Klima og corona - klimaforandringer gik i glemmebogen

Vi har nu levet med corona i et halvt år, og det er måske endda ved at være hverdag at passe på os selv. Det siger sig selv, at vi har fokuseret meget på ikke at blive smittet og har rettet vores liv til efter det.

Men det har så betydet, at andre problemer, som indtil coronaen ramte, havde høj prioritet med ét gik i glemmebogen. Et af disse problemer er klimaet og klimaforandringerne. 

For sandheden er jo, at klimaet fortsat forandrer sig, uanset at mennesket er ramt af en global virus. Den påvirkning vi nu har udsat atmosfæren og vores omgivelser for i form af ekstra drivhusgasser gennem et par hundrede år, har medført at vores klima er blevet ustabilt. Jordens temperatur stiger, og det har en konsekvens på de livsvilkår mennesket har rundt omkring på kloden.

Uanset hvor vi befinder os på denne smukke klode i verdensrummet, vil de forhold, vi og vores forfædre er vokset op under, forandre sig. Så det handler egentlig om at erkende disse forandringer, for det er den eneste måde, vi kan tilpasse os de nye forhold.

Bemærkelsesværdigt har det været, at vi under coronakrisen i den grad har indordnet os nye vilkår med afstand, hygiejne, mundbind etc uden egentlig at beklage os - "for det har jo været en nødvendighed". Ja, det var det - og jeg kunne ønske mig, at det samme gjaldt klimaet. For her skal vi også ændre måden vi lever på. Det gælder vores transport, vores fødevarer, vores ferier m.m., men vi er ikke helt så glade for disse forandringer - "for det er jo ikke så overhængende nødvendigt".

Det er den tankegang, vi skal have ændret!

Ganske vist har vi under coronakrisen udledt en del færre drivhusgasser, men det har været kortvarigt og vil ikke hjælpe i det store billede.Men vi har oplevet en dybblå himmel uden flystriber og med en fantastisk sigtbarhed. I Indien kunne man se Himalayabjergene på meget længere afstand end ellers, så i det lys har periodene været et billede på, hvordan det kunne være uden forurening.

Til gengæld har vi fundet ud af, hvor store reduktioner, der er nødvendige. Der er en forventning om at vi reducerer udledningerne i år med 5-6%, og det er det mindste vi faktiske skal reducere med hvert år frem til 2030 og sikkert længere endnu.

Er det overhovedet muligt? Ja, vi er ved at have de teknologiske løsninger på plads, men om vi har viljen til at gøre det er desværre en anden sag! Det er dog vigtigt at huske at "vi kan, hvis vi vil"!

Jesper Theilgaard

__________________________

Jesper Theilgaard, Klimaformidler
Læs mere her: https://klimaformidling.dk/

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Klima og corona - klimaforandringer gik i glemmebogen. Læs mere