Lider du af "hensynsbetændelse" ?

Mange mennesker i dag, vil så gerne være noget for andre, at de helt glemmer sig selv. De har så travlt med, at være søde eller tage hensyn til andre, og endda ofte på områder hvor de overhovedet ikke er klar over om det i virkeligheden er nødvendigt, at tage de hensyn de tager.

”Hensynsbetændelse” er en lande plage der faktisk ikke gavner hverken den ene eller den anden, men kun skaber forvirring, irritabilitet og udmattelse.

Vi er ”bange” for at skade eller såre andre. Vi tager ofte ansvaret for andre ved at forestille os, at den eller de personer vi står over for, ikke kan tåle eller klare det ene eller det andet.

Vi forsøger fejlagtigt at beskytte mennesker i vores nærhed, ved at undlade at påpege eller sige ting til dem, og mangler ofte at sætte grænser i forhold til andre, da vi tror at det vil kunne skade dem.

Vi tror måske at de ikke vil kunne klare grænsesætningen, at de vil blive sure eller kede af det, når vi fortæller dem hvordan vi inders inde gerne selv kunne tænke os det. Der er typisk ikke grænser for hvor langt vi vil gå for andre, og dette gerne på bekostning af os selv.

Denne hensynsbetændelse er ikke særlig givende for nogle af parterne og man kan fortolke den, som lidt af en frækhed, da man åbenbart syntes at man selv har mere styr på det, en de personer man har med at gøre. Personer som selv er voksne, eller måske lige ved at være det,  og dermed er selvansvarlige.

Man vurdere at de ikke selv kan klare det, at de ikke ved hvad de skal gøre, at de ikke kan tåle at høre det man vil sige, at de ikke selv har de evner til rådighed som der skal bruges, og man signaler kraftigt – ”jeg tror ikke du kan klare dig selv”.

Det er muligt at det er tiltænkt som næstekærlighed, men modtagelsen er en anden og kan ofte føles meget krænkende for både voksne samt børn i en vis alder. Vi fratager ofte andre muligheden for selv at reagere og tage stilling. Dermed opstår der gnidninger, irritation og sårethed, og vi kan ofte føle os brugt, hvorefter skuffelsen opstår.

Årsagen er, at kærligheden til os selv ikke er stor nok til, at vi tør sætte os selv først. I stedet koncentrere vi os om andre. Vi forsøger at tage hensyn til dem udfra nogle kriterier som vi selv har sat, og tit og ofte faktisk slet ikke er i nærheden af, hvad de personer vi står over for ønsker.

Vi er bange for ikke at ”være gode nok”, bange for ”ikke at slå til” samt bange for at miste.

Kroppen reagere herefter og der opstår symptomer som fx søvnløshed, muskelspændinger, migræne, hovedpine, forstoppelse, diarré, uro eller udmattelse.

Vi bør i stedet lære at tage ansvar for os selv. Det gør vi nemlig ikke imens vi har travlt med at tage ansvar for andre – der er vi jo optaget af andet.

Vi skal have kærligheden på plads til os selv, så vi tør sige til og fra alt efter hvilke behov vi har. Turde give slip på andre mennesker. Det vil gøre det meget lettere for os selv, da vi jo så ikke behøver bruge al den energi på, at forsøge at regne ud hvad vi tror de andre vil have os til, eller på at tænke over om vi har gjort det rigtig eller forkert.

Vi vil få frigivet en masse energi, hvor vi får tid til at finde ud af hvad det er vi selv har lyst til. Vi har nu mulighed og tid til at få de ting ind i vores liv som glæder os. Vi får en masse frihed ved at turde sætte grænser og andre bliver befriet for vores bekymrende og til tider grænseoverskridende adfærd.

Begge parter bliver sat fri til at være dem de er. Forholdet parterne imellem bliver forløst, gamle spændinger forsvinder og begge parter vil nu opleve en stor lettelse samt en anden form for kærlighed, respekt og ligeværdighed, der gør at forholdet styrkes og bliver endnu mere kærlighedsfyldt end før.

Hvis alle blot ville lære at starte med at finde kærligheden frem til sig selv. Turde finde ud af hvad de selv ønsker sig og sige til og fra derefter, så ville verden se langt mere smilende og glad ud. Der vil naturligt opstå stor tilfredshed samt positiv energi til frit at kunne være noget for andre, når det virkelig gælder.

Giv slip på hinanden og al den misforståede hensynsbetændelse. Hjælp til, når og hvis der virkelig er markeret et behov for det, men vælg ellers at finde kærligheden til dig selv frem. Da vil dit liv give overskud, glæde og harmoni til både dig selv og andre.

www.klinikgiselle.dk 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Man kan dø af "hensynsbetændelse". Det gjorde min bror. Jeg har beslutttet mig for, at jeg aldrig mere vil lide af den livsdræbende sygdom. Glæden vil komme tilbage til mig, når jeg er klar til det. Ikke fordi andre ønsker det for mig. Tak for et tiltrængt indlæg. De varmeste hilsner Shreya ...ALLE mennesker ER LIGE værdifulde for helheden...
Hej Shreya. Har først set dit indlæg nu. Det beklager jeg. Jeg er glad for at du kunne bruge mit indlæg. Det glæder mig altid når de gør gavn. Jeg håber at du har fundet glæden ved livet igen, og at du husker at følge dit hjerte. - og du har fuldstændig ret. ALLE mennesker ER LIGE værdifulde for helheden. Vi er alle brikker i livets puslespil, der ikke kan samles uden dem alle sammen. Knus Schanne
Lider du af "hensynsbetændelse" ?