Brahma Kumaris Åndelige Verdensuniversitet

Hvad har meditation og spiritualitet med klima at gøre?

Når man mediterer regelmæssigt, begynder sindet efterhånden at finde tilbage til sin oprindelige kerne af fred, kærlighed, glæde, styrke og visdom.
Selvfølgelig bliver man stadig revet ud af tilstanden igen og igen, sikkert mange gange om dagen. Men når man har en spirituel praksis øver man sig netop i at finde tilbage til sin essens, når man er kommet væk fra den. Igen og igen. Det skaber fysisk og psykisk overskud i hverdagen. Man begynder at se mere klart. Eksempelvis begynder man gradvist at opdage, hvad der skaber uro i eens liv, og som derfor med fordel kan skæres væk eller mindskes. Man begynder mere og mere tydeligt at se, hvad det egentlig er nødvendigt at bruge tid og kræfter på. Samt hvad der snarere er ”støj”, og som man i virkeligheden ofrer skønne spildte kræfter på.

Det betyder, at mange mennesker med en regelmæssigt spirituel praksis, som indebærer daglig meditation, efterhånden kommer til at leve mere enkelt end de gjorde før de mediterede. De identificerer sig mindre og mindre med ydre og materielle ting, så behovet for at købe og forbruge bliver typisk mindre, og i hvert fald mere fokuseret. De begynder typisk også at føle sig mere og mere som en del af en større helhed – og får derfor en større omsorg for deres omverden. Både for andre mennesker, men også for moder jord. Så behovet for at mindske spild og øge genbrug kommer ofte næsten ”af sig selv”. Mange, der mediterer, lever desuden vegetarisk, hvilket også er særdeles klimavenligt – ikke mindst hvis man skifter kødet fra en ko ud med markens afgrøder.

Jeg vil derfor vove den påstand, at folk, der mediterer regelmæssigt, efterhånden vil begynde at leve mere klimavenligt og bæredygtigt for miljøet end de gjorde før de begyndte på deres spirituelle praksis. Deres bevidsthed og helhedsforståelse kan næsten ikke undgå at vokse, og dermed forståelsen for tingenes indbyrdes påvirkning og sammenhæng. Jeg vil endvidere mene, at folk der mediterer – selv om de måske i første omgang ikke har tænkt tanken selv - langt bedre vil kunne forstå konkrete forslag med hensyn til at leve bæredygtigt og i balance med naturen, end folk der ikke mediterer. Jeg tror også, at folk, der mediterer, alt andet lige har en større chance for at være villige til og i stand til at ændre livsstil. Mange mennesker vil måske gerne leve mere bæredygtigt og i overensstemmelse med naturen, men har ikke overskud eller evne til det. En regelmæssig spirituel praksis skaber stille og roligt mere af begge dele: både overskud og evner.

Bettina Hartmann

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hvad har meditation og spiritualitet med klima at gøre?