Reklamebureau og PR Bureau Levlykkeligt Live

Kan havearbejde gøre dig lykkelig?

Havearbejde er meget mere end snavs under neglene – undersøgelser viser, at havearbejde faktisk kan gøre dig lykkelig!

Lug dig gladere  

Det er ikke uden grund, at børn bliver glade af at lege med mudder. En undersøgelse fra Bristol University i England har vist at havearbejde kan virke anti-depressivt på mennesker. Forsøget viste, at når huden kommer i kontakt med jord og dermed den harmløse bakterie Mycobacterium vaccae udløses godt-humør-hormonet serotonin i hjernen. Dette er med til at øge lykkefølelsen i kroppen mærkbart. Men det er ikke kun humøret som bliver forbedret af serotonin. Hormonet forebygger ligeledes stress, styrker immunforsvaret og nedsætter appetitten.

Høst dig lykkelig

Bliver vi ved de naturlige ”glædes stoffer”, er det ligeledes bevist, at signalstoffet dopamin bliver udløst, når man høster afgrøder. Dopamin giver en tilstand af glæde eller mild form for eufori. Årsagen til fænomenet findes formentlig i vores tid som jægere og samlere. Når et bytte blev nedlagt, udløstes et skud dopamin i hjernen som belønning for denne bedrift. Det samme sker i dag, når vi kan dufte eller se friske bær eller frugter, og vi høster eller plukker dem.

Kom mere ud i naturen

Havearbejde skaber bogstaveligtalt jordforbindelse, og kan for nogen nærmest føles som terapi og med god grund. Forskere verden over har længe påpeget, at vi mennesker føler os mere rolige og afslappede, når vi er i naturen. Studier fra University College i London og Deakin University i Australien har vist, at aktiviteter i naturen virke afstressende. Desuden påviste en undersøgelse fra Frankrig, at der er en sammenhæng mellem personlig lykkefølelse og det at være i naturen.

Forskning viser således, at det handler om at tilbringe så meget tid som muligt i naturen. Du kan derfor med fordel gøre din have eller altan mere indbydende og hyggelig, så du får lyst til at tilbringe mere tid der. Det kan du eksempelvis gøre ved at investere i en hængekøje, så du kan ligge og slappe af i den i stedet for sofaen efter en lang arbejdsdag. Eller ved at anskaffe dig nogle nye havemøbler, som er behagelige at side i. På den måde bliver det mere oplagt at sidde udenfor og spise sin aftensmad, hvis vejret tillader det selvfølgelig!

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kan havearbejde gøre dig lykkelig?