Kend og bryd dit mønster

Har du nogen gange den fornemmelse, at du står i den samme følelsesmæssige situation igen og igen og igen og igen?

Du føler måske, at du altid er dén, der bliver forladt, dén, der ikke får noget forærende, dén, der ikke bliver værdsat, dén, der rydder op efter de andre, eller dén, der møder de forkerte?

Bestemte situationer og handlinger der bliver ved med at gentage sig. Måske ser de ikke ens ud i den konkrete virkelighed, men den følelsesmæssige tilstand, de efterlader dig i, er den samme.

Du startede måske med en kæreste, der drak for meget. Den næste kæreste sad for meget foran computeren, og den tredje arbejdede for meget.  Din repetitionscyklus har igennem dit liv løsnet sit greb om dig, for det er lettere at leve med et menneske, der arbejder for meget end et menneske, der drikker for meget. Men den følelsesmæssige gentagelse – aftrykket – er det samme: Du føler, at du bliver forladt og sat til side, hver gang din kærestes afhængighed af alkohol, internet eller arbejde sætter ind.  

Du har sandsynligvis nok for længst set disse gentagelser udfolde sig i livet foran dig. Du ved bare, at de sker. Du har erkendt, at du – ligesom alle andre - genetablerer dine barndoms mønstre. Og hvis du har et spirituelt livssyn, vil du sige, at du genetablerer din sjæls mønstre. Men du aner bare ikke, hvordan du bryder dem. Aner ikke, hvordan du kommer fri og kommer videre.

Jeg er i denne tid i gang med at udforske, hvordan man kan bryde denne repetitionscyklus. Hvordan kan man gøre sig fri til at skabe en ny historie? Hvad skal der egentlig til for at hoppe ud af cyklussen, så man ikke træder rundt i de samme pinefulde gentagelser? For når jeg ser mig omkring, og ind i mig selv, er det som om, vi alle sammen er viklet ind i denne repetitionscyklus. Den kører med os, og den holder os beskæftiget i det uendelige. Vi ruller og roterer rundt som om, vi - billedligt set - ligger på jorden og er bundet på hænder og fødder.

Vi har svært ved at rejse os og gå videre på eventyr ad nye stier. Og måske er det ligefrem sådan, at vi ikke kan komme videre – personligt og kollektivt – før vi lærer at bryde cyklussen. Måske er det sådan, at vi er nødt til at stå på helt nyt land for at få helt nye ideer. Vi kan ikke løfte os, når vi har travlt med at gentage os. Der er kun energi til at få cyklussen til at bevæge sig, men ikke energi til nytænkning og ”ud af boksen-oplevelser”.

Den amerikanske forfatter til bogen ”Repetition”, Doris Eliana Cohen, skriver, at det er nemmere at gøre det, vi plejer end at finde på en ny måde at gøre tingene på. Når du for eksempel er træt, er det lettere at køre den vej, du plejer at køre end at finde en ny vej hjem. Du kører bare ”automatisk”, og du behøver ikke bruge energi på at udvikle en ny hjemvej. Men du vil så heller ikke give dig selv mulighed for at opleve noget nyt. Du vil blive i gentagelsen. I cyklussen.
Doris Eliana Cohen siger også, at når vi forandrer os, kan vi skabe et bevidsthedsskift, som vil påvirke os alle sammen. Vi kan skabe balance i os selv og vores relationer og give hinanden fri til at finde på noget andet og nyt. Og det vil kunne løfte hele menneskeheden. Og skabe en helt ny måde at leve og være sammen på.

Jeg er ikke selv ude af min repetitionscyklus. Men jeg træner mig i at løsne grebet og gøre mig fri af den. Her er nogle af de teknikker, jeg bruger:  

Opdag det og stop
Det første skridt i alle forandringsprocesser handler om at blive bevidst om, hvad der foregår. Se det. Opdag det. Og lav så et indre stopskilt. Hertil og ikke længere.

Accepter det og træk vejret
Sig til dig selv: ”Okay, så er vi her igen. Og det er okay, for jeg er i gang med at lære”. Forestil dig, at du omfavner dig selv og accepterer din læreproces.
Fortæl noget andet end det, du plejer

Hver gang, du fortæller om dig selv – til andre eller inde i dig selv til dig selv – har du et valg om, hvor du vil rette din opmærksomhed hen. Din opmærksomhed kan bevæge sig mod den kiksede eller den fantastiske historie om dig. Du lægger brænde på repetitionsbålet, hvis du bliver ved med at fortælle dig selv – og andre – den gode gamle repetitionshistorie som for eksempel: ”Jeg er altid den, der ikke bliver værdsat”, eller ”mit liv er et slid, og jeg får aldrig noget forærende”.

Gør noget andet end det, du plejer
Tredje skridt er at bryde repetitionscyklussen helt konkret. Det gør du ved at gøre noget andet end det, du plejer – helt bogstaveligt. Nogle gange skal du gøre det stik modsatte af, hvad du plejer. Andre gange kan du nøjes med mindre.

Her er nogle eksempler:

Du er den, der altid er tjekket i tøjet, når du går på date. Næste gang møder du usminket og afslappet op i hverdagstøj. 

Du er den, der altid sørger for gæsterne og aldrig sidder ned under selskaber. Du tager et glas vin og sætter dig ned og snakker med en gæst og slipper styringen og kontrollen.

Når du har problemer, murer du dig inde. Du ringer i stedet til tre venner og beder om hjælp. Giv dem en konkret opgave hver. ”Kan du ringe til mig hver anden dag i de næste to uger, for jeg trænger til støtte?”. ”Kan du hente mine børn på torsdag?”. ”Kan du komme hjem og sidde i min sofa og holde om mig?”.

Du er den, der altid ringer til vennerne, når du er oprørt, ked af det, deprimeret eller hyperaktiv. Du går hjem i din stue eller dit soveværelse. Du sætter beroligende musik på, tænder stearinlys og slukker elektronisk udstyr. Du lukker øjnene, trækker vejret ned i maven og forestiller dig, at du kan modtage healing fra englene omkring dig.

Kærlige hilsner
Gitte Jørgensen

Gitte Jørgensen er freelancejournalist, forfatter og kursus- og foredragsholder.

 

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Super godt Gitte, tak. Kan på det varmeste anbefale Doris Cohens bog repetition til alle. Kvinden er genial og har fingrene godt placeret i den guddommelige stikkontakt. Tadaaa enerGitte
Meget inspirerende. Jeg kender ikke Doris Eliana Cohen, men bliver nysgerrig og får lyst til at læse hendes bog. Samtidig kommer jeg til at tænke på, at vi vel også har en positiv repetitionscyklus. En cyklus, hvor vi gør noget, der støtter os og bringer os i balance med livet. Kan vi opdage den og bruge den bevidst kan den måske oven i købet støtte os i at bryde den negative. Bare en tanke - men måske værd at forfølge?! Tak for et godt indlæg / Majken
Kend og bryd dit mønster. Foredragsholder Gitte Jørgensen på Levlykkeligt.dk