Misundelse er et spejl på talent du ikke har taget ansvar for

Når vi gør os mindre, end vi er - af frygt for andres misundelse. Nogen gange oplever jeg, at andre bliver misundelige på mig. Ligesom jeg kan blive misundelig på andre. Det er helt normalt. Og så alligevel kan denne følelse være forbundet med skam.                      

Mange af os har lært, at vi ikke må være misundelige.                                                                      

Når man lytter til ordet “mis-undelse”betyder det vel egentlig også, at vi ikke kan unde andre noget godt. Måske er det derfor, det ikke føles rart, at andre er misundelige på os. Måske er det derfor, det føles skamfuldt at være misundelig på andre. 

Jeg har lagt mærke til, at når nogen bliver misundelig på mig, gør jeg mig mindre. Nogen gange gør jeg det endda forebyggende for, at ingen skal blive misundelig på mig. Jeg kan høre en stemme indeni, der siger: -nu skal du ikke tro, du er noget. 

Måske er det bare den danske jantelov, der sidder i blodet på mig. 

Eller fordi, jeg er bange. Bange for, at hvis jeg bliver for glad for noget, så forsvinder det igen. Så hellere holde mig lidt tilbage. Ikke komme for godt i gang. Ellers vender de andre mig ryggen, og jeg kommer til at stå alene, er det som om, en stemme siger til mig. 

Jeg trækker mig lidt væk fra disse tanker. Kigger på dem på afstand. Så er det som om, jeg bedre kan få hold på dem. Jeg bliver ikke så filtreret ind i dem. 

Så ser jeg tydeligt, det handler om frygt. Frygten for at miste. Miste det gode. Miste de andre. 

Men her udefra ser jeg også, at hvis jeg fortsætter med at gøre mig mindre end jeg er, så mister jeg jo mig selv. Er jeg villig til at ofre mig selv?

Nej, er det korte svar. 

Egoistisk, tænker du måske. Men faktisk tror jeg, at hvis vi gør os mindre end vi er, så udnytter vi heller ikke det særlige talent, vi alle har fået.  

Talent, tænker du måske? Det kan være, du ikke  synes, du har et særligt talent. Men det er jeg overbevist om, du har. 

Du har måske bare ikke opdaget det endnu. 

Men jeg er sikker på, det venter på dig derinde et sted, og at det vil elske at blive foldet ud og brugt. 

Til glæde for dig selv og til glæde for andre. 

Talent kan være mange ting. Talent for at skrive. Talent for musik og rytme. Talent for æstetik. Talent for kommunikation. Talent for at lave mad. Talent for at male. Talent for tal. Talent for at konstruere. Talent for at at motivere. Talent for at se andre. Talent for formidle. Talent for at se andres potentiale. Talent for innovation. Talent for at optimere. Talent for at strukturere. Og jeg kunne blive ved.

Mange udnytter ikke deres højeste potentiale og bliver mere og mere bitre på verden og andre. Vi bliver ofre. Synes verden er uretfærdig. Hvorfor skal andre andre have det så let. Hvad har jeg gjort siden alle andre får alt det, jeg drømmer om. 

Og det vil jeg kalde egoisme. For når vi bliver bitre og vrede på verden, kan vi blive meget selvoptagede af vores egen lidelse.

Så for mig at se, har du faktisk pligt til at udfolde dit særlige talent til glæde for andre. Det kan være til glæde for få mennesker eller til glæde for mange mennesker. Det er ikke så afgørende. 

Det afgørende er, at du holder op med at sætte dit lys under en skærpe.

Det afgørende er, at du tør træde frem og ud i lyset. 

Og der kan misundelsen være en fantastisk vejviser til dit talent. Misundelsen peger på noget, du selv skal have taget ansvar for i dit liv. 

Og når du først begiver dig ud på den forunderlige rejse, hvor du skal finde ind til dit indre skatkammer, så møder du også dine modstandere. Ligesom i et klassisk eventyr. Du kan møde din frygt klædt ud som onde trolde og hekse, der prøver at skræmme dig. Få dig til at vende om, og gøre som du altid har gjort. Stemmer der hvisker: Du klarer det aldrig! -Hvad tror du om dig selv! -Du bliver til grin! -Du bliver en fiasko. -Du mister dine venner og famile. -De vil tro, du er blevet skør. -Hvem tror du, du er!  

Og her skal du være snu og ikke trække sværdet. Frygtens stemmer bliver kun stærkere, hvis du forsøger at bekæmpe dem. Du må i stedet gøre det modsatte. Invitere dem med på din rejse. Vise du anerkender deres eksistens. Sige til dem, at det er ok, de er der. Og at du godt ved, de bare forsøger at passe på dig, som de nu engang har lært. (De er ikke så kloge…men sig det for Guds skyld ikke til dem…)

Tag dem med på din rejse. Giv dem lidt omsorg engang imellem, når de larmer. Hold lidt om dem. Berolig dem lidt. Men lyt ikke til deres ord. De ved ikke bedre. 

Sørg i stedet for at lytte til din intuition. Den sidder i hjertet. Du må lære at kende forskel på frygten og intuitionen.

Så når du mærker misundelsen, så vid, at det dybest set ikke er fordi, du ikke kan unde andre noget godt, men fordi du ikke kan unde dig selv det gode. Fordi du dybest set er bange. Så det handler ikke så meget om den, du er misundelig på, men mere om dig selv. Den anden er blot et spejlbillede på det talent, som kalder på dig og længes efter at blive brugt. 

De gange, jeg har lavet dette indre stykke arbejde, så er misundelsen sluppet i det, jeg har taget ansvar for det, jeg var misundelig. Så kan jeg pludselig sagtens unde andre det gode.

Så jeg vil forsøge at holde op med at gøre mig selv mindre. Næste gang nogen bliver misundelig på mig, vil jeg tænke, at det handler om noget i dem selv og minde mig om, at jeg gerne må stå i mit lys. Jeg må gerne være glad for alt det gode i mit liv. Og så vil jeg give frygten for at miste et ordentligt knus og fortsætte med at gøre det, jeg er god til.

Kærligst

Lotte Palsteen 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Misundelse er et spejl på talent du ikke har taget ansvar for.