Sådan bliver du klogere af stress

Bliver du klogere efter at have haft stress?

Det er svært at forestille sig, ikke? At noget der kan skade din hjerne, i værste fald permanent, også kan gøre dig klogere.

Overskriftens spørgsmål hentyder da heller ikke til målbar IQ, men til livserfaring og selvindsigt.

Mange udtaler, når de er vel ude af stressen, at de faktisk ikke ville være de erfaringer foruden, som stressen har givet dem. Fordi de har lært så enormt meget om sig selv, om egne ressourcer og livssyn.

Men hvorfor er det, at nogle af os skal helt ned og bide i græsset, for at lære det, livet vil fortælle os?

Hvilke erkendelser er det, vi henter dernede blandt græsstråene?

Det handler om at komme sig selv nær. At komme helt tæt på. Uden maske og facade. Det handler om, billedligt talt, at blive så grim og så nøgen, som det er menneskeligt muligt - og så rejse sig igen derfra. Klogere på sig selv.

Den læring vi tager med nede fra græsstråene, handler om hvordan vi prioriterer. Alle de (tidligere) stressramte jeg taler med, fortæller at det går op for dem, hvor forkert de hidtil har prioriteret deres tid og ressourcer, at deres fokus, opmærksomhed og nærvær er blevet brugt på sekundære ting, mens de primære ting er blevet negligeret.

Hvorfor sker det for os? Hvorfor negligerer vi de mennesker og de aktiviteter, som i virkeligheden betyder allermest for os? Mens de mindre vigtige ting, får al vores tid og opmærksomhed?

Mit bud er, at det sker fordi vi ikke kender vores livsværdier og fordi vi lever i en tidsalder, hvor mere af alting er lig med (ydre) succes. Den indre succes har ikke rigtig prestige, måske fordi den er sværere at måle og se med det blotte øje?

Og så alligevel. For ved du det ikke godt, når du møder et menneske i ligevægt? Ved du det ikke godt, når du møder et menneske, som kender sine værdier og som har sine prioriteringer på plads, og som derfor har foretaget en række tilvalg?

De mennesker er ofte at finde blandt dem, som har været en tur nede blandt græsstråene. Og når de har rejst sig igen, har de sagt ”Aldrig mere!”. At se sig selv uden maske og facade kan være både skræmmende og smukt. Lærerigt og udviklende. Styrkende og udviklende for livsvisdom.

I weekenden var jeg sammen med en kvinde som er tidligere stressramt, og som er uddannet inden for personlig udvikling. Hun ved altså godt, hvad der er på spild. Hendes største udfordring er, at hun er bange for at gå glip af noget. Hun ved godt, at hvis hun følger i dén frygts fodspor, risikerer hun at sætte sine inderste behov til side. Hun må derfor altid spørge sig selv ”Hvis jeg vælger det her til, hvilke konsekvenser får det så for mig?” og ”Hvis jeg vælger det her fra, hvad tror jeg så, jeg går glip af? Er jeg parat til at gå glip af det og det?”

Hun er blevet klogere af sin stress, og ved hvordan hun tager hånd om sig selv. Hun ved, hvad hun ikke kan gå på kompromis med, hvis hun skal fungere i dagligdagen. Og hun ved, hvad det er hun risikerer at overhøre og hvor lidt der skal til, for at hun falder ned blandt græsstråene igen. Det er en hårfin balance for hende, en balance mellem på den ene side at tage vare på sig selv og på den anden side ikke stagnere og gå glip af alt for meget.

Hun er blevet klogere på den måde, at hun nu hele tiden sørger for at være i balance og hele tiden tjekke af med sig selv, om der er overskud eller underskud på kontoen. Hun kender sine livsværdier og hun efterlever dem, og det gør hendes til- og fravalg nemmere. Hun er rig på livserfaring og selvindsigt.

Det kan du også blive (og måske er du det endda allerede), også uden at tage turen helt ned blandt græsstråene. Mit ønske for alle stressramte, og for de der er i fare for at blive stressramt, er at de langt tidligere end os, som allerede har taget turen ned til græsstråene, opsøger og får hjælp.

Stress skal ikke kun behandles, men også forebygges. Der er andre måder at blive klog på sig selv, end at gå ned med stress. Hvor henter du din klogskab?

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress - sådan bliver du klogere af stress? Læs mere