opfylde dit ønske.

Er det i virkeligheden ikke kun hans praktiske hjælp du har brug for, men mere hans omsorg, så sig det direkte og uden omsvøb. Fx ”Jeg har brug for at mærke at vi er sammen. Jeg føler mig alene når du så tit tager af sted eller sidder foran computeren når du er herhjemme. Jeg savner at mærke dig hos mig. Skal vi ikke … ”

At kunne bede om omsorg på en kærlig måde uden hverken indirekte eller direkte bebrejdelser kræver at du kan mærke dig selv, dine følelser og dine behov. Og at du udtrykker dine ønsker inden du føler dig svigtet.

Som den stærke kvinde du er, kan du måske have svært ved at mærke dine mere sårbare sider, dine følelser og behov for omsorg. Vi forskanser os hvis noget har gjort for ondt. Og vi tror at jo stærkere vi er, og jo mere vi styrer tingene selv, kan vi undgå at blive sårede. Vi tænker måske endda at sårbarhed virker uattraktivt.

Hvis du benægter din sårbarhed, og ikke tør bede om hjælp, omsorg og nærhed fra din mand, så skaber du en mand der ikke er lydhør for dig, der ikke er opmærksom på dig.

Og værst af alt: han oplever at du ikke har behov for ham. Hvis han har lidt ridderlighed i sig, tørrer det hurtigt ud og det gør ham direkte bange for at han er overflødig. Hermed er jeres nærhed og intimitet i farezonen.

Jeres intimitet og hans lydhørhed overfor dig forudsætter at du både kan mærke dig selv og står ved dine ønsker og behov. At du bliver på din egen banehalvdel og fortæller hvad der foregår i dig. Hvad du konkret ønsker af ham. Uden at du bebrejder ham og gør ham ansvarlig for dine følelser. Det giver ham større mulighed for at forstå dig og komme dig i møde.

Var han en ridder i begyndelsen af jeres forhold, der tilbød sin nærhed, støtte og hjælp? De fleste mænd har en indre ridder der oprigtigt ønsker at sørge godt for sin kvinde. Måske kan du nå at genfinde ham ;-)

Vil du læse mere om stærke kvinders mulighed for at skabe ro og nærhed med deres mand, kan jeg anbefale Laura Doyle: ”Opgiv din modstand, der er oversat til dansk i 2003.

Kærlig hilsen
Signe Saxe Jessen
Konfliktmægler, kognitiv coach og mindfulness træner - også i parforhold

__________________________

Signe Saxe Jessen, cand.mag.
Professionel Konfliktmægler, kognitiv coach og mindfulness træner.
www.goderelationer.dk

Medstifter af Levlykkeligt

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stærke kvinder er ensomme i parforhold. Læs Konfliktmægler Signe Saxe Jessen