

Sådan får du en skøn og dejlig jul sammen med dit sensitive barn
Julen er en hyggelig tid - en tid, hvor vi er sammen med familien. Vi mødes på kryds og tværs juleaften og i juledagene til julefrokoster og familiehygge. I de sammenbragte familier er der måske endda flere juleaftener, der skal nås. Vi har meget, vi skal nå på få dage – det er her, vi ønsker at være nærværende og bruge tid sammen med familien og dem, vi elsker.
Dagene er ofte lange og fyldt med en masse nye indtryk og uden pauser. Der kan være mange traditioner at tage hensyn til, og det er også vigtigt, at vi når hele vejen rundt og får set alle.
Særligt sensitive børn overvældes i langt højere grad end andre børn
Særligt sensitive børn tager meget mere ind og er derfor ekstra sårbare over for overstimulering, og det bliver vi nødt til at forholde os til som forældre. Barnet siger fra, når det ikke har mere at give af, og det kan give sig til udtryk på forskellige måder og er ikke nødvendigvis den måde, vi forventer.
Barnet ændrer adfærd og bliver mere “besværligt”
Når et særligt sensitivt barn er overstimuleret, ændrer det adfærd. Det kan være svært at forstå, når barnet ellers er meget kærligt og omsorgsfuldt. Det er vigtigt i den situation at vide, at det er det særligt sensitive barns måde at sige fra på, og at det er ikke, fordi barnet vil være på tværs eller er uopdragent. Indtrykkene har været for mange, og barnet har brug for ro.
Barnet kan have lettere til gråd og blive omklamrende eller reagerer pludseligt meget voldsomt fx ved at råbe og skrige. Barnet kan også reagere ved at trække sig ind i sig selv eller gemme sig under bordet og ikke ville ud igen. Nogle børn får svært ved at falde i søvn eller mister appetitten. Andre igen bliver motorisk meget mere urolige, end de plejer at være. Det kan i nogle tilfælde blive så slemt, at barnet får diarre eller forstoppelse.
Umiddelbart er reaktionerne meget forskellige, men fælles for alle reaktionerne er, at det er på barnets adfærd eller krop, vi kan se, at nu er det blevet for meget. Når det sker, er det vigtigt at sætte tempoet ned. Og husk: at børnene reagerer er et sundhedstegn – det er rammerne, der er forkerte, og det er vores ansvar som forældre at skabe de bedste rammer for vores barn.
Større risiko for overstimulering og nedsmeltninger
Når man har et særligt sensitivt barn i familien - og voksen for den sags skyld, for trækket er arveligt - er der stor risiko for overstimulering eller nedsmeltninger.
Men det er ikke en dårlig ting. Det betyder bare, at man skal være opmærksom og prioritere rigtigt. Jeg bruger mig selv og mine tøser herhjemme som pejlemærker for, hvornår der er for meget fart på, og hvornår det er tid til at geare ned. Det ser jeg som en gave. Vi har et samfund, hvor rigtigt mange mennesker ikke kan mærke sig selv og går ned med stress eller døjer med depressioner eller angst. Vi er ikke gode til pauser og til at geare ned - og det gælder både sensitive og mindre sensitive mennesker. For vi har alle brug for perioder, hvor vi geare ned og giver hjernen og kroppen en pause. Som særligt sensitiv reagerer man hurtigere end mindre sensitive, når miljøet og omgivelserne ikke er hensigtsmæssige eller gode for én. Når man ikke får passet på sig selv og tilgodeset sine behov. Vi skal bare lære at lytte til kroppen og til hinanden.
Jamen kan vi overhovedet få den skønne jul, du taler om
Du kan sagtens få en skøn og dejlig jul sammen med dit sensitive barn. Det handler om at kende sit barn og tilgodese barnets behov. På den måde undgår du, at dit særligt sensitive barn bliver presset helt i bund og ikke er sit bedste jeg. Det er synd for alle parter og især for barnet, og der kommer ikke noget godt ud af det. Noget af det vigtigste er at møde et sensitivt barn med accept og forståelse, så man ikke gør det forkert.
Husk at hvert barn er forskelligt, så brug de punkter, der passer til netop dit barn og følg din intuition - du kender dit barn bedst.
Så hvad kan du rent konkret gøre for at give dit særligt sensitive barn en god jul
Start med at kigge på, hvor mange arrangementer/julefrokoster I skal til og skær ned til et minimum. Hvilke traditioner er vigtige at holde fast i, og hvilke er der bare, fordi sådan er det nu engang og har altid været. I behøver ikke sige ja til alt, hvad I bliver inviteret til. Det er vigtigt, at der er dage, hvor I laver ingenting og passer på jer selv, så barnet har tid til at fordøje indtrykkene og få en pause.
Kig på jeres traditioner – passer de til et særligt sensitivt barn eller er nogle af dem uhensigtsmæssige? Hvad tid spiser I? Skal alle gaverne pakkes op samtidigt eller skal børnene pakke op først? Spiser I først og pakker gaver op bagefter og kunne det måske gøres omvendt? Traditioner kan være en svær ting at lave om på – men tænk på barnet og lav jeres egne traditioner.
Tag jer tid til at hygge – det er jo det, julen handler om, også selvom hyggen måske er anderledes end, hvad vi lige forstår ved julehygge. Barnet vil elske stilletid sammen med dig.
Lad være med at have forventninger til, hvordan dagen skal forløbe, hvad I skal nå eller hvordan dit barn skal agere. Der er ikke noget værre end forventninger - de kan virkelig sætte følelserne i kog, når de ikke bliver indfriet. Forsøg at være med det, der er og tage den derfra.
Fortæl dit særligt sensitive barn, hvad der skal ske i løbet af dagen og hold så planen. Det giver barnet ro at vide. Lav eventuelt et piktogram, der viser, hvad I skal den dag. Lad være med at lave det for hele julen - det kan være meget overvældende for barnet at skulle forholde sig til mange dage. Især i julen hvor der sker mange anderledes og nye ting.
Vær nærværende og opmærksom på dit særligt sensitive barn – er der tidspunkter i løbet af dagen, hvor I kan putte lidt med en dyne og læse en bog sammen eller måske se en film. Når du har lært at læse dit barn, vil du kunne se, hvornår det er ved at gå kold, som jeg kalder en nedsmeltning, og få så givet barnet noget ro, inden det går galt.
Støt dit barn, når det siger fra. Hvis dit barn selv siger fra, så tag det alvorligt. Det er utroligt vigtigt, at et særligt sensitivt barn lærer at mærke sig selv og mærke, hvornår det er ved at blive for meget. Den vej rundt lærer barnet med tiden at sætte grænser over for omverdenen og at passe på sig selv.
Hold energi-regnskab - det hænger selvfølgelig sammen med at få planlagt juledagene bedst muligt uden alt for mange aktiviteter og tid til at lave ingenting. Vurdér, hvor meget og hvor lidt dit barn kan og planlæg julen derefter. Alle mennesker har et energi-regnskab, der skal gå op - det vigtige med særligt sensitive børn er at vide, at energi-regnskabet ser anderledes ud end for børn, der er mindre sensitive.
Del jer eventuelt op - hvis I er en familie sammensat af sensitive og mindre sensitive, så del jer op, så alle kan få dækket deres behov for aktiviteter og stilletid.
Nu er det snart juleaften, glæder du dig ikke bare helt vildt til at få gaver og danse om juletræ? Lad være med at piske en stemning op - det kan vi voksne godt komme til, når der er noget, vi glæder os til. Det kan gøre dit barn så spændt, at det kan have svært ved at håndtere det og i værste tilfælde kan det sætte sig i kroppen som fx ondt i maven.
Nogle børn kan have svært ved at forholde sig til en masse gaver – en idé kan være at fordele gaverne lidt i løbet af juleaftensdag eller at gemme nogle til dagen efter.
Forklar dit særligt sensitive barn, at en ønskeseddel ikke er det samme som en indkøbsseddel. Det gælder om at sætte forventningerne rigtigt.
Frisk luft - naturen er fantastisk til at genfinde balancen. Forskning har vist, at naturen har en meget stor indvirkning på vores hjerne og den måde, vi opfører os på. Naturen kan hjælpe os med at mindske angst, tankemylder og stress. Vi bliver mindre frustrerede og mindre ophidsede. Vores hjerne ændrer sig, når vi bruger tid i naturen, og vi bliver mentalt og fysisk sundere. Så kom afsted - naturen gør en masse gode ting for os alle sammen - ikke kun for de særligt sensitive.
Sørg for at dit barn får sin søvn - der er ikke noget vigtigere end søvnen, når det handler om at være i balance og have det godt. Forsøg at opholde barnets normale sengetider, så barnet er i den rytme det plejer. Kan være lidt svært med de lidt større børn.
Vigtigst af alt er at mærke efter, hvad der er bedst for dit særligt sensitive barn og indrette julen efter det. Der er selvfølgelig nogle ting, man ikke selv er herre over, men du kan gøre meget – nogle gange kan det være nogle små ændringer, der gør den store forskel.
Hvis du mærker, at dit sensitive barn er ved at gå kold
Hvis du kan mærke, at dit barn er ved at have fået for meget, er der nogle ting, du kan gøre for at hjælpe dit barn.
Først og fremmest er det vigtigt at få ro på. Hvis I er ude, så få barnet væk fra al hurlumhejet - måske I kan gå ind i et andet rum, hvor der er lidt mere stille. Vær forstående. Jeg er begyndt at bruge storetåsmassage. Der findes et punkt under storetåen, som bruges i zoneterapien. Massér hele storetåen især i midten - nedenunder på trædepuden om du vil - i cirkulære bevægelser. Du kan ikke gøre noget forkert. Det giver ro til barnets nervesystem og hjælper med at fordøje nye indtryk.
Nyd dit sensitive barn!
Det kan godt være, at man som forældre til et særligt sensitivt barn skal være lidt ekstra opmærksom på barnets behov, men der er så mange smukke kvaliteter i at være særligt sensitiv, at det i mine øjne langt opvejer kravene til mig som forælder. Når man snakker om særligt sensitive, så er der mange gange fokus på alle udfordringerne – åh jeg passer ikke ind, jeg er ikke god til dit og dat. Hvorfor skal det hele være op ad bakke? Men prøv nu at se her – hvor mange af de her kvaliteter kan du genkende hos dit særligt sensitive barn?
Empatisk
Stor fantasi
Kærlig
God til at fordybe sig
Bliver nemt rørt – af glæde
Opmærksom på andre
Rigt indre liv
God til dybe samtaler
Føler glæde ved naturen
Kreativ
Æstetisk sans
God kammerat
Glædes og begejstres
Loyal
Gammel, klog sjæl
Søger efter essensen
Vil ikke forfordele nogen
Indsigt i egne behov
Fornemmer stemninger
Aflæser andres intentioner
Følsom
Intens
Dybde
Videbegærlig
Respekt for andre
Ser verden i mange lag
Mærker musik på en særlig måde
Dufter nuancer, som andre går glip af
Begejstres over småting
Ser det bedste i andre
Jeg tænker, at det er ret mange, og hvor er de her kvaliteter smukke. Dem er der også brug for i vores verden. Prøv at fokusere på de her smukke kvaliteter i stedet for på udfordringerne. Alle mennesker har udfordringer – de er bare af forskellig karakter. Når først du lærer at læse dit barn og får sat en hverdag sammen, der tilgodeser dit barns behov, så giver barnet så meget igen. Trives vi ikke alle bedst med at få tilgodeset vores behov og blive mødt med forståelse?
Frem for alt fortæl dit barn, hvor fantastisk det er og mød det med accept og forståelse.
Vær nærværende – det er den bedste gave, du kan give dit særligt sensitive barn.
Rigtig glædelig jul til alle jer skønne forældre derude og tak for at I læste med.
Knus
Vicky
__________________________
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer