Jobansøgning - få 5 gode råd som hjælper dig hurtigere til dit næste job

5 gode råd som hjælper dig hurtigere til dit næste job

En af de største misforståelser der florerer om jobsøgning er, at det er et fuldtidsjob at være jobsøgende.

Jobsøgning er ikke et fuldtidsjob. Jobsøgning er en periode i dit liv som kræver rigtig meget af dig; kreativt, psykisk, praktisk, følelsesmæssigt og økonomisk. Hvis du skal kunne holde til den periode, er det vigtigt at du lægger alle tanker om ”jeg burde sidde og skrive ansøgninger nu” på hylden og i stedet for flytte dit fokus til hvordan du indretter denne periode i dit liv så den bliver så kort som mulig og du går ud af den klogere og ind til et godt nyt job.

En af de største fejl du kan begå, hvis du er jobsøgende, er at være det uden et klart defineret mål, og uden en klart defineret struktur.

Princip 1: Definér dit mål med en klar deadline og med et klart bevis for at den er nået

Du er nødt til at vide, hvad du arbejder hen imod, og hvornår du forventer at have nået dit mål.

Når du kender dit mål og din deadline, kan du planlægge din jobsøgning, så du opnår den succes du ønsker dig, inden for det tidsrum du har til din rådighed.

En marathonløber løber jo heller ikke afsted uden at vide præcis hvornår hun er i mål. Hun ved præcis hvor langt hun skal løbe (42,195 km) og hun ved fra sin træning hvor lang tid det vil tage hende.

 Din målstreg, din deadline, gør det meget nemmere for dig at planlægge din jobsøgning – det gør det også meget nemmere for dig, at justere undervejs når behovet opstår. Sæt både dato og klokkeslet på din deadline og formuler den positivt: "Den 1. september 2015 kl. 12.30 skriver jeg under på kontrakten på mit nye job som XX".

Princip 2: Beskriv i detaljer det job du gerne vil have

Lige som det er svært at arbejde sig en mod et mål der ikke ligger fast, lige så svært er det at søge job uden at vide hvad du leder efter.

Brug derfor tid på, i detaljer, at beskrive det job du gerne vil have.

Du kan beskrive dit ansvarsområde og dine arbejdsopgaver. Dine kollegaer og din chef.  Beskriv hvem du gerne vil arbejde sammen med. Hvordan skal din chef være, for at være en god chef for dig?

Beskriv virksomheden. Hvilken branche er der tale om? Hvor stor er virksomheden; omsætning, antal medarbejder m.v. Hvor ligger virksomheden?

Beskriv dine ansættelsesforhold, din kontrakt og personalepolitikken. Hvor meget får du i løn og i pension? Hvilke andre goder har du, og hvilke krav bliver der stillet til dig?

Princip 3: Kend din tidshorisont: økonomisk, mentalt og socialt

Din tidshorisont er ikke uden betydning for dine ressourcer i det hele taget; dit humør og overskud. Uvisheden; hvor længer varer det – tærer på de allerfleste. Derfor er det en god idé at du klarlægger dine ressourcer, så du har overblik.

Din økonomiske tidshorisont

Hvad enten du er i job eller er mellem job, bør du klarlægge hvilke økonomiske ressourcer du har til rådighed. Med til dine økonomiske overvejelser hører også om du har råd til at købe professionel hjælp og sparring, hvis det bliver nødvendigt. Du kan også undersøge om du kan få hjælp i din a-kasse eller andre steder.

Har du ret til dagpenge? Hvor lang en opsigelsesperiode har du? Har du en opsparing eller andre økonomiske ressourcer du kan tære på?

Læg et budget så du ved, hvordan din økonomi ser ud – både her og nu og på længere sigt. Er der udgifter du nemt kan skære væk? Skal du gøre det nu eller måske senere?

Dit budget kan også hjælpe dig, når du skal til lønforhandling. Hvad skal du have i løn for at klare dine faste udgifter og hvad skal du have i løn, hvis der også skal være noget til overs?

Din mentale tidshorisiont

Lige så vel som din økonomiske situation påvirker din jobsøgning, vil dit mentale mindset også have stor betydning. Så, hvordan tror du det bliver når du selv skal sætte rammerne for din hverdag?

Hvor god er du til at motivere dig selv? Hvilke udfordringer tror du, du kommer til at stå over for? Ensomhed, ”der er ikke brug for mig”, ”jeg kan/ved ikke noget”, ”det skal nok lykkes” – tankerne kan være mange.

Din sociale tidshorisont

Hvis du er mellem job, hvordan tror du, det bliver at svare på spørgsmålet ”Hvad laver du?”. Og på andre velmenende spørgsmål fra din familie og dine venner.

Det kan være en god idé at lave en slags elevatortale, så du ved hvordan du vil svare når andre spørger til din jobsøgning.

Det kan være at du skal italesætte din situation og sige, at du sætter pris på de andres omsorg og spørgsmål, men at du ikke orker at tale om det hver gang I ses. Måske vil du endda foreslå, at I kun taler om din jobsøgning når du bringer det på bane.

Hvem vil du overhovedet involvere i din situation? Hvis du intet siger, er du svær at hjælpe. Omvendt er det måske ikke alle der behøver at vide, at du søger nyt job.

Kig dit netværk godt igennem og overvej hvem du kan have størst gavn af at involvere.

Princip 4: Identificer dine arbejdsopgaver

Lav en udtømmende liste over alle de arbejdsopgaver der hører til din jobsøgning. Del arbejdsopgaverne ind i grupper: De ting du skal gøre hver dag, de ting du skal gøre hver uge, de ting du skal gøre hver måned. Lav et tidsestimat for hver opgave: Hvis du ikke ved hvor lang tid opgaven tager, så begynd med dit bedste bud. Beslut hvor mange timer du vil arbejde hver dag, men book aldring din tid helt.

Du bør f.eks. have følgende arbejdsopgaver: Research, tjek af stillingsopslag, skrive ansøgninger, ringe til virksomheder, pleje af dit netværk, at gå til foredrag, kontakt med a-kasse og fagforening samt jobcenter, uformelle møder, jobsamtaler etc.

Nogle af opgaverne behøver du ikke lave hver dag, andre er svære at planlægge – du ved f.eks. næppe hvornår du bliver inviteret til jobsamtale. Dét er en af grundene til at du ikke skal fylde din kalender op med 8 timers aktivitet hver dag.

Princip 5: Læg en plan med delmål

Vi har allerede været inde på nogle af principperne bag ”Læg en plan”. Når du kender dit slutmål er opgaven nu at finde ud af hvordan du når målet. Til det skal du bruge nogle delmål, og en planlægning uge for uge, en månedsplan som måske indeholder en eller to lidt større opgaver. Endelig bør du tænke så langt frem som et ½ år.

Ugeplaner

Ugeplanerne indeholder de arbejdsopgaver som du skal nå i løbet af én uge, hver uge. Læg gerne opgaver ind som giver dig inspiration og nye ideer, f.eks. kaffe- eller cafémøder hvor du mødes med ligesindede eller personer i dit netværk som kan give dig input.

Månedsplaner

Månedsplanerne indeholder de lidt større opgaver. Det kan f.eks. være at du gerne vil læse op på noget faglitteratur, at du gerne vil læse en bog om jobsøgning eller at du gerne vil deltage i et (gratis) arrangement om jobsøgning. Det kan være networking-aktiviteter eller andre opgaver som ikke sker så tit som en gang om ugen.

For hver uge og for hver måned der går, kigger du på din langsigtede ½ års-plan og spørger dig selv: ”Tror jeg stadig på at jeg når mit slutmål til den dato jeg har sat?”

 ½-årsplan

½-årsplanen har jeg med for at signalere, at du har brug for en god portion realitetssans når du søger job. For nogle går det heldigvis rigtig hurtigt med at finde et nyt job. For mange andre tager det noget længere tid. En ½-årsplan gør det muligt for dig at bevare troen og motivationen, og gør det også muligt at sætte lidt større projekter i gang.

Måske du har mulighed for efteruddannelse eller et kursus, praktik eller et job med løntilskud som vil ruste dig endnu bedre, men som samtidig også påvirker din reelle jobsøgning. Det er ingen hemmelighed at det er hårdt at gå på kursus og være jobsøgende samtidig, eller være i job med løntilskud og være jobsøgende. Du skal selvfølgelig altid opfylde dine forpligtelser, men dit slutmål kan du godt justere ind efter de tilbud du får om uddannelse, kurser, praktik osv. Dit slutmål er dit – du behøver ikke delagtiggøre din a-kasse eller andre i at du arbejder på denne måde!

Bonusprincippet: Vær klar til at ændre strategi og fokus

Som med al god planlægning gælder det også for din jobsøgning: Sørg for at ændre kurs i tide. Hvis du 4,5 måned inde i din ½-årsplan kan se at, nu er chancerne for at nå dit slutmål til den deadline du har sat, små og urealistiske, så juster. Udskyd din deadline, omformuler dit slutmål, kig på beskrivelsen af det job du leder efter... Gør noget anderledes, eller gør noget nyt. Tænk ud af boksen og få evt. professionel sparring. Dét kan vise sig at være ganske godt givet ud i sidste ende.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Jobansøgning - sådan kommer du i dit næste job. Læs mere