Kvindelige ledere - hvad skal vi med dem?

Jeg brænder for kvindeligt lederskab.

En ægte vision. Det vil sige, det er netop ikke en vision, jeg har tænkt mig til, fx ud fra devisen ”hvordan kan jeg hurtigst muligt lave nogle nemme penge”. Tværtimod. Det er en af den slags visioner, som kommer til en gennem intuitionen, og som jeg ikke kan slippe igen, uanset at gudinderne skal vide, jeg har prøvet. Der er nemlig ingen nemme penge i dén, skulle jeg hilse at sige! Ikke ret mange forstår, hvad jeg taler om, og jeg gør det knapt selv. Jeg kan bare mærke i mit hjerte, at det er en vision, jeg har fået i nådegave, og det er om at passe og pleje den godt, mens den vokser sig stor og stærk, for den har en vigtig mission her på planeten. Så jeg lytter til og lærer af den hver dag.


For mig forklarer det netop, hvad jeg mærker. Nemlig at et nyt feminint lederskab er nødvendigt nu. Fordi det maskuline har domineret for ensidigt for længe, ofte på bekostning af det feminine. Og fordi det er intuitiv barnemad at et økosystem i ubalance går under, før eller siden.

Men hvorfor så denne fornemmelse af urgency, som får mig til at føle mig kaldet til at  lave produkter i økonomisk lederskab og designe hele to nye uddannelser i feminint lederskab, Global Goddess Leadership og Business Goddess Leadership endda under min barsel?

Fordi jeg er overbevist om, at hvis vi skal nå at genoprette balancen, skal det være nu. Som flere og flere filosoffer, mystikere og endog videnskabsfolk siger: Hvis ikke vi snart begynder at leve fra hjertet, i stedet for kun fra hovedet, så vil det gå os ilde i den nære fremtid. Vi risikerer at blive ulykkelige som individer og gå under som art.

Det er da også derfor ikke syv vilde heste kunne få mig til at droppe min passion og mit virke for et nyt feminint lederskab. Heller ikke selvom det ikke altid er en dans på roser. Som fx i forsommeren, hvor jeg i forbindelse med millionøsemetoden.dk, kom i mediestorm, fordi jeg sagde, ganske vist på en klodset måde, at jeg synes det er vigtigt, kvinder får energimæssigt overskud og udviser økonomisk lederskab.

Men hvad går det feminine lederskab så ud på?

Her i Levlykkeligt-regie kunne man helt kort sige, at det feminine lederskab handler om at tage ansvar for at lave et lykkeligt liv, ikke bare for dig selv, men også for andre, no one left out.

Hvorfor kalde det ”feminint”?
At tænke helhedsorienteret – i at lykken ikke blot skal være for dig, men også for de andre, og for at den ikke blot skal være økonomisk eller helbredsmæssig, men omfatte hele livet, er et typisk træk ved den feminine essens. Det feminine involverer både hjerte, ånd, krop, sind, energi og det kollektive. Det feminine rummer en iboende omsorg og et langsigtet perspektiv, som gør det næsten naturstridigt at være ligeglad med om dele af os er ude af balance, om nogle i familien mistrives, eller om vi er i færd med at nedbryde planeten.

Det feminine er en essens både mænd og kvinder rummer, men som kvinder kan siges at have ”hovedfag” i.

Kan dette lederskab ikke ligeså godt udøves af mænd?

Jo. Det nye, holistiske lederskab kan udøves af både mænd og kvinder. Og jeg tager hatten af for de mange mænd, der viser nye veje både privat og professionelt ved at  åbne deres hjerter uden at blødgøre deres Kraft. Faktisk er de fleste af dem, der markerer sig offentligt i erhvervslivet med en ny slags lederskab af hankøn. Det gælder fx Alfred Josefsen, Christian Stadil, Jørgen Mads Clausen, og Jens Moberg. Men da de trods alt stadig udgør en minoritet, kunne vi godt bruge nogle flere rollemodeller af begge køn. Og da det nye lederskab er så feminint i sin karakter, at fere forskere kalder det 21. Århundrede for ”Det feminine Århundrede”, synes jeg det er oplagt at flere kvinder viser nye veje frem.

Når nu den feminine essenser så iboende og naturlig, hvorfor så tage en uddannelse i feminint lederskab?

Kvinder har i de fleste lande været opfattet som ”det sekundære køn” så længe, at vi selv er begyndt at tro på det. Da vestlige kvinder kom ud på arbejdsmarkedet forstod vi hurtigt, at hvis vi ville have succes, så måtte vi hellere lære at opføre os som mænd. Så mange kan godt se kvindelige ud og have en kvindelig seksualitet. Alligevel har de fleste af os svært ved at sætte fingeren på, hvad det feminine egentlig er, og hvad det kan bruges til. Få mærker lykken hver dag. Og selvom de fleste kvinder i Vesten og især i Danmark har forudsætningerne for at virkeliggøre deres visioner, er det langtfra alle, der gør det. Som den amerikanske filosof David Deida har sagt: ”I dag behøver kvinder ikke mænd til at holde sig nede, for det klarer de så glimrende selv”.

Jeg holder også foredrag om helhed, forenkling, networking, synergi og work-smarter teknikker for mænd i erhvervslivet. Men det er oplagt at uddanne kvinder i feminint lederskab, da jeg selv er en af dem, og som kærlighedspartner, mor til tre og virksomhedsejerleder kender de gængse kvindesituationer og dilemmaer bedre end glade jul.

Fordele og ulemper ved at tage feminint lederskab
At tage feminint lederskab er at følge sit kald. Men da dit kald er en unik brik til det kollektive puslespil, som aldrig er set før, kan du ikke regne med at have brugsanvisningen på forhånd. I stedet må du trække på subtile feminine kvaliteter som intuition, kreativitet, passion, tillid og selvværd.

Regn ikke med bifald fra mængden - i hvert fald ikke i begyndelsen. Tværtimod: Du træder frem med et budskab, og risikerer at blive buh´et ud, kritiseret, bagtalt, ned- og latterliggjort.

Du investerer i noget, der endnu ikke eksisterer eller har vist sin solide markedsværdi, og risikerer at tabe hele din indsats. Og fordi du taler fra din feminine essens, der involverer hjertet, er du mere sårbar end hvis du blot – som i det traditionelle maskuline lederskab -  fremfører nogle facts og strategier fra hovedet, som du ikke har noget personligt forhold til.

Lidt ligesom det ligger i Søren Kierkegaards filosofi - at vove er at miste fodfæstet for en stund. At ikke vove er at miste sig selv.

Der er mindst en der jubler, når man tager feminint lederskab. Din sjæl. Der vokser og spinder vellystent i processen. Andre der kan finde på at frydes, er alle dem, dit feminine lederskab har gavnet. Dem der føler at de har transformeret deres lidelser, og nu føler sig så glade, kærlige og ukuelige, at de smitter positivt af på andre. Dem, der ikke længere føler sig forvirrede, stressede, halvlunkne og indtørrede. Men som  har fået bevidsthed om deres kald og føler lyst og gejst, både professionelt og privat, fordi du har vist dem vejen som feminin rollemodel. Dem som, fordi du har inspireret dem til at fylde deres egen kop først, nu har overskud til at engagere sig i fællesskabet.

Tag feminint lederskab for dine visioner
Derfor kan jeg varmt anbefale at tage feminint lederskab for dine visioner, så du ikke blot får ”downloadet” dem, men også får handlet på dem.

Hvad brænder du for?

Og vil du tage lederskab for at virkeliggøre denne vision?

Kærligste hilsner
Kirsten Stendevad 

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hej Kirsten Tak for en spændende og visionær artikel. Jeg kan især godt lide sætningen om at tage ansvaret for selv at leve lykkeligt og inspirere andre til det samme. Jeg har faktisk lige selv skrevet en artikel om det samme til lokal avisen. Pga din artikel vil jeg også lægge den på her. Glædelig jul og godt nytår! Pia Hede
Mette Alleslev.SamtaleAkademiet. Omvandrende Professionel SamtalePartner udi Styrkende Kommunikation & Professionel Selvudvikling. Foredrag, Workshops & Rådgivning. Kære Kirsten. Skimmede lige dit blogpost - er selv(følgelig) godt igang med at tage lederskabet for mig liv - the kvindeway.:-) Jeg er lige pludselig blevet voldsomt optaget af myten om Lillith, og tænkte at du måske ved noget om den og det, som kunne give mere substans på det lidt, jeg har fundet ud af i dag. Hun bliver nævnt i flere sammmenhænge: Som Adams første kone, der ikke ville underkaste sig hans dominans, og herefter kaster sig ud i 'synd og forfald' (og betegnes som dæmon!!!!!!) Som kammerjomfru for den ægyptiske Gudinde Isis. Som tallet 11 i numerologien. Som kortet 'Styrke' i tarotten. Og ikke mindst som essensen af den kvindelige arketype. Tænkte, at du og Christine måske også var stødt på hende i jeres proces? Nyd det hele og hav det dejligt:-) Kærlig hilsen Mette
Kvindelige ledere - hvad skal vi med dem? Få svar her