Karrierevalg

Karrierevalg

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan man ved, om man har valgt den rette karrierevej.

Det er et rigtig godt spørgsmål, som du i bund og grund kun selv kan besvare. Min umiddelbare tanke er, at hvis du stiller spørgsmålstegn ved din karrierevej, så bør du spørge dig selv: Hvad er det egentlig jeg stiller spørgsmålstegn ved, og hvorfor? Du skal med andre finde ud af præcis hvad det er du skal kigge efter i sømmene.

Det måske allerbedste svar på spørgsmål om, hvorvidt du har valgt den rette karrierevej er, om du er lige så glad mandag morgen når du står op og tager afsted på job, som du er fredag eftermiddag når det bliver weekend? Hvis svaret er nej, hvis det går op for dig at du glæder dig mere til weekenden end til arbejdsugen, ja så er der noget jeg virkelig vil anbefale at du begynde at kigge på.

Måske behøver det svar du finder, ikke være så drastisk som at skifte job eller karrierespor. Måske er det dine tanker om dit job og din karrierevej, som du skal prøve at arbejde med. Måske kan du få opfyldt det du går og længes efter i dit nuværende job, du mangler bare at få øje på hvordan.

Spørgsmålet kan også udspringe af, at du er kørt sur i det. Vi kan alle sammen køre sur i et spor, vi på et tidspunkt har valgt, fordi det føltes rigtigt eller så fornuftigt ud på papiret. I takt med at vi bliver ældre og klogere på os selv, ændrer vores behov sig og vi stiller andre krav til vores job og karriere. Måske er det rigtigt at ændre kurs, måske skal kursen blot justeres lidt eller måske skal du justere lidt på dine tanker. Ofte kan det, at du tænker og taler anderledes om dit job og din karriere, være nok til at du finder fornyet inspiration.

Hvis det virkelig forholder sig sådan, at det eneste svar du finder er, at der ER noget i vejen med den karriere du er slået ind på, så forholder det sig højest sandsynligt sådan, at der er uoverensstemmelse mellem din indre motivation og din ydre motivation, og at du kun bruger en brøkdel af dine kompetencer.

Før vi kigger din motivation efter i sømmene, så husk at der ikke er noget som helst i vejen for, at du i din fritid f.eks. er en blændende amatørskuespiller. Spørgsmål et er, om du virkelig skal leve af at være skuespiller?

Når du kigger på din ydre motivation, skal du kigge efter hvilke ydre faktorer der motiverer dig, og se på, hvorvidt de bliver opfyldt i dit nuværende job. Ydre motivation består f.eks. af status, prestige, anerkendelse, omdømme, magt, indflydelse mv. Vi bliver alle sammen motiveret af noget ydre, prøv nu at find frem til din ydre motivation:

Hvordan plejer du at præsentere dig? Fortæller du hvilken titel du har, hvor du arbejder, hvad du arbejder med osv.? Det er ofte sådan vi præsenterer os selv, og det siger rigtig meget om, hvilken betydning vi tillægger alle de ydre forhold omkring vores job og karriere. Det siger sjældent ret meget om, hvad vi egentlig laver, eller hvad vi brænder for. Spørgsmålet er nu, om dine ydre motivationsfaktorer er opfyldt?

Når du er færdig med at se på din ydre motivation, prøv så at tage fat på din indre motivation. Kig på hvad det er du altid arbejder for, uanset hvad du arbejder med? Hvad er det du bare ikke kan lade være med at gøre? Hvis du kunne designe dit eget job, hvordan så det så ud? Hvad ville du allerhelst lave? Er der et andet sted i dit liv, hvor du allerede laver det du lige har skrevet ned? Så er spørgsmålet, hvordan du kan få dét med ind i dit job. Uden at være en glad amatør i forklædning.

Du bør altså se på både din ydre og din indre motivation, og kombiner det gerne med en gennemgang af dine kompetencer også, og led efter det sted, hvor alle tre ting mødes og går op i en højere enhed. Dér ligger dit svar.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Karrierevalg - sådan ved du om du har valgt den rette karriere