Reklamebureau og PR Bureau Levlykkeligt Live

Mindfulness som effektiv stressforebygger i virksomheden

Engang var det kun for de alternative

Engang var mindfulness for de alternative, men i dag er der vist ingen, der kan komme udenom mindfulness som metode til at reducere stress – ikke fordi det lærer folk at arbejde mere effektivt og hurtigere, men fordi det giver nogle værktøjer til at håndtere tankemylder og bekymringer – en måde at rydde op på mentalt.

Netop stress er et omdiskuteret emne i disse år – vi snakker om en ’stressepidemi’. Ifølge tal fra Stressforeningen, så har 430.000 danskere symptomer på stress hver dag, mens 250.000-300.000 danskere lider af alvorlig stress. Ifølge verdenssundhedsorganisationen, WHO, så vil stress, i 2020, være en af de væsentligste kilder til sygdom på verdensplan.

Og en undersøgelse foretaget af AS3, blandt 200 virksomhedsledere, viser desuden, at 61% kan identificere stress og mistrivsel i deres medarbejderstab, mens 71% ikke ved, hvad de skal gøre ved det. Det kan være svært for en leder at håndtere tegn på en stresset medarbejder, fordi det er de færreste ledere, der har fået uddannelse indenfor området.

Herudover så er mange virksomheder stadigvæk af den overbevisning, at stress er et personligt problem, som den enkelte må adressere selv. Hertil kommer, at new public management tankegangen stadigvæk gennemsyrer mange virksomheder. Et mindset, der betyder, at alt skal kunne måles, og det som ikke har en målbar effekt på bundlinjen, skal sorteres fra. For ingen tvivl om, at en proaktiv indsats vil koste penge i første omgang – på et helt andet niveau end den årlige omgang firmagaver eller de to årlige firmafester, men på den lange bane vil det tjene sig selv ind igen.

For stress og sygemeldte medarbejdere koster virksomhederne, og samfundet generelt, mange penge. Ikke blot i mistet effektivitet og arbejdsdage, men også i forhold til medarbejderomsætningen i virksomheden. Virksomheder, som har ry for et højt stressniveau, og som ikke tager de nødvendige forholdsregler for at nedbringe dette, har sværere ved at rekrutterer og fastholde medarbejdere. Herudover kommer det faktum, at en medarbejder først er fuld funktionsdygtig i sin stilling efter et ½-1 år i virksomheden. I denne periode bruges der ekstra ressourcer på oplæring – tid, som skal tages fra andre opgaver. Det sætter pres på de resterende medarbejdere, som skal nå endnu mere på kortere tid.

Der sker dog en stille og rolig revolution hos virksomhederne. Det går langsomt op for dem, at de ikke kan fortsætte som hidtil. Virksomhederne må tilpasse sig forandringerne i samfundet – ligesom de kræver, at deres medarbejdere gør.

Et godt eksempel på en virksomhed, der gør noget for at løse problemet, er verdens største forsikringsmæglerfirma, Marsh, som på globalt plan har mere end 27.000 ansatte. I Danmark holder de til i Smørum, hvor virksomheden beskæftiger 80 ansatte. Her opstartede man et 10-ugers forsøg, hvor 25 medarbejdere hver dag skulle praktisere mindfulness i 25 minutter. Et projekt, der efterfølgende er blevet et permanent tilbud til de ansatte. Det foregår i virksomhedens kantine, hvor de ansatte medbringer en yogamåtte og tæppe, og herefter, liggende, bliver guidet igennem en række mindfulness øvelser af en coach.

Før projektets start rapporterede de ansatte om problemer med deres søvn. 43% følte sig aldrig eller sjældent udhvilede og 35% vågnede ufrivilligt om natten. Efter de 10 uger var det kun 16% af deltagerne, der ikke følte sig udhvilede. Ligeledes fik kun 12% afbrudt deres søvn i løbet af natten. Deltagernes søvn og søvnkvalitet blev igennem hele forsøget målt ved hjælp af et elektronisk armbånd, som forsøgsdeltagerne skulle bære. Og disse resultater blev selvfølgelig understøttet af forsøgsdeltagernes egne observationer, som udover bedre søvn, også var en følelse af større livskvalitet.

De værktøjer de lærte i forsøget blev også brugt på andre tidspunkter af dagen, lige fra på turen hjem i toget, til bh shopping i et overfyldt center midt i myldretiden. Vi har det med at være mentalt fraværende, fordi vi tænker over dagens udfordringer både på jobbet og i privaten. Det betyder, at vi aldrig er 100% til stede i en travl hverdag, hvor autopiloten blot kører derudaf for at få hverdagen til at hænge sammen.

Så kære virksomhedsejere/direktører – kom op af stolen, og giv dine medarbejdere uvurderlige værktøjer til at klare hverdagens stress og jag. Det er godt givet ud – også på bundlinjen!

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mindfulness som effektiv stressforebygger i virksomheden