Vi halvgamle er de heldige

Vi halvgamle er endda de heldige

"Men hvem har sagt, at livet er nemt? Og at leve livet, det har vi glemt. Der er nerver på, der er stress og jag. Kan det blive bedre en skønne dag? Vi har langt igen, venner, vi har langt igen".

Synes du, det lyder bekendt? Så har du ganske ret. Det er den sang, Birgit Lystager sang engang i tidernes morgen. Selv dengang i 70'erne var stress et problem.

Har stress virkelig været her så længe, spørger du måske?

Ja, det har det, og hvis du husker sangen, er du antagelig mindst lige så gammel som mig og derned i akut-rød-båt-farezonen for at udvikle denne forfærdelige liv- og lykketruende tilstand.

Og vi halvgamle er endda de heldige, for den yngre generation får lidelsen langt tidligere end os. Det vil sige, at antallet af stressramte øges voldsomt i disse år.  

Efterhånden er vi rigtig mange. Ikke bare i Danmark, men i hele den vestlige verden. I Sverige er man endda gået så langt, at man har oprettet en helt ny diagnose i det verdensomspændende diagnosesystem ICD 10 - de kalder den Udmattelsessyndromet - F43.8A. Det er sket i en erkendelse af, at stresstilfældene efterhånden er så mange og så alvorlige, at det ikke nytter at betragte det som en forbigående ydre tilstand længere. Det er en indre tilstand og den er farligere end alt andet, fordi dens kendetegn er, at man ikke mærker den. Den, der har stress, har det, fordi han/hun ikke længere mærker sig selv, men drøner ud af livets landevej med 250 kilometer i timen.

Derfor bliver tilstedeværelsen af stress en alvorligt indgribende invalidering af vores evne til at være menneske. Vi lever simpelthen forkert, når vi ikke kan mærke os selv. Vi lever uden sjæl, kan man sige. Eller rettere: Vi lever ikke - vi overlever. Og det er jo slet ikke det, der var meningen med os.

Meningen med os er at leve, at vokse, at blomstre og blive alt det, vi kan blive. Gør vi ikke det, lever vi ikke vores eget liv. Men hvis liv lever vi så?

Det synes jeg godt, at man kunne tænke lidt over...

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vi halvgamle er de heldige