

HVAD ER BÆREDYGTIGHED? OG HVAD ER EN ”UDADVENDT SPIRITUALITET”?
Der er mange måder at arbejde med bæredygtighed på; og mange forskellige tilgange: Nogle er politiske, andre er videnskabelige, mens andre igen er økologi- eller fællesskabs-orienterede. Undertegnede har den holdning, at de forskellige måder at gå til bæredygtighed er vigtige allesammen. Fordi de netop belyser et meget stort og komplekst fænomen fra mange forskellige vinkler, som dog har det til fælles, at hver og én hjælper med til at fremme bæredygtig udvikling. Personligt er jeg kommet til bæredygtighed gennem spiritualitet. Og mere konkret den spirituelle praksis og træning, jeg har fået primært gennem Vækstcenter-pædagogikken (Vækstcenteret er et moderne spirituelt center og bosted, hvor man træner både den indadvendte, meditative praksis samt, hvor man understreger vigtigheden af det udadvendte). Det udadvendte aspekt af spiritualitet betyder helt konkret, at spirituel udvikling ikke udelukkende er noget, der foregår med fokus på en selv, men satser på at udvikling i sidste ende skal betyde, at mennesker kommer til at handle mere bæredygtigt; og derved på forskellige måder og i forskellige sammenhænge hjælpe med til at fremme den bæredygtige udvikling.
BÆREDYGTIGHED PÅ TRE NIVEAUER
Oven for forklaredes det, hvordan bæredygtighed findes på rigtig mange forskellige områder, og arbejdes med via mange forskellige tilgange. Heroverfor findes bæredygtighed også på forskellige niveauer. Vi regner her med tre forskellige niveauer af bæredygtighed: 1) Den individuelle bæredygtighed. 2) Den relationelle bæredygtighed. 3) Den globale bæredygtighed. 1) Den individuelle bæredygtighed forholder sig til, hvordan individet er i stand til – samt de udfordringer, det møder vedr. – at kunne bibeholde en bæredygtighed på egne, individuelle vegne, fx i arbejds-regi. Den danske forening, Stressforeningen anslår, at 430.000 danskere hver dag mærker ”alvorlige symptomer på stress”! Et arbejde omkring den individuelle bæredygtighed kan derfor rette sig mod stress; sådan som den relationelle bæredygtighed også kan. 2) Den relationelle bæredygtighed forholder sig til aktiviteter, der kan fremme bæredygtighed på et relationelt/kollegialt/organisatorisk niveau – fx ang. spørgsmål om, hvordan man som organisation tilvejebringer et bæredygtigt kollegialt klima. Eller hvordan man opfinder og bibeholder bæredygtige arbejdsgange – til gavn for alle. 3) Endelig tilbydes personale-udviklings-opgaver med fokus på den globale bæredygtighed, som naturligvis sætter den enkelte institution/organisation ind i et globalt perspektiv (flere og flere institutioner og organisationer ønsker netop dette). Et initiativ omkring global bæredygtighed arbejder med en afklaring af, hvordan institutionen/organisationen ønsker at deltage i initiativer, der fremmer den globale bæredygtighed.
HVILKE BÆREDYGTIGHEDS-LØSNINGER TILBYDES?
Nedenfor vil blive beskrevet tre forskellige måder at arbejde med bæredygtighed: 1) På ledelses- og organisations-niveau. 2) I forbindelse med meditation, selvudvikling og spirituel praksis. 3) På udendørs- og natur retreats.
OM UNDERVISEREN – SIMON VITTUS JASPER HANSEN
Simon er uddannet cand.mag i filosofi og kommunikation (Roskilde Universitet). Med speciale i forskning i mindfulness og meditation. Han har i en årrække været ansat på Københavns Universitet som ekstern kommunikations-underviser. Han har erfaring med personale-udvikling af både offentlige institutioner samt undervisning af topledere i dansk erhvervsliv. Simon er videreuddannet inden for yoga, mindfulness og psykoterapi. Bl.a. på en af landets tværministerielt godkendte terapeut-uddannelser og på yoga-lærer-uddannelser i Thailand og Danmark. Endelig uddannet i det internationalt-anvendte mindfulness-system, MBSR (som er en forkortelse for Mindfulness Based Stress Reduction), fra efteruddannelse på Århus Universitet.
__________________________
Simon Vittus Jasper Hansen.
Cert. Hatha Yoga Lærer. Cert. Psykoterapeut.
Cand.mag. i Filosofi & Kommunikation. Underviser i meditation, på retreats og i mindfulness.
http://simonvjhansen.dk