Reklamebureau og PR Bureau Levlykkeligt Live

Hårtab og kløende hovedbund

Dette indhold er sponsoreret

Der kan være mange grunde til en kløende hovedbund og hårtab. De kan variere fra en allergisk reaktion til forkert hygiejne eller hudsygdomme, som for eksempel psoriasis eller neurodermatitis. Hårtab kan være direkte relateret dette eller have andre årsager. En specialist kan udrede dette. 

  • Indholdsfortegnelse 
  • Grundene til hårtab
  • Kløende hovedbund og hårtab
  • Mulige grunde til kløende hovedbund sammen med hårtab
  • Konklusion

Grundene til hårtab

Hårtab kan have mange forskellige grunde: det kan være en bivirkning ved nogle sygdomme. Medicinindtag kan forårsage hårtab. Hormonelle ændringer under puberteten, graviditeten eller overgangsalderen kan give midlertidigt hårtab. 

Hvis hårtab opstår sammen med slem kløe, kan begge symptomer være forbundet. En irriteret hovedbund alene påvirker kun hårvæksten i et begrænset omfang. 

En læge kan fastslå, hvad årsagen er, og hvilken fremgangsmåde er den rette. Forekommer rødme og øget skæl samtidigt, er eksem en mulig årsag. Neurodermatitis eller psoriasis kan også overvejes. Lægen kan også undersøge for hypothyreose. 

Aggressive hårprodukter eller allergiske reaktioner på hårfarve kan give kløe og rødme i hovedbunden. Stopper man med at bruge disse produkter, vil symptomerne forsvinde, og hovedbunden vil hele. I tilfælde med genetiske prædisponering, som for eksempel psoriasis, taler flere behandlinger for en hårtransplantation, som den man kan få hos Novohair i København.

Det er en forudsætning, at hårbunden er i en stabil tilstand, for at operationen kan lykkes. Skaldede pletter kan udbedres ved transplantation af eget hår. Et naturligt udtryk skabes ved at tage hår fra de omkringliggende områder og udligne det. En forudsætning for en vellykket operation er en grundig undersøgelse af grundene til hårtabet. 

Lægerne ved Novohair foretager en grundig indledende samtale og nedskriver i anamnesis (hårtabshistorikken) præcis, hvilke symptomer og hvornår de opstod, så behandlingen kan udføres succesfuldt. 

Kløende hovedbund og hårtab

Kløe der forekommer i hovedbundens hårområde, kan virke harmløs. Nogle gange kan temperatursvingninger eller det at svede under en hat være årsag nok til kløe. I vintermånederne kan den tørre varmluft også stresse hovedbunden hos sensitive mennesker og give øget hårtab. 

Selv i sommerferien kan hovedbunden reagerer med kløe og spændinger på grund af stress fra den stærke sol og havvand.

Disse fænomener er ikke usædvanlige og er normalt ikke knyttet til vedvarende skade. Men, en kløende hovedbund bliver til et alvorligt problem, hvis symptomerne fortsætter eller forstærkes. Opstår øget skæl eller ændringer i huden, som eksempelvis akne, bør en læge konsulteres. Det er særlig vigtigt, hvis er der åbne sår og skorpedannelse, eller håret falder ud samtidigt. 

Betydeligt hårtab og symptomatisk kløe bør altid udredes af en læge. Det kan være tegn på alvorlig sygdom. Uanset årsag, så hjælper det at behandle vedvarende kløe, så den irriterende kløe forsvinder, og hovedbunden bliver sund igen. 

Ofte er det blot et spørgsmål om at afbalancere talgkirtlernes funktion. Inflammatoriske symptomer kan være forbundet med tiltagende kløe. Hvis hårrødderne er betændte, kan håret dø og falde ud. En læge vil lave en konkret udredning og foreslå en behandling. 

Mulige grunde til kløende hovedbund med hårtab

En anden mulig grund til kløe og hårtab i hovedbunden er seborrhoisk dermatitis (skæleksem), der oftest rammer mænd. 

I sådanne tilfælde er udslættet over store hudområder fra hovedbunden til ansigtet og nakken, og forbundet med slem kløe og skæl. Hårtab kan også forekomme. 

Årsagen til denne sygdomme er ikke fuldstændigt afklaret. Der kan være tale om genetisk prædisponering. Øget produktion af talg kan føre til gærvækst, som igen kan lede til betændelse og andet bakterievækst.

Hvis immunforsvaret bliver angrebet eller forstyrret af sygdomme, som eksempelvis Parkinsons, kan en betændelsestilstand sprede sig, og hårtab kan forekomme. Skæleksem er en kronisk sygdom, som kan blusse op igen og igen. 

Når lægen stiller diagnosen, vil han kigge nøje på den skade, som er opstået og foreslå en behandlingsplan, som vil mindske symptomerne og føre til helbredelse af de angrebne områder. 

 

Konklusion

Hvis hårtab og kløe forekommer samtidigt, så er det ikke nødvendigvis en sammenhæng. Det giver altid mening at spørge en læge til råds, hvis symptomerne varer ved eller bliver flere. Uanset om det er forkert brug af plejeprodukter eller en bestemt stress udløst af for meget varme, sved i hovedområdet eller ekstrem tørhed, bør årsagen til hårtab og kløe undersøges nøje. 

Hårtab og slem kløe kan også være tegn på sygdomme som for eksempel hypothyreose, eksem eller en autoimmun sygdom. En lægefaglig person kan udrede en komplet diagnose og foreslå forskellige behandlinger. 

Hårtransplantation kan være en mulighed ved hårtab og kan genskabe et naturligt udseende. For at det kan lykkes, skal hovedbunden være i en stabil tilstand uden betændelse. 

Lægen vil detaljeret forklare mulighederne. Ved midlertidigt hårtab, som opstår ved hormonelle ubalancer eller ved særlig belastning under ferie, frarådes en operation. Skaden kan skånsomt udbedres ved brug af medicinske plejeprodukter. 

 

 

Relaterede artikler efter områdeHårtab og kløende hovedbund