Meditation – vejen til et rigere liv
For over 50 år siden begyndte jeg at meditere. Den gang blev man betragtet som lidt af en særling, hvis man fortalte, at man mediterede dagligt, og meditation blev forbundet med østens mystik og røgelse, hippier osv.
Mindfulness og meditation er i dag nærmest mainstream, og et stadigt voksende antal videnskabelige undersøgelser peger på de mange gavnlige virkninger af regelmæssig meditationsudøvelse. Bl.a. har meditation vist sig at være et effektivt redskab til at reducere stress, angst og depression og generelt forbedre menneskers livskvalitet.
Andre undersøgelser peger på, at selv moderat meditationsudøvelse kan bidrage til at forhale aldringsprocessen, styrke immunsystemet og aktivere områder af hjernen, som er forbundet med følelsen af lykke. Desuden er der undersøgelser, som indikerer, at regelmæssig meditation kan styrke hukommelsen og koncentrationsevnen og desuden har en gavnlig indvirkning overfor forskellige psykosomatiske sygdomme som f.eks. forhøjet blodtryk. Meditation og mindfulness anvendes i dag på hospitaler, i skoler, for indsatte i fængsler og i erhvervslivet. Desuden har man set, at krigsveteraner kan have stor glæde af at meditere kombineret med enkle yoga- og åndedrætsøvelser.
Efter at have mediteret dagligt i 47 år ser jeg tilbage på min beslutning om at lære at meditere som en af de vigtigste beslutninger, jeg nogensinde har taget. Jeg ved, at mange andre mediterende har det på samme måde. For mange har det at begynde at meditere været starten på en livslang udviklingsproces og indre opdagelsesrejse, der har ført til større selvindsigt og en udfoldelse af indre ressourcer, som man slet ikke forestillede sig, at man rummede.
Meditation og mindfulness (et andet navn for meditation forstået som træning i at være bevidst nærværende i nuet) anvendes i dag ofte som et værktøj til stresshåndtering og psykisk og fysisk afspænding, men det er i virkeligheden kun en af meditationens positive sidevirkninger. Der kan naturligvis være mange motiver til at begynde at meditere – lige fra stresshåndtering til åndelig frigørelse - men når jeg bliver spurgt, hvorfor jeg mediterer og har gjort det hver dag de seneste 47 år, svarer jeg, at det er for at huske hvem jeg egentlig er.
Vi lever i en verden, hvor vi dagligt udsættes for utallige påvirkninger gennem medierne, internettet, andre mennesker – ja, fra hele samfundet og kulturen. Et konstant bombardement af ord og billeder fortæller os, hvordan vores liv burde eller kunne være. Det er alt for nemt at miste sig selv i denne endeløse strøm af påvirkninger. Derfor er den daglige meditation for mig ikke bare en luksus, men en nødvendighed. For når jeg mediterer, forbinder jeg mig med en indre kerne af ro, stilhed og åbenhed, som er uberørt af ydre påvirkninger og uafhængig af bestemte situationer og omstændigheder.
Jeg oplever denne stilhed og klarhed som min egen indre værenskerne – et center af glæde og stabilitet, som jeg i princippet altid har adgang til, men som alt for let overskygges af dagligdagens travlhed og mange gøremål, medmindre jeg giver mig tid til igen og igen at vende tilbage til dette fredfyldte sted inden i mig selv. Der findes intet så fornyende og healende som denne oplevelse af vores egen tidløse væren.
Når jeg efter at have mediteret går ud i dagligdagen og engagerer mig i forskellige gøremål og relationer, styres jeg i højere grad indefra i stedet for bare at være en kastebold for situationer og omstændigheder. Og når der sker noget, som ikke helt svarer til mine forventninger eller ønsker, bliver jeg ikke i samme grad som tidligere slået omkuld, men formår bedre at omstille mig til situationen og se muligheder i steder for hindringer. Desuden oplever jeg en bedre kontakt til min egen indre intuition eller visdom, som er i stand til at agere på den mest hensigtsmæssige og for alle parter mest livsbefordrende måde i enhver situation. På denne måde hjælper meditationen mig til bedre at navigere midt i det hav af informationer og valgmuligheder jeg dagligt bevæger mig rundt i.
Meditation og det at meditere handler altså ikke om at flygte fra virkeligheden eller trække sig tilbage fra verden, selvom det lejlighedsvis kan være nyttigt at tage på retreat. Tværtimod kan meditationsudøvelsen hjælpe os til at møde andre mennesker og livets forskellige udfordringer med større nærvær, rummelighed og et åbent hjerte. Meditation i sig selv er dog ikke tilstrækkeligt. Det afgørende er, hvad du bruger det til i dit liv, og med hvilken motivation du mediterer.,
Anvendt korrekt kan meditation være et uvurderligt redskab til at leve et rigere og mere fyldestgørende liv på alle niveauer.
Svend Trier er meditationslærer og en af pionererne herhjemme indenfor dette felt. Svend Trier har undervist i meditation gennem de seneste 35 år. Svend Trier er forfatter til bøgerne Vær dit eget lys (Borgens Forlag) og bestselleren Meditation – en rejse tilbage til dig selv (Politikens Forlag). Han holder regelmæssigt meditationskurser, meditationsaftener og retreats og arrangerer desuden kurser og seminarer med fremtrædende spirituelle lærere som f.eks. Eckhart Tolle, Richard Moss m.fl.
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer