Hvorfor virker terapi?

12

Hvorfor virker terapi og hvad er årsagerne til at terapi har så stor effekt?

Ungdomspsykolog Maja Vain Gilbert stiller skarpt på de vigtigste årsager til at et terapeutisk forløb kan have en helende effekt. 

En terapeut er trænet i at lytte - og ved hvordan man får lyttet uden at afbryde eller afspore samtalen.

Anerkendelse - Du bliver taget seriøst i den måde DU oplever verden på. Dine tanker og følelser er helt ok, og når du kan dele det som er svært for dig med en som anerkender dig, kan du komme til at føle dig langt mindre skamfuld.

De rigtige spørgsmål - Nogle spørgsmål åbner bare samtalen op på en helt anden måde og giver nye perspektiver. Psykologer og andre terapeuter kender de metoder, som får dig til at forstå din livssituation i et nyt lys. Men de rigtige spørgsmål kan også give dig nye handlemuligheder.

Uddannet i mental sundhed - Psykologer har en lang, videregående uddannelse i psyken, hjernen, følelserne og hvordan det hele spiller sammen. I et terapeutisk forløb får din psykolog mulighed for at psykoedukere. Det betyder, at man uddanner andre i forståelsen for psyken og hvordan det pårvirker dig. Det kan være, at du føler dig ensom? Så kan du få hjælp til at forstå hvordan generelt ensomhed fungerer, hvordan du etablerer dybere relationer til andre osv. Når man har kendskab til hvordan et fænomen fungerer kan det være langt nemmere at forstå det og ændre de uhensigtsmæssige mønstre. 

Du skal selv i arbejdstøjet - Det er vigtigt at forstå, at et terapiforløb ikke kan stå alene. For at det skal have en gavnlig effekt, er det rigtig vigtigt at du også selv arbejder med det, I har snakket om i terapien imellem sessionerne. Det er dit liv, og derfor er det i sidste ende også dit eget ansvar. Psykologen kan være en rigtig god guide, men det er vigtigt at du selv lægger den rette indsats. 

__________________________

Psykolog København
Læs artiklen om forældrehjælp til teenager

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvorfor virker terapi? Find svaret i den her video