Har du travlt – så spørg hesten

En mand kom ridende i en voldsom fart forbi en anden mand, der spurgte, hvor han skulle hen i den fart? Manden på hesten råbte ”spørg hesten”.

Kender du det, at du tror, at desto hurtigere du løber, desto mere når du? Så har du måske også lagt mærke til, at det kan være en fælde? En fælde, fordi du nemt mister orienteringen, når du løber stærkt.

I sidste weekend tog vi i ”arbejds-exil” efter en uge derhjemme med syge børn og et søvnunderskud, der voksede om kap med arbejdsbunkerne. Søndag formiddag var afsat til at skrive denne artikel. Vi havde besluttet at skrive en artikel om oplevelsen af at mangle tid. Nu var der tid, men … ingen inspiration! Vi stod i det valg, at enten kunne vi vælge at presse os selv til at skrive artiklen, koste hvad det ville, uden indre stilhed, overskud og glæde. Dette ville ikke være et rigtigt dårligt valg, da vi er formidable til at presse os selv og skabe resultater efter mange års træning. Samtidig vidste vi også, at netop indre stilhed, overskud og glæde er nogle af de grundlæggende ingredienser, der er fundamentet for et godt stykke arbejde. Ja, de er ikke alene fundamentet for et godt stykke arbejde…indre stilhed, overskud og en smittende glæde gør også livet værd at leve.

Så på den ene side havde vi valget om at skrive artiklen, på trods af, at inspirationen manglede. På den anden side kunne vi vælge at stoppe op, lukke Word-dokumentet for at skabe den indre stilhed, der tillader overskuddet og inspirationen at komme til. Dog med den usikkerhed, der kunne ligge i, at deadline ikke blev nået.

Hvad ville du vælge?
Den indre stemme sagde ”Jamen, det skal jo gøres” og ”Vi bliver nødt til det… ellers…” og ”Hvis vi løber hurtigere, når vi mere”… for det er sådan, at mange af os er opdraget til at tænke.
I forbindelse med vores stilhedsretræter har vi haft mange samtaler med deltagerne vedrørende kunsten at blive stille, at komme ud af ”grublekuplen” og opleve, at man har tid og overskud. En person, der oplevede tidsmangel og stress udtrykte følgende: Jeg befandt mig i en negativ spiral, hvor jeg havde mistet overblikket. Jeg fokuserede på det, som jeg ikke nåede og kæmpede hele tiden med lige at nå en opgave mere og en mere”. Hun var ikke længere i stand til at ”stoppe hesten”, genvinde roen og overblikket som forudsætning for at kunne vælge opgaver fra og opgaver til og i det hele taget navigere i de store mængder arbejdsopgaver. På et tidspunkt faldt hun ganske enkelt ”af hesten” i lutter overanstrengelse og mangel på perspektiv. Hun havde glemt at gøre det, som var allervigtigst for hende, både i hendes arbejdsliv såvel som i hendes privatliv.

Når du har en oplevelse af at mangle tid, så mister du fokus.
Det lyder paradoksalt, men for virkelig at rykke, så må du stoppe op. Når du stopper op, så kan du genvinde orienteringen.

Når du har en oplevelse af at mangle tid, så mister du fokus. Og oplevelsen af at mangle tid opstår blandt andet ud af, at du vil gøre det hele så godt. Så al, al for godt, at du ender med at overgøre tingene - eller, som i eksemplet ovenfor… at ”glemme” at gøre det som er allervigtigst. Det vi vil gøre så godt ender derfor med at blive et dårligere stykke arbejde udført i sidste ende. Vi presser os selv og det pres skaber underskud og en grundlæggende oplevelse af at ”mangle noget”. Heriblandt tid. Med andre ord, så sætter vi det allervigtigste over styr i forsøget på at ville gøre det hele så godt. Måske du selv har lignende eksempler på situationer, hvor du ikke fik gjort det du egentlig gerne ville, fordi du ikke havde klarhed og overskud til det i situationen?

Det handler grundlæggende om evnen til at prioritere. For at kunne prioritere din tid, dine handlinger og beslutninger på bedste vis, må du gøre det ud fra et fundament af indre ro og overskud frem for ud fra oplevelsen af mangel (…på tid, ro, glæde). Og hvordan skaber du det fundament?
Her er Stilhedsrevolutionens træningspraksis til dig, som du kan bruge næste gang, at hesten løber af med dig:

Stop op, bliv stille og genvind det rette perspektiv.
 
1. Stop op. Stop helt bogstaveligt op fysisk. Tillad dig selv at lægge mærke til dit åndedræt. Det opmærksomme åndedræt bringer klarhed til de svirrende tanker og følelser, som langsomt falder til ro.
 
2. Bliv stille. Når tankerne og følelserne ikke længere dominerer din tilstand, så opstår der nye muligheder. Din indre ro giver dig klarhed og du bliver i stand til at træffe valg og tage beslutninger, der er i overensstemmelse med det som er allervigtigst for dig i livet her og nu.
 
3. Det ultimative perspektiv. Når du, gennem at blive stille, bliver i stand til at prioritere og træffe bedre beslutninger, så kan det være en stor hjælp at huske på det ultimative perspektiv. I Chris MacDonald’s bog ”Du er ikke alene” siger Chris´ døende far ”Der er kun én ting du skal og det er at dø - alt andet får du lov til”. Her bliver vi mindet om, at livet er en gave, som vi får lov til at åbne hver dag, imens vi er her og hvorfor så ikke gøre det, som er allervigtigst for os lige her og nu?
 
…Så hvad valgte vi at gøre den søndag formiddag? …Vi klappede hesten og gik fløjtende videre ad en anden vej. Imens vi gik og fløjtede, arbejdede artiklen videre…imens vi klappede hesten tillod vi stilheden og inspirationen at komme til og det endte med at blive til den artikel som du netop har læst.
   

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Dejligt indlæg Nikolaj. Jeg elsker den her: ”Der er kun én ting du skal og det er at dø - alt andet får du lov til”. Tak for den :) Kh Sussie

Kære Sussie

Tak for din hilsen.

Ja, vi elsker den også. Og vi kan varmt anbefale Chris´s bog "Du er ikke alene".

I lyset af dette, er denne taknemmelighedsøvelse rigtig fin:

1. Skriv tre hændelser eller omstændigheder ned, som du er   taknemmelig for i dit liv.

2. Nedskriv også, hvorfor du er taknemmelig for lige netop det.

3. Mærk efter, hvad øvelsen gør ved dig.

Du kender den måske allerede?

Kærlig hilsen

Nikolaj og Didde

 

God artikel. Kan genkende dilemmaet :)
Har du travlt – så spørg hesten. Nikolaj Rotne og Didde skriver om mindfulness på Levlykkeligt.dk