Medafhængig- er du det?

Medafhængighed er karakteriseret ved at vi glemmer vores egne personlige behov for at forsøge, at opfylde andres behov og er tæt forbundet med passivitet og følelser af skam, lavt selvværd, eller usikkerhed.

Udtrykket medafhængighed har eksisteret i næsten fire årtier. Selv om det oprindeligt anvendt på ægtefæller til alkoholikere, først kaldet co-alkoholikere. Forskning afslørede, at de særlige kendetegn ved at være medafhængig var meget mere udbredt i den almindelige befolkning, end man havde forestillet sig.

Hvis du er opvokset i en dysfunktionel familie eller havde en syg forælder, er det sandsynligt, at du udvikler medafhængighed. Mange føler sig skamfulde og har svært ved at bryde ud af mønstret som Pleaser.

I dag er det mere bredt forbundet med adfærd af en person, hvis handlinger og tanker kredser om en anden person eller ting.

De primære symptomer der er forbundet med medafhængighed, kan være en pleasende adfærd og behovet for validering og godkendelse, omsorgen for og redde andre, adfærden kan være intimiderende.

Den medafhængige person kan også have dårlige grænser, frygte at være alene eller uden en intim partner, og benægte hans eller hendes ønsker og følelser. Andre egenskaber ved medafhæninghed kan omfatte:

Ikke at føle, at du er god nok, eller at sammenligne dig selv til andre er et tegn på lavt selvværd. Det tricky ting om selvværd er, at nogle mennesker tænker meget på sig selv, men det er kun en camouflage for virkelig at føle uelsket eller utilstrækkelig. Nedenunder, som regel skjult for bevidsthed, er en følelse af skam. Nogle af de ting, der går sammen med lavt selvværd er skyldfølelser og perfektionisme. Hvis alt er perfekt, behøver du ikke føle sig dårligt om dig selv, du har kontrollen.

Den person der er medafhængig og som vælger at yde omsorg for andre, kan også trigges de mennesker og mærke dem som trængende. Den medafhængige føler sig fanget i rollen som omsorgsperson, selvom denne rolle giver en følelse af betydning, og en flugt fra arbejde på personlige spørgsmål.

På den anden side, kan nogle mennesker hævde at nyde forældreadfærd rollen, selvom de i virkeligheden, forsøger at skjule det faktum, at de er kronisk utilfredse.

Mennesker med medafhænginghed kan også opleve depression, angst, og / eller former for afhængighed, så som arbejde, sex, mad og forelskelse.

Afhængighed kan udvikle sig som en måde at undgå svære følelser eller at føle et tilhørsforhold med en partner, der er afhængige af narkotika eller alkohol.

Årsagen til medafhængighed er normalt forankret i barndommen.

Et barn, der konstant bliver opfordret/tvunget til at opfylde behovene hos andre, vil lære at undertrykke sine egne behov og kan blive medafhængige. De lære at udfylde en forældreadfærd rolle. For eksempel en person, der er vokset op med en narkoman eller alkoholisk forælder, eller som har oplevet misbrug, følelsesmæssigt omsorgssvigt, eller tilbageførsel af forældre-barn rolle (hvor barnet forventes at opfylde behovene hos den forælder) kan udvikle medafhængig adfærd og disse mønstre har tendens til at gentage i voksne relationer.

Medafhængige oplever sig selv i utrygge tilknytningsforhold og oplever en traumatisering, hvor krop og tanker er i et konstant forsvar.

Medafhængige har en større risiko for at udvikle Kompleks PTSD, der kan give problemer med at regulere følelser, selvkoncept og relationer.

Medafhængighed kan være svært at ændre alene, fordi den afhængiges adfærd ofte er lært tidligt og forstærket gennem mange år. De er aldrig blevet mødt med omsorg, nærvær og accept som selvstændigt individ. Deres Jeg er ikke blevet dannet.

En terapeut kan hjælpe en person med identificere de medafhængige tendenser. Finde årsagen til hvorfor den adfærd ligger dybt forankret i personen og fremadrettet lære personen at udvikle sit Jeg, for at opnå selvregulering og forvandle gamle mønstre.

Kærligst

Bettina Pedersen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Medafhængighed - kender du det? Læs mere