Jeg er ikke god nok - er en hjerne virus. Læs mere

Jeg er for grim til at få succes. Jeg er for doven til at drive det til noget. Jeg er ikke klog nok til at skrive en artikel, en blog …

Det er som om, der er et hjerne-virus, der har inficeret hvert eneste menneske på denne jord. Dig og mig og os alle sammen. Det ligger i os og kan mutere og sprede sig, når der er noget på spil, eller når noget er eller bliver kærlighedsløst. Det kan gå ind i åbne sprækker – dér, hvor kærligheden og selvkærligheden ikke er gået i forvejen og har fyldt ud. Lige nu begynder hjernevirusset at arbejde i mig, fordi jeg skal til at skrive, men det kunne også vågne og larme i andre situationer.

Det tanke-virus, jeg taler om, er et ”jeg-er-ikke-god-nok-virus”. Det er et helvedes virus. Det påvirker alt og alle og ødelægger så meget, der ellers kunne være smukt. De fleste mennesker står op om morgenen og kigger sig i spejlet og tænker: ”Hold da op, hvor ser jeg ud”. Så tager de tøj på og tænker: ”Hold da op, hvor ser min krop ud. Jeg er da også blevet for tyk”. Så går de ud ad døren og ind på jobbet, og så tænker de: ”Hold da op, er det bare mig, der ikke er god nok til at klare ræset. Jeg er træt, før jeg er kommet i gang”. Så kommer de hjem og tænker: ”Hold da op, hvor ser mit hjem ud, hvorfor er jeg ikke god nok til at visualisere og manifestere en bedre bolig”, og så kigger de på partneren og tænker: ”Dette liv er nok så godt, som det kan blive. Jeg er ikke god nok til at få en bedre kæreste”.

Genkendeligt? Sandsynligvis. For du skal være født på en anden planet for at holde dig fri af det virus, der har floreret i årtusinder her. Jeg-er-ikke-god-nok-hjerne-virusset har spredt sig så effektivt, at vi tror, det er sådan, vi skal leve vores liv. De fleste kender ikke til andet. Det er blevet så almindeligt, at vi dårligt kan se og tænke os ”ud af boksen”. Og det er et miks af alle mulige historiske, kulturelle og individuelle omstændigheder, der har gjort udbredelsen så enorm. Kirken har f.eks. opdraget til, at vi skulle gøre os fortjent til guds kærlighed. Vi var ikke gode og elskelige nok i os selv. Vores økonomiske system næres af, at mange ikke føler, de er gode nok, for så må de købe noget, der kan lappe de sjælehuller, jeg-er-ikke-god-nok-virusset laver.  

Vi tænker 60.000 tanker om dagen. 80 procent af disse er negative, og 95 procent er gentagelser af noget, vi har tænkt før. Den helt primære gentagelse er tanken ”jeg er ikke god nok”, og den forgrener sig ud i beslægtede tanker som ”mit liv vil ikke lykkes”, ”jeg er ikke værdsat for det, jeg laver”, og ”det bliver heller aldrig til noget”. Tanker, der tænkes om og om igen, skaber biokemiske motorvejsnet i vores hjerner. Men hvad nu, hvis vi kunne slippe af med de tanke-virus, der gør os mindre? Hvad nu, hvis vi kunne kurere os? Hvilket menneske ville vi så ikke blive? Og hvilken verden ville vi så ikke kunne skabe for os selv og hinanden?

Den amerikanske, psykologiske kinesiolog Cindy Skidmore hjælper sine klienter til at omprogrammere ny software i deres underbevidsthed. Hun siger, at dét, alle kommer med, i bund og grund handler om følelsen af ikke at være god nok. Det er den mørke kerne i det hele. Det er den, som alle tumler med, og det tankevækkende er jo, at disse tanker danner vanespor i hjernen. Vi tænker nogle tanker, der skaber nogle følelser, der skaber nogle handlinger, der skaber nogle resultater, der skaber nogle tanker, der skaber …

Jeg-er-ikke-god-nok-tanken skaber et stort drama i vores hoveder. Mine klienter har læst alle bøger, gået på alle kurser og gjort det rigtige. Alligevel forandrer tingene sig ikke i deres liv. De samme tanker og følelser bliver repeteret og skaber det samme ”print-out” i deres liv. De har gennemspillet deres software i så lang tid, at de er ”stucked”, og de ved ikke, hvordan de skal komme videre, siger Cindy Skidmore en dag, jeg møder hende i København.  

Jeg tror, at vi kan komme videre, når vi forstår og anerkender, at vi alle sammen – i hver vores version – er plaget af dette hjernevirus. Det er noget, der kører med os, og det ligger som et så dybt print, at der skal gøres en stærk indsats for at slippe af med det. Men jeg tror, det kan lade sig gøre. Det bekræfter blandt andet den svenske professor i neurokemi Rolf Ekman. Han siger i det nyeste nummer af det svenske magasin LEVA, at hjernen er modellérbar. Du kan blive en ny version af dig selv, når du forstår, hvordan du skal gøre det. Du kan skabe nye nervebaner, når du gør noget andet og tænker noget andet end det, du plejer.

Jeg tror, det er nødvendigt for vores fælles overlevelse, at vi gør en indsats for at kurere os for jeg-er-ikke-god-nok-virusset. Dette virus er en kræftsygdom, der for det første skader og besværliggør vores relationer, for kærlighed kan ikke tages ordentligt ind, når man ikke føler, man er noget værd. For det andet får vi ikke sat ind over for åbenlyse uretfærdigheder og mangler, fordi vi ikke føler, vi er gode nok til at være dem, der virkelig gør en forskel. Det er som om, at jeg-er-ikke-god-nok-virusset er en sten, der ligger i vejen for den evolution af vores bevidsthed, der er i sigte forude. Stenen skal fjernes. Virusset skal kureres. Den dårlige nyhed er, at det kræver en intensiv og vedvarende indsats. Den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre. Jeg fik for eksempel skrevet denne klumme … ☺  
Inspiration til, hvordan du kan kurere jeg-er-ikke-god-nok-virusset:

Sig, skriv, ”spis” sætninger med ”jeg er god nøjagtig, som jeg er”. Kunsten er at få gjort den nye tanke til en ny følelse. Det er ikke nok, at det bliver en mental handling, det skal også være en ”følt tanke”. Og dette kan kun ske over tid, så hav tålmodighed med dig selv. Ros dig selv for det, du gør, og dét, der virker i dit liv. Det vil bygge dig op og skabe den nye version af dig – på sigt.  

Stil ofte dig selv spørgsmålet: ”Hvis jeg skal være min egen bedste ven og holde med mig selv, skal jeg så vælge/gøre/sige xxxx?”. At være sin egen bedste ven – og ikke sin egen værste fjende, der kører sig selv for hårdt – er med til at kurere jeg-er-ikke-god-nok-virusset.
Skab gode betingelser for din hjerne med god søvn, mad og motion. Hjernen skal have optimale udviklingsbetingelser, så den ikke skrumper, men udvider og udvikler sig.  

Rens dit system hver aften, inden du skal sove. Det er vigtigt, at du ikke sover med ”den gamle programmering”. Forestil dig f.eks., at du har en bruser over dit hoved, og lysstrålerne vasker dig ren. Forestil dig, at den gamle programmering skylles væk, så din underbevidsthed kan operere i søvnen med det nye.

Brug remindere, så du kan holde dig fast på den nye programmering. Skriv, skab, fremstil ”remindere” over alt omkring dig. (Jeg-er-god-nøjagtig-som-jeg-er-labels på dit spejl, din computer, dit skab osv.). Du skal minde din hjerne om, hvilket fokus den skal have. Ofte skal man tvinge sin hjerne til at tænke nyt.

Leg og bevæg dig anderledes, end du plejer. Ryst og rok og smidiggør din krop og din hjerne, så der bliver plads til, at noget nyt kan skabes.

Find en omkodnings-partner. Beslut jer for, at I er hinandens hjælpere i det næste år. Det er en stor indsats, der skal gøres, når man skal omkode sig selv, og det gør en gigantisk forskel, at man har inspiration, opmuntring og støtte ved hånden. Send sms og email til hinanden. Husk hinanden på det, som I vil have mere af.

Kærlige hilsner

Gitte Jørgensen

Gitte Jørgensen er freelancejournalist, forfatter og kursus- og foredragsholder og
co-redaktør på levlykkeligt.dk.

Se også Gitte's Eksklusiv Female Power-skole for 14 kvinder i 2010 og 2011

 

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Dejlig klumme! Og ja, jeg kan godt genkende mig selv i det du skriver, - og ja, jeg kan også mærke, at det virker, når jeg gør noget andet, fortæller mig selv en anden og mere positiv historie om mig selv, gør noget som i udgangspunktet føles farligt og som viser sig at give mig styrke, mod og følelsen af at være værdifuld bare fordi jeg er. Meget inspirerende læsning - tak for det. hilsen Majken
Det er da dybt ulykkeligt, at folk bliver ved med at fortsætte med den positive tænknings bølge, når den nyeste forskning viser, at det ikke drejer sig om at få de negative tanker og følelser til at forsvinde, men at kunne rumme dem, acceptere dem og så handle ud fra sine dybeste værdier (det som er indeholdt i Acceptance and Commitment Therapy, som er den sidste nye terapi- og coaching model). Skal også lige sige, at når man forsøger at fjerne negative tanker og følelser, så kæmper man en kamp, der aldrig kan vindes, fordi disse IKKE kan fjernes (hverken på kort sigt eller på længere sigt) blot fordi man plaprer positive bekræftelser af sig, forsøger at tænke på noget andet, eller tænke positive tanker. Det er disse forkerte holdninger til, hvordan vi forholder os til vore negative tanker og følelser, som psykologien og terapiverdenen fejlagtigt har holdt fast i i næsten hele dens levetid - at denne holdning så kommer frem igen her i år 2010 er da ulykkeligt for alle de mennesker, som lider i deres dagligdag, og som sluger disse usande budskaber i artiklen. Med venlig hilsen Torben
Hej Torben Kunne det tænkes, at man kan begge dele? Rumme og acceptere den, man er OG samtidig vide, at man har et valg om, hvad man vil dyrke i sig selv, og hvor man vil rette sin opmærksomhed hen? Jeg forstår din pointe, og jeg tror faktisk godt, at man kan begge dele. Jeg er fan af Jung citatet: "heller være hel end god". Jeg tror, det er sundt at elske sin skygge, men der er ingen grund til at dyrke den og hele tiden fokusere på den. mange hilsner fra Gitte

Hej Majken

Tak for din søde besked. med mange hilsner fra Gitte

Hej Gitte Tak for dit skriv =) Jeg hopper med på den med begge dele. Som du skriver skal der handlinger med på vognen - alene positive tanker fungerer ikke, i min verden. De nye nervebaner bliver dannet jo, og dannes bedst hvis handlingerne er på ligeså. Der til tænker jeg, at når den positive hensigt, som ligger bag enhver hæmmende overbevisning, som " jeg er ikke god nok, eller ikke noget værd" findes og derved bringes op på det bevidste plan, kan selv samme bruges, som den største drivkraf i dit liv - så nej bestemt skal disse følelsesmæssige konklutioner ikke drives væk, de skal frem i lyset og bruges som værende en "for lækker" del af din bagage =)! At kunne udskille sig fra sin historie og leve på grund af det der er oplevet og konkluderet og ikke på trods af - er vigtigt i min verden. Historien er din med alt hvad den indebære, OG du er så meget andet! De bedste hilsner Anina Fryd
En fantastisk velskrevet artikel , og jeg holder utroligt meget af det nye ord hjernevirus" det er hvad det er og virusser er ikke lette at fjerne, men det kan lade sig gøre det ved vi, båd ei en computerverden men også i sundhedssygdoms sammenhæng. Så vi skal altså finde midlet til at fjerne det.Jeg tror der er mange måder at komme af med sin virus på og jeg tror det er vigtigt at hver enkelt menenske finder ind til sin måde eller sin terapiform. Men positiv tænkning er et post det samme er det fænomen at træde ud af sin histoire og ind i en ny Skøn dag til dig og alle andre Ps. har lagt den på min facebook den er vigtigt at få ud

Kære Anina

Tak for din respons - og ja, du har så ret - der behøves også handlinger. med mange bedste hilsner til dig

Kære Merete

Tak for din søde respons. Du har ofte givet mig respons på mine klummer, og den er rigtig dejlig at få! Jeg har læst den hver gang og blevet rigtig glad for den. Jeg har ikke kunnet finde ud af at logge ind på dette site, men nu har Jens givet mig et nyt login, så jeg kan kommentere. Skøn dag til dig Merete, du er jo en engel:-)

 

Hej Gitte der er en kvinde( på min facbookside) der eftersprøger hvordan man kan måle om man har en "hjernevirus". Kunne du tænke dig at lave et sprøgeskema som folk kunne udfylde for at se hvor meget de kan/skal forandre for at kvitte deres hejrnevirus jeg elsker det ord. 'kærligst og god weekend Merete
Hej Merete Tak for din gode ide - det vil jeg lige have i baghovedet ... God weekend og mange hilsner fra mig
Tak Gitte. Når jeg læser din artikel kommer jeg til at tænke på et af mine favorit citater baseret på "A cource in miracles" og skrevet af Marianne Williamson. “Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won't feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. We were born to make manifest the glory of God that is within us. It's not just in some of us; it's in everyone. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.” Håber det vil hjælpe andre, så meget som det hjælper mig. Knus enerGitte
Jeg er ikke god nok er en hjerne virus. Læs mere