Kan alle lære at synge?

Kan alle lære at synge? 

Jeg er netop kommet hjem fra en uges kor - og sangtillids undervisning på Rødding Højskole og er flere gange blevet mødt med spørgsmålet: Kan alle lære at synge? Ofte med undertitlen: Og lad være med at sige ja fordi du skal eller ikke vil gøre mig ked af det.  

Det spørgsmål er nok det jeg er blevet stillet flest gange i mine 20 år som sangunderviser, og her kommer svaret, som du måske også kan have glæde af. Det kan aldrig blive et entydigt svar, og her er det tætteste jeg kommer på et ærligt svar set fra en sangundervisers perspektiv: 

Kan alle lære at synge: Ja, alle kan lære at synge bedre end de gør nu. 

Kan alle lære at synge smukt ligesom Celine Dion, Whitney Houston og de andre store sangerinder og sangere: Nej. For at opbygge den lyd de frembringer, så kræver det at din hals, stemme og krop har en speciel opbygning der understøtter din stemme og dens klang. Derudover skal din stemme være stærk og musklerne smidige. 

 

Kan alle blive sangere/sangerinder: Ja. Hvis du er villig til at lægge lige så meget træning og fokus i det som du gør i dit daglige job, så kan du. En sangkarriere er et job, der kræver daglig træning. 

Der findes nogle tekniske parametre for hvornår vores øre opfatter lyden som smuk, men der findes ingen regler for hvornår vi opfatter noget som godt, og derfor værd at lytte til. Tænk blot på sangere som f.eks. Poul Dissing, der har et stort publikum og med sin kantede stemme er en mester i fortolkning, men ikke i smukheds- sang. 

Så uanset hvordan din stemme lyder, så kan du forfølge en sangkarriere. Fokus er the key word. 

( Her er det så lige, at jeg vil tilføje, at hvis du til gengæld mangler rytme fornemmelse eller feeling, som det hedder i musikken, så kan det faktiske være en meget større udfordring end en falsk og utrænet stemme. Rytmefornemmelse skal trænes på lige fod med stemmen, gennem fokuserede øvelser og samspil ). 

 

Hvordan bliver jeg så bedre til at synge? Ved at gentage øvelser der styrker stemmen og derved giver dig og din stemme en følelse af at være i kontrol og ikke blot overladt til dagsformen. Sang er i høj grad en mental proces, og jo mere tryg du føler dig ved din stemme og kender dens forskellige lyde, højder, dybder, styrker og svagheder, jo lettere er det for dig at turde lukke den ud. 

Og det er her det bliver svært, for hjernen vil helst først synge når den føler sig tryg og den bliver først tryg, når den ved hvad der findes inde i stemmen!

Du kan hjælpe din sangstemme ved gentagne gange at åbne munden og synge med sådan som den nu engang lyder. Forestil dig at du står alene hjemme i stuen elller sidder i bilen og skråler med, for her er selv-accepten ofte større. 

Syng med og stol på, at jo mere du synger, jo tryggere bliver din stemme og jo bedre lyder du. 

SING ALONG 

Gitte Degn 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Synge kan alle lære? Læs hvordan på Levlykkeligt.dk