Konfliktmægler Signe Saxe Jessen

Vejen til indre fred og gode relationer

Vejen til indre fred og gode relationer

Den zen-buddhistiske munk Thich Nhat Hanh har som nævnt i min seneste blog givet mig dyb inspiration til hvordan vi kan opleve større nærvær med os selv og andre. I ”Fred er vejen” anviser han at der ikke er nogen vej til fred, men at freden begynder i hver enkelt af os.

At freden begynder i os selv pålægger os et stort ansvar. For da kan vi ikke bare give den anden part skylden. Ifølge Thich Nhat Hanh har overtalelsesforsøg med bebrejdelser, diskussion og argumenter ingen positiv effekt. Det der kan løse en konflikt og skabe forandring er forståelse og at vi kan vise forståelsen. Det kræver empati og overskud.

Styrker vi evnen til at forholde os forstående, med empati og nærvær overfor os selv og andre, vil vi kunne indgå dybe og meningsfulde relationer. Andre vil mærke en ro i os og nyde godt af at vi har overskud til at være ægte nærværende. I ægte nærvær er der ingen modstand. Og modstand er det konflikter bygger på. Siger en person noget vi ikke bryder os om, opstår der modstand: vi forsvarer os eller angriber. Men er vi bevidst nærværende med os selv, møder vi også den anden med nærvær. Er vi nærværende, har vi overskud til at spørge ind – også til det vi ikke bryder os om. Hvad ligger der bag den vrede bemærkning, bebrejdelsen, stikpillen? Med nærvær møder vi den anden med et åbent sind. Dermed kan den anden slappe af overfor os – og turde udtrykke sig ærligt uden at være bange for at møde vrede eller frygt.

Jo mere fred du har i dig selv, jo mere fred opnår du med andre.

Som munk foreslår Thich Nhat Hanh naturligvis meditation for at opnå den indre fred. Men det behøves ikke udelukkende foregå stillesiddende på en pude, som de fleste tror. Det gør det også. Men da vi ikke er munke, men lever et almindeligt vestligt liv, må vi overføre og integrere meditationsteknikkerne i hverdagen. Det gør han med sin simple åndedrætsteknik til brug i hverdagens bevægelse, hvor end vi går og står. Den simple åndedrætsteknik er god for nybegyndere og bruges dagligt af garvede zen munke.

Thich Nhat Hanh’s enkle øvelse på åndedrætsopmærksomhed

Åndedrættet er forbindelsen mellem krop og sind. Sommetider tænker sindet på noget andet, end det kroppen foretager sig, og sind og krop er ikke forenede. Ved at koncentrere os om vejrtrækningen bringer vi kroppen og sindet sammen og bliver hele igen. Det giver en stille glæde, og vi kan møde det der sker omkring os i dette øjeblik. Fortiden er borte og fremtiden er her endnu ikke. Hvis vi ikke søger tilbage til os selv i nuet kan vi ikke være i kontakt med livet nu og her. Når vi trækker vejret bevidst, genfinder vi os selv fuldstændigt og møder livet i nuet.

Hvor end du er. I en kø i supermarkedet, i en pause, en gåtur, eller alene i bilen. Sig til dig selv:

Jeg ånder ind
Jeg ånder ud

Supplér med disse sætninger:

Jeg ånder ind og beroliger min krop
Jeg ånder ud og smiler

Når jeg hviler i nuet,
er det et vidunderligt øjeblik

Et smil afspænder dit ansigt. At smile er et tegn på at du er din egen mester. Mens jeg har åndedrætsopmærksomhed, tænker jeg ikke på noget andet. Jeg trækker vejret ind og ud og ved nøjagtigt, hvor jeg er.

”Jeg oplever fred og glæde lige nu. Hvornår ellers – i morgen, i overmorgen?” I den fulde opmærksomhed på åndedrættet nyder jeg glæden ved nærværet. Min modstand forsvinder, og jeg glemmer fortidens sorger og bekymringer for fremtiden.

Thich Nhat Hanh bor og afholder retræter for alle i Plum Village i Frankrig. I Thich Nhat Hanhs bøger ”Fred er vejen” og ”Åndsnærværets mirakel – en introduktion til meditation” kan du læse mere om mindfulness og meditationer på kærlighed, medfølelse, vrede, m.m. Hans tanker er nedskrevet på en finurlig og munkeagtig hyggelig måde.

God fornøjelse med læsning og vejrtrækning

Signe Saxe Jessen
Konfliktmægler, konfliktcoach, kognitiv coach og mindfulness træner

__________________________

Signe Saxe Jessen, cand.mag.
Professionel Konfliktmægler, kognitiv coach og mindfulness træner.
www.goderelationer.dk

Medstifter af Levlykkeligt

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykken begynder i dig selv - indre fred med nærvær og empati. Læs hvordan