Dit livs mørke kan føde skinnende lys

Mange af os har gennem vores liv gemt den del af os selv, som vi ikke ønsker at se nærmere på, ned i vores underbevidste. Fortrængte følelser, tanker og oplevelser, som vi ikke ønsker at mærke, og som har samlet sig til klumper af skyld, skam, sorg, vrede og angst, som vi ikke bryder os om. Det har været vores måde at holde fast i lyset, i håbet, i livet. Vores måde at overleve på. Hvad vi ikke har vidst er, at det ikke forsvinder blot fordi vi skubber det væk. At det faktisk lever sit eget skjulte liv i mørket, og er en kraftfuld medskaber af vores liv.

Det du fortrænger, forbliver.
Det du ser på, forsvinder.

Alt hvad vi har fortrængt ned i mørket, som vi ikke vil være ved, som vi ikke vil se, er med til at binde energi i vores liv. På denne måde skaber vi ubevidst den ene livsomstændighed efter den anden, som ofte står i direkte modsætning til det vi ønsker.

Skyggesider
CG Jung definerede dette mørke som skyggen. I skyggen gemmer vi alt det, som vi ikke kan se og acceptere ved os selv, og derfor heller ikke kan acceptere hos andre. Skyggesiderne kan både være bevidste eller ubevidste .

Den ubevidste skygge optræder, som ordet refererer til, i det skjulte. Dvs. vi er ikke bevidste om, at den side er en del af os selv. Lige så skjult og usynlig den kan se ud for os selv, lige så synlig kan den nogen gange forekomme for andre. Som faderen, der kritiserer sin søn for at smaske, alt imens han selv smasker højlydt. Eller læreren der irettesætter eleven for at komme for sent, men som selv sjældent møder op til tiden. Når vi ikke kan se os selv, projicerer vi i stedet den del af os vi ikke kan se, over på andre. Her ser vi det tydeligt, og væmmes, irriteres eller frustreres over dem, uden at vide at det er en side af os selv, som vi ikke kan acceptere, og i stedet projicerer ud i verden. Jo mere ubevidste vi er om vores egne skyggesider, jo flere konflikter og problematiske relationer støder vi ind i.

Den bevidste skygge
refererer til de sider af os selv, som vi nok kender alt for godt, men som vi ikke bryder os om eller accepterer hos os selv. Sider vi prøver at skjule, og ikke er stolte er. Sider vi skammer os over, og som vi bliver flove over, når de stikker deres hoved frem i sammenhænge med mennesker, som vi ikke bryder os om at vise dem til.
Når vi f.eks. forarges over moderen der højlydt skælder sit plagende barn ud i supermarkedet, og dagen efter selv hvæsende hvisker trusler ind i øret på vores eget barn, der er ved at drive os til vanvid med plagerier. Vi har selv den samme side i os, som vi forarges over hos andre, men er ikke stolte af den, så vi forsøger at skjule den, når den stikker sit hoved frem

Livet som spejl

Det er dog ikke lige sådan at få øje på sig selv. Endnu sværere kan det være at turde prøve at kigge ind i mørket, hvis man er bange for, hvad man kunne komme til at se. Derfor søger mange af os først hjælp til dette, hvis livet tvinger os ud på sammenbruddets rand. Mange af os har en overbevisning om, at hvis vi først åbner døren ind til mørket, så vil vi slet ikke kunne håndtere det vi ser, og vi forestiller os straks 7 års psykoanalyse ligge foran os. Så vi vil helst ikke. Vil helst blive hvor vi er, og håbe at det nok går over og forsvinder af sig selv.

Hvis vi ønsker at se os selv udefra vil vi naturligt stille os foran et spejl. Da vi selv projicerer vores skyggesider over på andre, er verden omkring os således fyldt med spejle, der venligt stiller sig til rådighed for enhver der ønsker at se sig selv.

For det vi ikke kan acceptere hos os selv, kan vi heller ikke acceptere hos andre. SÅ alt hvad vi ikke bryder os om i vores liv, bliver således et spejl på os selv, og giver os en fantastisk mulighed for at se på alt det, vi ikke lige kan få øje på i vores egen mørke skyggeboks. Og når først vi kan se det, har vi muligheden for at forvandle det!

Så opgaven går i sin enkelhed ud på at se uhyret i øjnene, for derefter at opleve, at det i virkeligheden er vores kraftdyr i forklædning.

Ud af mørket fødes det skinnende lys. Ud af det negative fødes det positive. Ud af angsten fødes tilliden. Ud af sorgen fødes glæden. Ud af skammen fødes stoltheden. Ud af skylden fødes tilgivelsen. Ud af vreden fødes den fremadrettede handling.

 De allerbedste hilsner

Lone

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Dit livs mørke kan føde skinnende lys. Læs hvordan