Er mindfulness blot discount buddhisme?

På en messe i Falkonercentret hørte jeg en gang en bemærkning fra en gæst som ud for en stand der reklamerede for Mindfulness, yttrede: ”Mindfulness… - det er jo bare discount buddhisme”. Det blev sagt sådan lidt vrissent, bistert bedrevidende ud mellem sidebenene, og gæsten, en ”moden” mand, var vist helt klart ikke indstillet på en snak om substansen, hverken i hans udsagn, eller i det som de pæne mennesker på standen mente om Mindfulness.

I hans verden har han naturligvis ret, men det får stå hen i det uvisse hvilken vægtning han egentlig lagde i ”discount” og i ordet ”Mindfulness. For selvom det er vældig meget oppe i tiden, så er Mindfulness, i første omgang, kun et ord. Et ord som måske dækker begrebet Mindfulness, i den sammenhæng som det bruges i!

Jeg har det fint med Mindfulness som et nyt dansk ord, og bliver jeg spurgt om hvad jeg forbinder med dette, så foretrækker jeg at bruge ordet Heartfulness, det der kommer fra hjertet, for i minden hører det ikke til. Men måske tror vi at det er en ny mind-hype, hvor man kan tage hvad som helst der ikke sælger så godt længere og så lave noget helt phantastisk og spændende, aldrig set i verden før, blot ved at efterstille ordet -Mindfulness

Minder mig om en dansk komiker som kalder sit nyere show ”…- nu med løg på”.
Altså jeg serverer det jeg plejer, men nu med lidt løg på toppen, ergo er det nyt! 

Jeg var i foråret til et foredrag med en af de ”helt store” danske Mindfulness navne, og hun satte det også lidt i perspektiv, dog med pil nedad, da hun lidt ironisk bemærkede, at man endda kunne gå på kurser med ”Bækkenbundsøvelser, med mindfulness”. Det blev også klart som aftenen forløb, at skulle man have det ”rigtige” Mindfulness, kunne man kun få det ved at tage hendes megadyre højt estimerede internationalt anerkendte uddannelse.

Fint med mig og jeg forbinder ikke vildt meget heartfulness med den vinkel heller, og selvfølgelig må man lave knibeøvelsekurser med mindfulness. Intentionen er der, og så må man da håbe for deltagerne at øvelserne ellers er relevante.

Mens jeg skriver dette, bliver jeg nysgerrig på hvad Google siger til discount buddhisme og der kommer mange ting op, de flest vist om tilbud på bøger om buddhisme :-), men det valgte link er et interessant resultat på flere måder, for der tales slet ikke om ”discount buddhisme”, men om de to ord ude af sammenhæng. Indholdet er alligevel så kildrende at jeg sætter noget af ordlyden ind her.

”Skeptikerne har haft mistanken i århundreder før neurobiologien viste os sine avancerede resultater: at religionernes genstand for tilbedelse, nemlig guden eller guderne, udelukkende findes mellem ørerne på den enkelte troende og i kulturfrembringelserne mellem mange troende, dvs. i vores hjerners hæsblæsende og uophørlige produktion af mening, selvbilleder, sociale ritualer, skrifter, opdragelse, verdensforklaringer, indoktrinering, kunstværker osv.” …

”… rapporter fra frontvidenskabens land burde imidlertid omsider få de sidste ikke-skeptikere til at tage et dybt kig ned i deres egen psyke, så hudløst som muligt og skælvende forberedte på at de måske ikke vil bryde sig om det de ser: at selve følelsen af ‘dyb tro’ blot reflekterer graden af hjernens formidable evne til at snyde sig selv, intet andet.”

Sådan du, så er det helt klart hvad vi skal mene, også om Mindfulness, det hele sidder som en kæmpe illusion mellem ørerne på os!

Internettet er mangfoldigt, søg og du skal finde det, du allerhelst vil læse. ☺

Men hvad var egentlig impulsen for mig at snakke Mindfulness?

Jo, den kom i morges hvor jeg åbnede døren til haven og villigt lod mig overvælde af alle sanseindtrykkene: blomsterne, fuglene, lydende, duftene og samtidigheden med oplevelsen af at være mig. Den spontane impuls til at sætte beskrivende ord og identitetsnavne på alt, for ligesom at kunne sikre oplevelsens beståen.

Det var lige der, at Heartfulness-hed fyldte mig, var nok. Der hvor det blev klart, at dette ikke var en tilstand jeg først skulle indstille mig på, ved i korrekt Mindfulness at skulle forsøge at være med alt det der var, nej dette eventuelle projekt smuldrede, som morgenduggen for solen, og blev til en enkel og ligetil væren, i glæde, i forundring og hjerte: Lige NU, lige NU.

Selv Shakespeares berømte citat: ”At være eller ikke være…” blev overflødigt, og var dog inkluderet alligevel, helt ubesværet, præcis som det er det i dette NU.

Læs mere om mindfulness lige her: https://levlykkeligt.dk/hvad_er_mindfulness 

Palle Jensen 
 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Er mindfulness blot discount buddhisme? Læs med