Lev lykkeligt - det er politisk

Ordet ’politik’ betyder (læren om) menneskers indbyrdes forhold som samfundsmedlemmer. Ud fra den definition kunne man forvente, at mange der interesserer sig for menneskelig udvikling også interesserer sig en del for politik. Om det modsatte også er tilfældet synes jeg, man kan komme ret meget i tvivl om, i hvert fald i den hjemlige andedam, hvor det er som om politikerne famler sig frem i blinde og hele tiden slår sig, fordi de støder imod en verden af i går som de tilsyneladende ikke har opdaget, er passé. Men så meget desto mere interessant er det, at forskellige politikere rundt om i verden er ved at få øjnene op for værdien af det at leve lykkeligt.

Vidste du for eksempel, at Sarkozy har gjort brug af en lykkekommission? Eller at regeringslederne i både Tyskland og Storbritannien har sat fokus på lykkebegrebet? I Bhutan har man i flere år målt ikke BNP (bruttonationalprodukt), men BNL (bruttonationallykke), men den indfaldsvinkel har ikke rigtig haft indpas i Europa. Før nu.

Når man bevæger sig indenfor feltet mennesker, udvikling, sjælsarbejde, personlig udvikling/afvikling så synes jeg, at det er af relevans og vigtighed, når man læser at EUs formand Rompuy ved årsskiftet sendte et brev til alverdens ledere. I dette brev skriver han bla. (citeret i dagbladet Information 31.3.12) ”Min opfordring til dig som en af verdens ledere er at gøre folks velbefindende og lykke til politisk prioritet i 2012” og han begrunder blandt andet sin opfordring med at mennesker der tænker positivt ser ’flere muligheder, leverer bedre, tager oftere rigtige og fornuftige beslutninger, har mere selvtillid, bedre relationer og vinder mere tillid’

Bortset fra at man næsten ikke selv kunne have forfattet en bedre salgstale, så er det afgørende nyt, at der fra så centralt hold kommer meldinger der tyder på, at den politiske lyskegle omsider synes at skulle udvides til, også at begynde at omfatte seriøs interesse for, hvordan mennesker har det, i stedet for udelukkende at have fokus på hvad de gør. 

Lige så afgørende er det for os, der arbejder aktivt indenfor et politisk overset felt, at være bevidste om, at den begyndende åbenhed fra politisk hold er en, vi hver især kan gøre vores til at udvikle. Vi kan udvikle den ved, selv at komme frem til snorene og give vores besyv med på vores egne præmisser. Ved at tænke ud over vores egen forretning/aktivitet og ind i spørgsmålet om, hvad netop den aktivitet kunne gavne helheden med. Det er ikke nu, det et tid for tilbageholdenhed.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Bruttonational lykke har i sandhed fået verdenssamfundets bevågenhed. I morgen d. 2 april er Bhutans premierminister vært på topniveau i FN i New York: en helt enestående verdensbegivenhed som forekommer at være gået fuldstændig hen over hovedet på de fleste danske medier… interessant set i lyset af at netop Danmark som verdens lykkeligste har været en hovedinspiration for Bhutans Gross National Happiness.

Læs mere om FN konferencen i the Guardian:

http://www.guardian.co.uk/sustainable-business/bhutan-advise-united-nations-happiness?newsfeed=true

Og på Bhutans officielle hjemmeside her: http://www.2apr.gov.bt/

Dagbladet Information, som jo bliver læst af stort set alle politikere, har indledt en ny interessant serie om Lykke samfundsmæssigt set med interviews af politikere, denne weekend Mogens Lykketoft, og fakta omkring bruttonational- lykke herunder Bhutan.

Bedste hilsener

__________________________

Frk. Fortuna

Med til historien hører at den nu abdicerede bhutanesiske konge som ung prins i 70'erne kom til Danmark og spiste bla. middag med en landbo familie på Samsø. Fra da af erkendte han at det vigtigste parameter for alle mennesker var at være lykkelige og leve i harmoni med naturen.

Kongen vendte hjem og satte en forvandlingsproces i gang. Vejen til lykke ikke bare i Bhutan men nu også for det deraf udviklede verdensomstrålede Bruttonational-lykkeprojekt udgår således i al simpelhed fra lille skønne Samsø.

Lyt med her: http://www.dr.dk/P1/Vita/Udsendelser/2011/10/19101830.htm

God fornøjelse
Jens 

__________________________

Jens Estrup
cand.mag. i Filosofi & Retorik
Stifter af Levlykkeligt Portalen & Wise On Life

Tak til jer begge for at bidrage med disse brugbare henvisninger/links, og tak for din fortælling om, hvor det hele begyndte, Jens, den historie kendte jeg ikke.

Og så har du en pointe, Frøken Fortuna - den om, at herhjemme er der stort set ingen medier der tager dette op til behandling på en -"seriøs" måde. Lykke ses ikke som noget politisk, snarere som noget næsten pudseløjerligt, og når Danmark igen rangerer højt i lykkemålinger så sås der tvivl om, om det nu også kan være rigtigt og det forsøges bortforklaret (og forklejnet) med at sige, at det nok er fordi der ikke skal ret meget til at gøre danskere tilfredse, fordi menneskers forventninger herhjemme i forvejen er så beskedne (jeg ved nu snart ikke rigtig......).

Men at tage lykke alvorligt, som et parameter der er vigtigt (og vægtigt) det kan journalisterne herhjemme ikke håndtere. Det er lidt ærgerligt, at der haltes bagefter på det område, når målinger nu gang på gang viser, at her er faktisk noget, vi godt kan finde ud af: Lidt forenklet, vi kan finde ud af at "producere" lykke - og så spørger politikerne stadig, hvad vi skal leve af i fremtiden? Har vi ikke en god eksportartikel her?  

Mange hilsner

Birgitte

Kære Birgitte,

Har netop opdaget at Bruttonational Lykke, Cross National Happiness, fra FN’s verdenskonference fra d. 2-5 april i New York nu kan ses på FN web tv. En historisk begivenhed - ikke mindst Prince Charles introduktion er koncis og tankevækkende. klik på linket her: Happiness and well-being” – High level panel discussion

God fornøjelse

Kh. Frk. Fortuna


__________________________

Frk. Fortuna

Lev lykkeligt - det er politisk. Læs hvorfor